Prezentarea filmului „Zeii Egiptului”

Cea mai comercială dintre premiere, dar, în acelaşi timp, şi cea mai slabă, în ciuda mulţimii de efecte speciale, este filmul de aventuri cu elemente de fantastic „Gods of Egypt/ Zeii Egiptului”, care oferă o ultra-simplificată lecţie de mitologie egipteană, pentru că nu reinventează relaţiile dintre zeii acelei ţări antice. Dar, tot aduce din altă cosmogonie, ca apariţie spectaculoasă deşi poartă numele egiptean de Apophis, pe Monstrul mesager al haosului şi al distrugerii şi mare inamic al zeului Soarelui şi luminii, Ra, jucat de Geoffrey Rush.

Gerard Butler interpretează cam fără nuanţe pe Set, zeul întunericului surghiunit în deşert de tatăl său Ra, în timp ce fratele lui, Osiris, a primit domnia peste belşugul de pe malurile Nilului. Când Osiris îi cedează coroana fiului său Horus, bine jucat de danezul Nikolaj Coster-Waldau, Set îşi ucide fratele şi îşi înfrânge în luptă nepotul, orbindu-l. Apoi o obligă pe Hathor, zeiţa dragostei bine interpretată de superba actriţă franceză Elodie Yung, să-i devină amantă. Zeiţă caracterizată de inteligenţă, şiretenie şi curaj combinând atât vocea raţiunii, cât cea a inimii şi care are un rol important în poveste.

Doar Bek, un tânăr şi abil hoţ „muritor” jucat destul de convingător de Brenton Thwaites, e gata să-l ajute pe Horus să-şi recupereze ochii şi puterea, în speranţa că acesta ar putea-o salva din lumea morţilor pe mult-iubita lui Zaya, interpretată de Courtney Eaton.

Zeul şi omul sunt nevoiţi să facă o echipă, ca să învingă răul şi să elibereze Egiptul de sub tirania lui Set care e gata să-şi omoare şi tatăl, pe Ra, din răzbunare şi ca să obţină puterea absolută, inclusiv asupra tărâmului morţilor. Însă în orgoliul său orb e pe punctul să lase totul în voia Monstrului haosului şi al distrugerii.

Centrat pe alianţa dintre Horus şi Bek, filmul are un scenariu simplist cu accente de „buddy comedy”, pentru că omul are mereu ceva de spus despre meschinăria zeilor, iar zeul, după ce iniţial îl privea pe om doar ca pe un rău necesar în misiunea lui de salvare a Egiptului, ajunge să-l respecte. Din păcate, unele replici sună ca scoase dintr-o comedie TV cu liceeni, deloc naturale în gura unor zei de acum mii de ani. E adevărat însă că, poate fără să vrea, realizatorii filmului, începând cu regizorul Alex Proyas, desfiinţează practic mitologia arătând că zeii egipteni, chiar dacă au aur lichid în loc de sânge, sunt dublu de înalţi şi mai puternici decât oamenii, sunt la fel de muritori ca aceştia şi, practic, o proiecţie a imaginaţiei umane.

Cum filmul de aventuri „Zeii Egiptului” propune o poveste despre bunătate, îndrăzneală şi dragoste, merită efortul să-l vizionaţi. Însă, poate nu săptămâna aceasta când are preţ de premieră şi rulează la CinemaPRO, Glendale Studio şi toate cinematografele de mall, inclusiv la sala IMAX.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.