Maradonistii, agenții călare nu sunt poliţişti locali
Articol de Mircea Apostolescu, 29 februarie 2016, 16:38
Înșelăciunea „Maradona” era la modă la începutul anilor ’90. Infractorii pretindeau că sunt politisti, abordau oamenii sau comercianții pe stradă, pentru a-i „controla” si le cereau diverse sume de bani, drept „amenzi”. Cei care practicau această formă de înșelăciune erau numiti „maradonisti”.
In anul 2009, Politia Locală a Municipiului București (PLMB) înființa, cu titlu de proiect pilot, un serviciu hipo. Este vorba despre 24 de „politisti” cu cai, a căror misiune constă în patrularea celor trei mari parcuri ale Bucurestiului, Herăstrău, Tineretului si Carol. Ei urmau să combată mai eficient anumite infracțiuni, precum furturi, jafuri, tulburarea liniștii publice etc, săvârșite în condițiile speciale create de suprafețele mari de teren din parcuri. O altă contravenție pe care urmau „să o aibă în colimator” era aceea a comertului stradal neautorizat, desfăsurat în parcuri sau în imediata proximitate a acestora.
Conform celor de la PLMB, rezultatele bune ale serviciului hipo nu au întârziat să apară, ducând la o scădere a infracționalității si o creștere a climatului de siguranță, in cele trei parcuri.
Numai că au apărut si aspecte mai putin plăcute ale activității acestor „politisti”. Unul a fost scandalul de la Piata 16 Februarie, când doi „politisti” călare care încercau să îi „controleze” pe comercianți au fost amendați de către Politia Locală a Sectorului 1.
Un alt caz, mai recent, s-a petrecut in mai 2014, când doi călăreti au intrat cu caii în mijlocul unei multimii de trei sute de oameni, care ascultau trupa Barbarossa Samba, in Parcul Herăstrău. Oamenii i-au huiduit si apoi au agresat un politist local care a vrut să îl legitimeze pe liderul trupei.
Probleme au fost si in Consiliul General al Municipiului București, după ce, la finele lui noiembrie 2011, un control al Inspectoratului Teritorial de Muncă a pus în evidență faptul că politistii călare sunt, de fapt, agenti ai firmei de pază Sc. Fandax SRL, care poartă uniforme identice cu cele ale PLMB, legitimează cetăteni, fac controale la agenti economici, constata si sancționează contravenții.
O parte dintre consilierii municipali au sustinut că activitatea serviciului hipo este ilegală.
Joi, directorul general al Poliției Locale a Municipiului București, Ion Tincu, a fost audiat la DNA in legătura cu acest subiect. Astăzi, primarul interimar Răzvan Sava a declarat că asteaptă din partea DNA comunicarea calității în care a fost audiat seful de la Politia Locală, pentru a lua măsurile administrative ce se impun.
Să fie, oare asa-zisii politisti calare „maradonistii” zilelor noastre?