Anca Sigartău a cântat special pentru ascultătorii București FM!
Articol de Sabina Lapadatescu, 22 februarie 2016, 13:02
Actrița Anca Sigartău a oferit o oră de neuitat, sâmbătă, în emisiunea Spectacol@bucurești.ro. Aceasta a anunțat, în premieră, spectacolul de jazz manush pe care îl pregătește pentru ziua de 8 martie împreună cu acordeonistul Emy Drăgoi și ne-a dăruit în exclusivitate, live, un moment acapella. Și nu a fost singura surpiză!
Anca a prezentat un minirecital adăugând melodii din celelalte producții de pe scenele bucureștene, a povestit despre începuturile carierei sale, despre activitatea sa de manager și încercările care au făcut-o mai puternică, despre spectacolele din acest moment.
A râs și s-a emoționat.
La final, ne-a împărtășit cel mai important eveniment din viața sa personală: este bunică. Este cea mai tânără bunică din teatrul românesc!
Ne-am bucurat împreună de toate aceste vești bune și am uitat că afară era înnorat și frig.
Dacă nu ați fost alături de noi, puteți urmări înregistrarea.
Vă reamintim și câteva repere din biografia sa
Este actrița care l-a jucat pe Puck în spectacolul lui Liviu Ciulei și a fost și premiată pentru acest rol.
Era o puștoaică, terminase de puțin timp facultatea și intrase la cea de a doua școală, cea la care învăța pe lângă meserie, cea mai importantă lecție: trupa, spiritul de echipă. Vorbim depre Teatrul Bulandra și momentul revenirii aici a marelui regizor, imediat după 90. O lecție pe care a aprofundat-o și care a devenit, la maturitate, teza sa de doctorat. Așa a debutat în carieră Anca Sigartău.
A urmat rolul din ”Deșteptarea primăverii”, piesă montată tot de Liviu Ciulei, și, la 4 ani distanță, cea de a doua mare provocare: Irina din ”Trei surori”, unul dintre cele mai frumoase spectacole ale lui Alexandru Darie. A mai jucat, tot în regia lui Ducu, și în ”Poveste de iarnă”. A avut un început de drum pe care mulți și l-ar dori.
Și dacă privim din punct de vedere cronologic, s-a întâlnit cu lumea personajelor lui Cehov în fiecare deceniu din cariera sa, pentru că în anii 2000, a jucat Sonia în ”Unchiul Vania”, spectacolul lui Yuri Kordonski,, iar recent s-au încheiat filmările la TVR pentru ”Livada de vișini”, în care o interpretează pe Charlotta.
Au fost însă și ani în care nu a mai apărut pe scenă, o perioadă a fost plecată din țară. Când a revenit, a spus răspicat: ”Vreau să fiu actriță!”. Recitalul venea în momentul în care sala de la Grădina Icoanei se deschidea după renovare. Ancuța juca cu aceeași poftă, cânta și dansa cu nerv, doar este fostă elevă a Școlii de Muzică și a Liceului ”George Enescu” din București. La IATC a intrat în 1985, la clasa profesorului Dem Rădulescu și a profesoarei Adriana Popovici, din prima – concurau 200 de fete pentru 4 locuri. ”Vreau să fiu actriță!” este un one woman show pe care îl joacă și astăzi.
A mai primit o astfel de provocare și din partea dramaturgului Mircea M. Ionescu care a invitat-o să joace piesa sa într-un personaj ”Pușlamaua de la etajul 13”.
Anca Sigartău și-a folosit talentul său muzical în multe spectacole. De curând, a fost invitată de Ion Caramitru în ”Magic Național”, la TNB, a făcut un ”Cabaret folcloric” și pregătește încă un eveniment special pentru 8 martie.
A făcut și face teatru, film, televiziune, dublaje pentru desene animate, regie, iar mai nou e manager.
De aproape un an, conduce Teatrul Municipal Bacovia, din Bacău, unde a creat și un festival. Theaterstock a adunat mii de spectatori în sălile de teatru, în spații neconvenționale, pe străzile orașului, seară de seară, timp de două săptamâni, în plin august. În urma acestui eveniment, considerat de specialiști de mare succes, Anca Sigartău a devenit cel mai atacat manager de teatru, pentru că faptele bune nu rămân nepedepsite – spune o vorbă din popor. Dar Anca are o baghetă magică, chipul ei păstreză aceeași tinerețe, zâmbet larg și ochi jucăuși.