Prezentarea filmului ”La capătul lumii”
Articol de , 27 februarie 2016, 14:20 / actualizat: 28 februarie 2016, 12:30
Avem şase premiere, una fiind aproape pur comercială. Dar, nu ne oprim acum la ea, ci la singura care se adresează întregii familii şi a cucerit publicul unuia dintre cele mai importante festivaluri de film de animaţie, cel de la Annecy. Asta în ciuda faptului că este debutul în lungmetraj al regizorului Rémy Chayé. Se intitulează „Tout en haut du monde” în ideea că aventurile pe care le prezintă au loc înspre şi la Polul Nord. La noi rulează cu titlul „La capătul lumii”, la Cinema Elvira Popescu, Glendale Studio şi toate cinematografele de mall.
În acest film de animaţie captivant, plin de culoare şi cu ceva suspans, personajul principal este Sacha, o fetiţă ajunsă la vârsta primului ei bal, provenind dintr-o familie aristocrată din Sankt Petersburg. Ea poartă o dragoste nemărginită bunicului ei, Oloukine, mai ales datorită expediţiilor pe care acesta le făcea şi i le povestea adeseori.
La doi ani de la plecarea lui Oloukine în călătoria de cucerire a Polului Nord, Sacha decide să părăsească palatul în care trăieşte şi să renunţe la viaţa lipsită de griji, pentru a pleca în căutarea bunicului său şi a indestructibilei sale nave, Davai, pentru care Ţarul a plătit un milion de ruble.
Moştenitoare a curajului şi tenacităţii bunicului, ea riscă totul pentru a-și regăsi bunicul şi a-i salva renumele, reuşind să convingă un echipaj norvegian să urmeze drumul diferit spre Polul Nord luat de Oloukine. E ajutată de o hangiţă care i-a cunoscut bunicul şi o pune la încercare. În aventura vieţii ei, simte şi fiorii primei iubiri.
În ciuda faptului că stilul grafic în care a fost realizată este apropiat de cel unei cărţi de poveşti pentru copii – cu detalii la minim, însă esenţilizate şi saturaţia culorilor adaptată la mediu – animaţia „Tout en haut du monde/ La capătul lumii” te cucereşte. La asta ajută şi muzica. Prin încadraturi şi unghiuri variate reuşeşte să dea senzaţia că te afli în furtuna de pe mare sau te pierzi în cea de zăpadă. Impresionează şi decorul maiestuoşilor gheţari ce străjuiesc la Polul Nord.
Personajele au fost şi ele realizate foarte atent, personalitatea lor fiind sugerată prin detalii ale feţei. Astfel dârzenia, onoarea sau loialitatea se pot citi din priviri, iar o şuviţă căzută pe faţă indică spiritul rebel, de neînfrânt.