Anul trecut, în România s-a dat mită în valoare de peste 430 de milioane de euro
Articol de Stefania Grigore, 25 februarie 2016, 11:49
Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a declarat că, în dosarele trimise în judecată în 2015, totalul banilor daţi ca mită s-a ridicat la suma de 431 milioane euro, sumă comparabilă cu bugetul prevăzut pentru cofinanţarea programului de autostrăzi pentru anii 2016, 2017 şi 2018.
„Există sectoare în domeniul achiziţiilor publice în care corupţia este generalizată. De multe ori, atribuirea contractelor sau plăţile aferente contractelor sunt condiţionate de primirea unor sume de bani mascate prin înţelegeri frauduloase sau contracte fictive. Faptele de corupţie au efecte directe asupra noastră, a tuturor. În multe cazuri sumele care se dau mită funcţionarilor sunt obţinute prin evaziune fiscală, delapidare sau alte infracţiuni. Astfel, banii care ar fi trebuit să ajungă la salarii sau pentru investiţii publice intră în buzunarele funcţionarilor corupţi”, a afirmat Kovesi, la prezentarea raportului de activitate a DNA pe anul 2015.
Potrivit şefei DNA, corupţia se reflectă în calitatea şi preţul serviciilor de care beneficiază cetăţenii.
„Cetăţenii sunt afectaţi de calitatea drumurilor când recepţia lucrării se face plătind mită. Cetăţenii plătesc un preţ mai mare când se dă mită pentru punerea pe piaţă a medicamentelor”, a explicat ea.
Kovesi a susţinut că rezultatele anchetelor DNA trebuie să fie un semnal puternic privind necesitatea unei abordări strategice de prevenire a corupţiei.
„Vedem cum în fiecare an îndepărtăm tot mai mulţi funcţionari corupţi. Finalizăm tot mai multe dosare. Sunt tot mai multe condamnări. A dus acest efort la instituţii mai curate? Rezultatele anchetelor DNA trebuie să fie un semnal puternic. Este necesară o abordare strategică de prevenire a corupţiei. Este necesar un schimb de informaţii în timp real între toate instituţiile care verifică procedurile de achiziţii publice. O cooperare mai strânsă cu sectorul privat poate duce la creşterea încrederii investitorilor corecţi în a semnala eventuale fapte de corupţie”, a evidenţiat şefa DNA.
Sursa Agerpres