VIDEO: Află totul despre legea dării în plată!
Articol de , 2 martie 2016, 11:40
Polemicile care agita scena politica si financiara romaneasca in jurul legii darii plata vor deveni cu siguranta mai dramatice dupa ce ieri, Senatul a votat in unanimitate proiectul doar cu mici modificari fata de forma anterioara, care a fost respinsa de presedintele Klaus Iohannis.
Ca singura concesie facuta lobby-ului bancar senatorii au decis ca legea sa nu se aplice decat creditelor ipotecare de maxim de 150.000 de euro.
Ce au mai decis senatorii
Senatorii au decis ca legea se va aplica si programulului Prima Casa, in ciuda avertismentelor venite din partea Ministerului Finantelor si a Bancii Nationale
Enache Jiru, secretar de stat in Finante afirmase ca: „Daca acest program nu este exceptat, am fi in situatia in care ANAF ar executa 50% iar banca 50%, adica ceva imposibil. Se va compromite insusi scopul social al programului Prima Casa”.
Enache Jiru a mai spus ca din cauza ca legea ar trebui sa se aplice si creditelor deja in derulare, nu doar celor viitoare “exista riscul ca statul sa fie actionat in judecata la Tribunale internationale. Mai exista si riscul ca, din cauza unor perceptii negative sa avem si o posibila re-evaluare a agentiilor de rating, toate vor avea un impact direct asupra bugetului de stat”.
Inainte cu cateva zile de votul de ieri, Consiliul Patronatelor Bancare din Romania a trimis sentorilor o scrisoare deschisa in care cerea in mod expres excluderea programului Prima Casă de la prevederile legii
Ce se va intampla cu programul Prima Casa?
Guvernul a aprobat recent plafonul de garantii pentru anul 2016 si, pana acum, niciuna din cele 18 banci care sunt implicate in acest program nu a anuntat official ca se retrage, desi multe au spus ca s-ar putea retrage daca legea se aproba.
Trebuie spus ca Prima casa a avut mare succes: s-au dat pana acum aproape 160.000 de credite, adica 91% din totalul creditelor ipotecare date de banci.
Programul este si unul foarte sigur: persoanele care au contractat asemenea împrumuturi au o rată a creditelor neperformante de numai 0,04 la sută.
Prin comparatie, BNR a anuntat ca rata creditelor neperformante aferentă tuturor creditelor ipotecare este de 2,6%, iar rata creditelor neperformante corespunzătoare tuturor creditelor cu garanție imobiliară acordate populației este de 6,7%.
Ce s-ar putea intampla daca legea va trece si de Camera Deputatilor
Pana acum 2 banci mari, Raiffeisen si Bancpost au anuntat ca isi cresc mult nivelul avansului cerut la creditele ipotecare, pana la 35 sau 40% din valoarea creditului.
Celelate nu au anuntat nimic, dar patronatul bancar spune ca toate ar putea adopta aceleasi masuri
Asta inseamna ca va trebui sa astepti mult mai multi ani pana sa aduni banii ca sa achiti avansul pentru un credit.
Dezvoltatorii imobiliari, la randul lor, spun ca 80% din locuintele nou construite in ultimii ani au fost cumparate prin Prima Casa, asa ca, au amenintat ei, daca programul Prima Casa nu va mai functiona si daca, in plus, va creste si avansul cerut de banci, sectorul constructiilor de locuinte se va prabusi.
Problema: bancile traiesc din creditele pe care la dau, daca nu mai dau credite, sau daca dau credite foarte putine, nu mai castiga bani.
O banca isi poate investi banii cumparand titluri de stat, dar dobanda pe care o va obtine este de 1 sau 1,5% pe an, in timp ce, daca da un credit ipotecar, chiar si in conditiile actuale, dobanda pe care o cere este de 4 sau 5% pe an.
Duelul argumentelor pro si contra
Initiatorii legii spun ca daca in 2006 sau 2007 banca a considerat ca imobilul pe care a pus ipoteca este suficient de valoros ca sa acopere riscul in cazul neplatii creditului, atunci banca sa-si asume si riscul ca piata imobiliara o sa se prabuseasca, asa cum s-a intamplat.
Ei sustin ca cel care ia creditul isi asuma riscul cursului valutar si riscul de a nu mai putea plati din cauza ca-si pierde serviciul, sau ii scade salariul, iar banca trebuie sa-si asume riscul jocului de pe piata imobiliara.
In asta consta forta argumentelor pro: sunt argumente simple, pe care adversarii le acuza ca sunt simpliste,
In schimb, adversari legii invoca argumente financiare care, foarte probabil, sunt fundamentate, dar sunt complexe si foarte greu de inteles de public.
Publicul este de acord cu acea pledoarie pe care o intelege.
Experti care spun ca legea va avea un impact pozitiv asupra pietei imobiliare.
Ieri a avut loc o masa rotunda organizata de Institutul de Relaţii Internaţionale şi Cooperare Economică (IRICE).
Profesor dr. Anton Caragea, directorul Institutului, a apreciat că este bine ca se vor da mult mai greu credite ipotecare, pentru că din aceasta cauza preţurile vor scădea drastic: „preţurile nu trebuie stabilite de speculatori ci de economia reală şi aceasta cere ca preţurile să fie reduse cu încă 50%”.
În opinia prof. Caragea legea dării în plată va normaliza piaţa locuinţelor: „Preţul trebuie să ajungă la valoarea considerată normală, de referinţă, de aproximativ 200-250 de euro pe metru pătrat construit, în zonele de prim rang din Bucureşti”.