Târg educațional la București
Articol de cristina.toma, 19 februarie 2016, 08:29
Târgul „World Education Fair-Bucuresti” care se desfășoară în acest an pe 20-21 februarie la Hotel Radisson experimentează în acest an un concept nou „Educatia 360” care presupune prezentarea în cadrul aceleiași manifestări de la tabere academice de învățare a unor limbi străine pentru copii şi adolescenți și până la programe de MBA. Astfel în cadrul târgului vor fi prezente peste 90 de instituții de învățământ din Europa și din Statele Unite
Taberele sunt programe academice pentru copii și tineri pe grupe de vârstă care sunt susținute în limbi străine, în diferite țări europene și oferă oportunitatea de a căpăta experiență în mediul internațional, de a învață cât mai bine o limbă străină dar și de a lua contact cu copii de aceiași vârstă din alte țări și alte culturi.
În cadrul târgului părinții pot alege tabăra potrivită pentru copil și pentru aceasta se pot sfătui cu consilierii educaționali.
Anul acesta este prezentată și oferta de studiu a unor licee din alte țări. În ceea ce privește avantajele studiilor liceale în alte țări cu sisteme diferite de educație ar fi numărul mare de programe educaționale de unde adolescentul poate alege și numărul mic de elevi în clasa care permite profesorului să se ocupe mai mult de fiecare elev în parte. Apoi există pregătirea pentru aplicațiile pe care elevii le pot face pentru studii universitare în țările în care se află; Însă există și unele criterii în alegerea liceului într-o altă țara: un criteriu important în alegerea unui liceu îtr-o altă țara este în primul rând dorința copilului. Există și unele temeri ale părinților care vor fi departe de copil dar unitatea școlară respectivă ține în permanență legătură cu familia.
O problemă poate să apară datorită unor diferențe la anumite obiecte de studiu dar stabilirea lagăturii din timp cu liceul aproximativ cu doi ani înainte de plecarea la studii ajută la rezolvarea acestei probleme.
La această ediție a târgului sunt prezentate și oferte de studii universitare și MBA.
În prezent sunt peste 45.000 de tineri români care studiază din afara țării de cetățenie, la diverse nivele educaționale, licee sau universități iar numărul lor este în creștere cu aproximativ 20% pe an.
Conform unor statistici ale IntegralEdu tinerii din România care pleacă să studieze în afara țării sunt interesați de domenii precum IT, management, media și comunicare, management hotelier și inginerie.
În ceea ce privește destinațiile universitare ale tinerilor români Marea Britanie este în topul preferințelor urmată de Olanda și Danemarca.
Este însă foarte important că cei care doresc să studieze în alte țări să își facă o evaluare serioasă a resurselor și bagajului academic înainte de a porni pe acest drum. O discuție cu un consultant educațional care să facă o evaluare profesională a tânărului încă din primele clase de liceu, îl poate ajuta mult pe acesta în alegerea unei profesii și a unui traiect educațional care să îl pregătească pentru aceasta.
Creșterea numărului de tineri care studiază în afară țării de cetățenie a devenit astăzi un adevărat fenomen pan european, odată cu armonizarea strategiilor educaționale la nivelul Uniunii Europene. Universitățile din toată Europa și-au deschis larg porțile pentru cetățenii altor țări decât cele de cetățenie. Însă tinerii care doresc să studieze în altă țara au nevoie de îndrumarea unui consultant educațional pentru a alege domeniul care i se potrivește cel mai bine și universitatea care îl poate pregăti cel mai bine pentru profesia în care dorește să își facă o carieră mai târziu.
Pe lângă evaluarea profesională tânărul și familia trebuie să fie conștienți de implicațiile financiare ale unui astfel de traseu. În ciuda percepției generale costurile studiilor în străinătate au devenit mai accesibile datorită sistemelor de burse și împrumuturi pentru studii acordate de diverse state. Costurile mai mari, care de cele mai multe ori nu sunt luate în calcul vin din acoperirea traiului zilnic, cu o medie între 8.000-12.000 de euro pe an care acoperă chiria, biletele de avion, asigurarea de sănătate, banii de buzunar.
Taxele de studii pot fi acoperite prin burse și împrumuturi pentru studii în țări ca Marea Britanie și Olanda. În același timp, țările nordice nu percep taxe de școlarizare pentru cetățenii Uniunii Europene. Cei interesați pot afla mai multe detalii în acest week-end în cadrul târgului educatinal „World Education Fair” ce se va desfășura la Hotelul Radisson Blue.
În cadrul acestui eveniment se va acorda asistenţă gratuită în cadrul târgului, singura condiție fiind ca doritorii să se înscrie dinainte pe site-ul WORLD EDUCATION.