VIDEO: Vezi de ce nu se destrama Uniunea Europeana!
Articol de Sabina Lapadatescu, 23 februarie 2016, 10:47
UE nu se rupe, deocamdata
„Suntem foarte bucurosi ca negocierile au dat acest rezultat”, a declarat, in noaptea de vineri spre sambata, presedintele Klaus Iohannis dupa ce Uniunea Europeana a reusit sa ajunga la un acord cu Marea Britanie.
Cel putin pentru moment, a fost evitat Brexit-ul, despartirea Marii Britanii de UE, dar concesiile pe care celelalte 27 de state membre le-au facut Londrei merita o discutie amanuntita.
Ce spune Klaus Iohannis
„Marea Britanie va putea beneficia de un mecanism de salvgardare care va limita accesul cetatenilor UE la o categorie restransa de prestatii sociale, prestatii specifice numai pentru Marea Britanie.”
„Mecanismul este nediscriminatoriu, aplicabil tuturor cetatenilor Uniunii si are un caracter exceptional.”
„Va putea fi aplicat pe o perioadă limitata de timp de maxim 7 ani.”
„Cetatenii romani care lucreaza deja pe piaţa muncii din Marea Britanie nu vor fi afectati de acest mecanism. Acesta priveste doar eventualii lucratori care vor intra pe piata muncii din Marea Britanie dupa intrarea in vigoare a mecanismului.”
„Noi ne-am implicat foarte mult in aceasta chestiune si suntem foarte bucurosi ca negocierile au dat acest rezultat.”
Ce au promis europenii britanicilor
Mai intai o precizare: din felul in care a fost formulat acordul se pare ca ceea ce s-a decis este valabil pentru orice stat membru al Uniunii Europene, nu doar pentru Marea Britanie.
In textul acordului nu s-a spus clar acest lucru, dar Franta se teme ca s-a dechis calea unei Uniuni Europene „a la carte”.
Promisiunile:
– in primele 3 luni cat isi cauta un loc de munca, imigrantii din Marea Britanie nu vor putea sa ceara alocatii
– daca nu au gasit de lucru timp de 6 luni, vor fi obligati sa plece inapoi in tara lor
– muncitorii imigranti sa nu poata beneficia de scutiri de taxe decat dupa ce locuiesc si muncesc oficial pe teritoriul tarii respective cel putin 4 ani
– imigrantii sa nu poate bebeficia de locuinte sociale decat daca au locuit si muncit 4 ani in tara respectiva
– alocatiile pentru copii vor putea fi trimise acasa de imigranti, dar vor fi acordate la nivelul alocatiilor din statul unde locuieste efectiv copilul muncitorului imigrant
Exista, totusi, o problema: tot acest mecanism va intra in vigoare numai dupa ce Marea Britanie decide sa ramana in UE, dar ce se va intampla daca Marea Brtienie va iesi din UE?
Concesiile facute Marii Britanii sunt valabile doar pentru ea?
Teoretic, concesiile sunt doar pentru Marea Britanie.
Practic, alte tari bogate din UE au insistat sa fie aplicate la nivelul întregii UE.
Premierul danez a spus clar acest lucru: „Pentru mine a fost cu adevărat o lupta sa ma asigur ca se va aplica si Danemarcei, asa ca sunt destul de multumit cu asta”.
Publicatia germana Welt am Sonntag: „Alte tari bogate, in special Germania, vor profita de regulile care vor permite Marii Britanii sa limiteze turismul social”.
Preşedintele francez Francois Hollande este constient ca s-a descis cutia Pandorei: „Pot exista diferente, insa Europa nu poate fi a la carte”.
Premierul belgian Charles Michel a lasat si el sa se inteleaga ca europenii au cedat periculos de mult: „Desi Marea Britanie si UE sunt mai puternice daca stau impreuna, aceasta nu ar trebui sa se faca pe seama anumitor valori fundamentale”.