Guvernul are un plan pentru combaterea saraciei
Articol de , 18 februarie 2016, 13:54
Romania este tara din Uniunea Europeana cu cel mai mare procent de persoane traind in saracia relativa. Conform Eurostat, in 2013, Romania se afla pe primul loc în ceea ce priveste rata saraciei relative, cu un procent de 25% din populatie. Pe locul al doilea se situa Spania cu 22%, iar pe al treilea Bulgaria, cu 21%.
In consecinta, saptamana trecuta, premierul Dacian Ciolos a prezentat o serie propuneri sub denumirea de „Pachetul integrat pentru combaterea sărăciei”. Este vorba de un pachet care cuprinde 47 de obiective care ar urma sa fie atinse pana in 2020.
Principalele obiective
– cresterea ratei de ocupare a populatiei cu varsta intre 20 si 64 de ani, la 70% in 2020. In 2014 rata de ocupare era de 65,7%.
– cresterea bugetului pentru activitatile de cercetare si dezvoltare pana la la 2% din PIB
– reducerea ratei parasirii timpurii a scolii la 11,3% in 2020. In 2014, rata parasirii timpurii a scolii a fost de 18,1%.
– cresterea la 26,7% a procentului de populatie cu varsta de 30-34 de ani absolventa a unei forme de educatie tertiara
Masuri adaptate fiecarei categorii de varsta
Pentru copiii intre 0 si 3 ani, primul pas ar fi realizarea de ecografii si screening medical chiar la nastere.
Urmatorul pas ar fi ca, asa cum spunea premierul, niciun copil sa nu ramana fara identitate: „Sunt cazuri de copii unde familiile nu au domiciliu fix și, din acest motiv, sunt copii care raman fara identitate si care sunt exclusi apoi din intregul sistem de sprijin si ne gandim sa venim aici cu cateva solutii”.
In plus, ar trebui asigurate crese comunitare in comunitatile urbane si plata unor ingrijitori in mediul rural si ar trebui dezvoltat un programul national „Caravane medicale la sate”.
Pentru copiii intre 3 si 6 ani ar urma sa fie aplicat programul „Fiecare copil la gradinita” si vor fi asigurate rechizite si haine pentru copiii care primesc tichete sociale.
Pentru elevi, sunt prevazute mai multe programe: „Scoala-motor de incluziune in zonele defavorizate”, „Scoala dupa scoala”, „A doua sansa”, „Granturi pentru scoli defavorizate”, „Teach for Romania”, scoli accesibile copiilor, dar si prevenirea abandonului scolar prin sport.
Pentru cei cu varste intre 16 si 24 de ani, vor fi dezvoltate sau extinse mai multe programe: Programul national integrat pentru tinerii care nu au loc de munca/ formare profesionala (NEETS), revigorarea invatamantului profesional si tehnic dar si insertia socio-profesionala a tinerilor din sistemul de protectie speciala.
Pentru persoanele cu varste intre 24 si 65 de ani sunt planificate masuri de crestare a gradului de ocupare, dar si pentru incurajarea antreprenoriatului rural, a celui urban si a celui social.
In fine, dar nu cel mai putin important, pentru cei de peste 65 de ani sunt avute in vedere o serie de masuri precum implementarea strategiei nationale pentru promovarea imbatranirii active.