Simularea la nivel naţional a examenului de bacalaureat
Articol de cristina.toma, 7 martie 2016, 08:56
Simularea examenului de bacalaureat la clasele a XI-a si a XII-a, incepe de azi 7 martie si până pe 10 martie se desfăşoară la nivel naţional simularea examenului de bacalaureat, la care se aşteaptă să ia parte peste 345.000 de elevi.
Scopul simulării examenului de bacalaureat este acela de a-i familiariza pe elevii din clasele terminale de liceu cu rigorile examenului de bacalaureat pe care il vor sustine la terminarea studiilor liceale. In acelasi timp simularea este si o oportunitate pentru elevi deoarece aceştia pot să îşi facă o imagine clară a nivelului lor de pregătire din acest moment iar pe baza acesteia să îşi întocmească un plan riguros de pregătire pentru examen.
Conform calendarului de desfăşurare a acestei simulări, azi, 7 martie, este prevăzută proba scrisă la Limba şi literatura română. Marţi, 8 martie, se va desfăşura proba la Limba şi literatura maternă (pentru elevii care studiază în limbile minorităţilor naţionale), iar miercuri, 9 martie, proba obligatorie a profilului – Matematică sau Istorie. Joi, 10 martie, exclusiv pentru elevii clasei a XII-a, va avea loc proba la alegere a profilului şi specializării. Rezultatele vor fi comunicate elevilor în data de 18 martie.
Notele obţinute nu se trec în catalog. În situaţia excepţională în care se doreşte acest lucru, elevul trebuie să solicite profesorului consemnarea notelor în catalog. În urma analizei rezultatelor, inspectoratele şcolare vor lua măsuri de monitorizare şi control, dar şi de remediere a problemelor, acolo unde acest lucru se impune.
Subiectele pentru simularea la nivel naţional a examenului de bacalaureat nu trebuie sa ii ingrijoreze pe elevi deoarece acestea vor fi diferenţiate în funcţie de filieră, profil şi specializare, sunt elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare, în mod similar cu modelele publicate pe http://subiecte.edu.ro, încă din luna noiembrie a anului trecut.
Subiectele sunt elaborate astfel încât tratarea lor să valorifice capacităţile elevilor pe temele prevăzute în programa de examen, parcurse până la această dată. Corectarea lucrărilor va fi făcută, în baza unor bareme care asigură unitatea şi obiectivitatea evaluării şi notării la nivel naţional, de doi profesori din unităţile de învăţământ liceal în care elevii susţin evaluarea – unul dintre profesori fiind cel care predă la clasă.
La simularea bacalaureatului in anul 2015 elevii bucureşteni au obtinut la clasa a XII-a urmatoarele rezultate: limba şi literatura română, procent de promovare de 64,24%, proba obligatorie profilului, procent de promovare de 58,66%, la proba scrisă la alegere a profilului si specializării , procent de promovare de 62,44%
La clasa a XI-a rezultatele au fost următoarele: limba si literatura română, procent de promovare de 52,78%, proba obligatorie profilului, procent de promovare de 45,95%.
Nouă nu ne rămâne decât să le urăm succes şi să sperăm că toti elevii vor sustine rezultate bune atăt la simulare căt si la examenul de bacalaureat.