Sub zodia Mariei – un spectacol pentru sufletul românesc
Articol de Maria Gheorghiu, 4 martie 2016, 11:14
Mâine seară, pe 5 martie, la Centrul Cultural European pentru UNESCO Nicolae Bălcescu, voi îmbrăca din nou costumul popular și voi cânta alături de Radu Graţianu, din cântecele Mariei Tănase; nu înainte de a-mi pune rochia albă pentru a vă dărui ”Ave Maria” cântat pe românește și mai apoi rochia mov, culoarea preferată a Reginei Maria, pentru ”Inima de la Balcic”… Restul este poveste și povestea o spune Adriana Trandafir și Tomi Cristin; se numește ”SUB ZODIA MARIEI” și este pariul meu cu mine ca artist.
Încă mai aştept confirmarea faptului că l-am câștigat, deși spectacolul a fost jucat cu succes și în țară și în afara granițelor ei. M-a ajutat în scrierea scenariului Miron Manega și regizorul Ion Cărmăzan.
”Nu este un spectacol obişnuit în sensul curent al cuvântului, adică o succesiune de cântece reprezentative pentru nivelul ei de profesionalism şi sensibilitate (lucruri pe care publicul le cunoaste), ci o sinteză conceptuală. Este un spectacol dramatic şi sacramental, prin care Maria Gheorghiu pune în slujba unui mesaj axiologic întreaga ei valoare artistică.
Din acest punct de vedere, „Sub Zodia Mariei” intră în paradigma spectacolelor de „reconvertire” la istorie şi identitate naţională, pe care le-a început şi le propovăduieşte prin lume Tudor Gheorghe. Un spectacol care plânge pentru a certa şi care ceartă pentru a trezi. Un spectacol de la care nu ieşi relaxat, ci răvăşit, ca un răzor în care ai semanat ceva. Este, cu alte cuvinte, un spectacol emblematic, care o poate fixa definitiv în conştiinţa publică, sau o poate îngropa, daca nu va fi la înălţimea poverii. Un spectacol al înălţării, ca o rugăciune care se rosteşte în genunchi. De altfel, „Sub Zodia Mariei” chiar va începe cu o rugăciune, şi nu cu una oarecare, ci cu RUGĂCIUNEA CĂTRE SFÂNTA MARIA, scrisă de Mihai Eminescu” – Miron Manega
De undeva, dintr-o altă lume, de la capătul din Cer al curcubeului, Eusebiu Ştefănescu poate ne va zâmbi… Pentru că el – prietenul meu de catifea- a fost primul povestitor, spectacolul îi este dedicat.
Vă aștept, la ora 20:00, împreună cu toți cei implicați în această poveste a Mariilor, să vibrați și să vă încărcați cu energia bună a unor oameni dedicați unei ideii 100% românești.