36% dintre bucureșteni merg la teatru cel puțin o data pe an
Articol de , 25 februarie 2016, 15:21 / actualizat: 26 februarie 2016, 11:02
Procentul apare în noul sondaj IMAS și situează Capitala României pe aceeași linie cu Viena, Londra sau Paris, după cum a precizat sociologul Alin Teodorescu, directorul Institutului de Marketing şi Sondaje IMAS.
36% dintre bucureștenii în vârstă de și peste 18 ani declară că au mers la teatru cel puțin o dată în ultimul an. În cifre absolute, asta înseamnă aproximativ 582.000 de persoane (vorbim de persoane și nu de spectatori, numărul acestora din urmă fiind mai mare, întrucât unii merg la teatru de mai multe ori).
Este cea de a doua parte a unei cercetări cantitative și calitative pe care Teatrul Nottara a comandat-o Institutului. Prima etapă s-a desfășurat în 2012, iar acum au fost date publicității datele comparative.
Au fost intervievate prin metoda CATI (interviuri telefonice asistate de calculator) 800 de persoane, cu vârsta de și peste 18 ani, rezidente în Bucureşti, în cele 6 sectoare. Toţi respondenţii au fost selectaţi la întâmplare, numerele de telefon fiind generate aleatoriu prin computer. Datele au fost culese în perioada: 27 noiembrie – 4 decembrie 2015. Eroarea maximă de eșantionare este de +/-3.4%, la un nivel de încredere de 95%.
Conform acestor date,48% dintre bucureșteni preferă să meargă la spectacol în week-end, (32%) obișnuiesc (și reușesc să-și facă timp) să vizioneze spectacole în zilele lucrătoare, iar (21%-22%) declară că merg la teatru în orice zi a săptămânii.
Publicul este predominant feminin (cu o diferență de 13 procente). Majoritatea spectatorilor de teatru au vârste cuprinse între 30-59 de ani, studii superioare și venituri peste medie. O mare parte accesează frecvent Internetul și peste 50% își cumpără biletele online.
Actorii constituie criteriul cel mai important de selecție a unui spectacol, 87% dintre spectatori consideră că distribuţia este importantă şi foarte importantă.
Pe locul secund se plasează, cu valori apropiate, recomandările unor prieteni, cunoscuţi etc. (63%, în creștere față de 54% în 2012) și autorul piesei (60%).
O importanţă neaşteptat de mică în alegerea unui spectacol de teatru este acordată regizorilor (58%, dar în creștere față de 49% în 2012) şi teatrului unde se joacă spectacolul respectiv (46%).
Un segment destul de mare dintre spectatorii bucureșteni, 35%, nu au teatre preferate.
Teatrul Național figurează în topul preferințelor a 69% dintre respondenți, urmat de Teatrul Nottara (29%), Teatrul Bulandra (27%), Teatrul de Comedie (22%), Odeon (14%) și Teatrul Constantin Tănase (12%).
Radu Beligan rămâne pe primul loc în clasamentul actorilor preferați, urmat de Horațiu Mălăele (22%).
În continuare apar: Florin Piersic, Dan Puric, Ion Caramitru, Alexandru Arșinel, Victor Rebenciuc, cu procente între 11%-14%.
Procente în jur de 5% în preferințele bucureștenilor înregistrează Marius Manole, Tudor Chirilă, Ștefan Bănică Jr., Florin Piersic Jr. (sub 1% în 2012), Mircea Diaconu, Marcel Iureș etc.
La fel ca în 2012, puțin peste un sfert dintre spectatori preferă numeroși alți actori, dar procentele acestora sunt foarte mici (sub 1%).
Aproximativ 5% dintre spectatori nu au un actor preferat.
Singura modificare notabilă este trecerea pe prima poziție a Maiei Morgenstern (cu un procent de 24%, apropiat de cel al lui Radu Beligan), urmată de Stela Popescu (20%), lideră în preferințele spectatorilor din 2012.
Procente apropiate au Rodica Popescu Bitănescu, Tamara Buciuceanu și Draga Olteanu Matei, deși, amintim, ultimile două doamne nu mai apar pe scenă.
Urmează Emilia Popescu, Ileana Stana Ionescu, Oana Pellea, Adriana Trandafir, Medeea Marinescu etc.
10% dintre spectatori preferă numeroase alte actrițe cu procente foarte mici (sub 1%). Aproape 7% dintre spectatori nu au o actriţă preferată.
În privința regizorilor, 37% dintre persoanele intervievate nu au știut să răspundă la această întrebare, iar 19% au spus că n-au nici un nume preferat.
Pentru restul spectatorilor, atât ierarhia preferințelor față de regizori, cât și procentele obținute de aceștia, au rămas aproape neschimbate în ultimii 3 ani.
Pe primul loc se situează în continuare Dan Puric (12%). Urmează Andrei Șerban, Silviu Purcărete, Alexandru Darie, Horațiu Mălăiele, Radu Beligan ș.a., toți cu procente foarte mici (2%-4%).
Aceste clasamente par surprinzătoare, dar sociologii explică faptul că respondenții pun pe primul plan notorietatea sau confundă notorietatea artistului respectiv și nu activitatea propriu-zisă.
Și dacă numele artiștilor preferați, lasă loc interpretărilor, în privința genului de spectacol, lucrurile sunt foarte clare:70% dintre intervievați aleg comedia.