Noi reacții politice față de intenția de modificare a legii 41
Articol de Flavia Voinea, 26 februarie 2016, 20:24
Continuă reacţiile şi opiniile la situaţia financiară gravă şi la discuţia dacă modificarea legii serviciilor publice de radio şi televiziune.
Mişcarea Populară nu susţine propunerea legislativă de modificare a legii de organizare şi funcţionare a Radioului şi Televiziunii publice, iniţiată de senatorul PSD Georgică Severin. Preşedintele executiv al MP, Eugen Tomac, susţine că noile prevederi pun în pericol buna funcţionare şi independenţa editorială a postului public de radio fără să aducă soluţii de redresare a situaţiei în care se află TVR.
Într-o declaraţie pentru Radio România, Eugen Tomac a afirmat: „Se încearcă, pur şi simplu, o forţare de rezolvare a situaţiei. Pe de-o parte, avem o companie, cum este SRR, care a reuşit să facă performanţă şi să rămână în topul încrederii în ceea ce priveşte şi transparenţa, şi politica editorială şi avem, de partea cealaltă, Televiziunea Română care, cu foarte mici excepţii, în ultimii 20 de ai, a fost prost gestionată şi cred că această propunere forţată riscă să transforme o problemă cu care se confruntă Televiziunea Română într-o problemă comună a celor două entităţi. Nu cred că această abordare este cea mai fericită în clipa de faţă şi cea mai sigură pentru a evita un dezastru”.
Eugen Tomac consideră că modificarea legii de organizare şi funcţionare a Radioului şi Televiziunii publice nu este deloc justificată într-un an electoral şi în lipsa unei dezbateri publice.
Pe de altă parte, Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, ieri, că soluţia în cazul TVR este ca, după consultări cu specialiştii, Parlamentul să modifice legislaţia astfel încât TVR să poată fi pusă în insolvenţă şi să se revină la timpul de 12 minute de publicitate: „Soluţia în cazul TVR nu este decât una combinată. Este o responsabilitate pe care eu cred că Parlamentul trebuie să şi-o asume, şi anume: după o consultare cu specialiştii în insolvenţă, fuziuni, achiziţii de societăţi comerciale, deci şi o casă de avocatură, să vedem care sunt modificările legislative pe care trebuie să le facem în aşa fel încât societatea de televiziune publică – TVR să poată fi pusă în insolvenţă, să fie protejată de acţiunea diverşilor creditori o perioadă, să-şi ia măsurile de reorganizare, restructurare, ca să poată să iasă din această situaţie critică”.
Tăriceanu a adăugat că şi Guvernul trebuie să ia anumite măsuri pentru a reface veniturile TVR „În primul rând, există obligaţia societăţilor de distribuţie a energiei electrice de a factura costurile abonamentului de televiziune. Sunt societăţi noi de furnizare a energiei electrice care nu fac acest lucru şi care doresc să-şi atragă clienţi spunând că nu facturează taxa. Nu este în regulă, este o taxă cea mai mică din Europa şi trebuie ca Guvernul să reglementeze acest lucru. Trebuie să se reanalizeze costurile retransmisiilor, utilizării releelor de la societatea naţională de comunicaţii. Mie mi se par costuri exagerate”. Preşedintele Senatului consideră că TVR trebuie să se revină la timpul de publicitate de 12 minute pe oră, de la cele 8 minute permise acum.
Sursa: rri.ro