Criza din TVR continuă să stârnească reacţii
Articol de , 24 februarie 2016, 13:45 / actualizat: 26 februarie 2016, 8:48
Dezbateri aprinse pe marginea proiectului de modificare si completare a legii 41, propus de Georgica Severin, presedintele Comisiei de Cultura din Senat, ca soluţie salvatoare pentru televiziunea publică, care se confrunta cu o criza finaciară fără precedent.
Mai mulţi parlamentari si reprezentanţi ai societăţii civile afirmă că adoptarea în regim de urgenţă a acestei propuneri legislative nu rezolvă problema de fond a TVR.
Vicepreşedintele Comisiei de Cultura din Camera Deputatilor, Marton Arpad nu crede ca modificarea legii este solutia, ci desemnarea unui consiliu de administratie competent care poate lua masurile necesare redresarii instituţiei.
Acesta spunea că nu crede că această măsură va rezolva situaţia televiziunii, singurul lucru pe care îl poate rezolva este faptul că o societate intrată în insolvenţă este mai protejată.
Marton Arpad a mai spus că televiziunea şi radiodifuziunea funcţionează după aceeaşi lege iar una este bine, adică radioul public, cealaltă este muribundă, referindu-se la televiziunea pblică.
În aceste condiţii, vicepresedintele Comisiei de Cultură din camera Deputaţilor nu crede cã legea este cea care trebuie să rezolve aceste datorii care s-au acumulat.
Soluţia pe care o avansează Marton Arpad este desemnarea unui Consiliu de Administraţie competent. El afirmă că nu este necesară schimbarea legii, chiar dacă şi UDMR a precizat de mai multe ori că poate ar fi o variantă să existe un Consiliu de Administraţie cu un preşedinte separat de administrarea concretă, deci director general separat.
Citește AICI punctul de vedere al Președintelui-Director General al SRR, Ovidiu Miculescu.
Această modificare de lege nu va soluţiona o datorie enormă, care este acolo şi dacă radiodifuziunea poate să funcţioneze în acest sistem, de ce nu poate să funcţioneze şi televiziunea, a concluzionat vicepreşedintele Comisiei de Cultura din Camera Deputatilor, Marton Arpad. El a completat că teoretic se ştie de ce TVR a ajuns în această situaţie chiar dacă nu a prezentat date concrete şi a dat câteva exemple: salarii mari, un personal mare, nişte contracte păguboase.
Parlamentul, Guvernul si conducerea interimarã a TVR caută solutii pentru rezolvarea problemelor financiare ale Televiziunii publice. Situaţia TVR a fost dezbatută ieri, în Parlament.
Au fost luate în calcul mai multe variante care ar putea scoate televiziunea din impas.
Televiziunea publică ar putea fi salvatã prin modificarea legii insolvenţei, astfel încât să poată fi aplicată si acestei companii.
O alta variantă ar fi declararea falimentului Societăţii Române de Televiziune si înfiintarea unei noi structuri.
Prezent la dezbatere, premierul Dacian Ciolos a mentionat ca este nevoie de masuri urgente pentru a stopa actualele pierderi de la TVR si a exprimat disponibilitatea Guvernului în găsirea unor solutii.
Primul ministru a mai precizat că ştergerea datoriilor în momentul de faţă – care oricum că n-ar rezolva problema, pentru că în câteva luni TVR ar acumula din nou alte datorii – printr-un sprijin de la bugetul de stat, aşa cum stau lucrurile acum legal, juridic, nu este posibilă, pentru că ar fi considerat ajutor de stat.
Vă reamintim că printre modificãri propuse de social democratul Georgica Severin se numãrã inclusiv separarea functiei de presedinte al Consiliului de administratie de cea de director general. Acesta considerã cã masura este normalã pentru ambele institutii, chiar dacã situatia financiarã a Radioului public este mult mai bunã decât cea a TVR.
Acesta mai spune că este o decizie a Parlamentului, care nu are de ce sã afecteze bunul mers al situaţiei din Radio şi nici din TVR.
Faptul cã în momentul de faţã, consiliile de administraţie sunt direct dependente de activitatea directorului general şi o eventualã demitere a sa duce automat şi la încetarea mandatului consiliului de administraþie nu este firesc, pentru cã membrii consiliului de administraţie vor fi mult mai interesaţi de pãstrarea funcţiei de cãtre directorul general, ca sã rãmânã în funcţia de membri CA şi nu sã exercite un control eficient asupra instituţiei, a mai adăugat iniţiatorul proiectului de modificare a legii de organizare şi funcţionare a televiziunii şi radioului publice, preşedintele Comisiei de cultura din Senat, Georgică Severin.
Vezi AICI punctul de vedere al sindicatului reprezentativ al SRR.