Studiu IRES: Ce cadouri preferă femeile, de 8 Martie

Soțiile, iubitele și mamele sunt cele pentru care sunt cumpărate cadouri cel mai frecvent de Ziua Femeii. Opt din zece persoane afirma că obișnuiesc să ofere cadouri de 8 Martie, potrivit unui studiu realizat de IRES.

Potrivit cercetării, 6 din 10 români sărbătoresc Ziua Femeii și 85% dintre femei declară că primesc cadouri. De asemenea, 8 din 10 respondenți cred că este nevoie de o zi specială pentru a sărbători femeile și o cincime dintre cei intervievați ar prefera ca șefii lor să fie persoane de gen feminin.

”Cadourile oferite cel mai frecvent cu ocazia zilei de 8 Martie sunt florile. Următoarele mențiuni ale respondenților când vine vorba de cadouri date de Ziua Femeii sunt: parfumuri, dulciuri, mărțișoare și articole vestimentare. 85% dintre intervievate declară că ele, de obicei, primesc cadouri de Ziua Femeii. Procentul celor care susțin că primesc cadouri este în creștere direct proporțională cu nivelul de educație al respondentelor. Acestea menționează printre tipurile de cadouri primite, în primul rând, florile; alte mențiuni sunt: parfumuri, articole vestimentare, dulciuri”, susțin realizatorii cercetării.

Preferințele femeilor în ceea ce privește cadourile primite cu ocazia zilei de 8 Martie corespund, în mare, cu ceea ce primesc deja; ele își doresc să le fie oferite flori, bijuterii, parfumuri, obiecte vestimentare, cosmetice. 1% dintre respondente amintesc (prima și a doua mențiune) că și-ar dori să primească apreciere, înțelegere, iubire cu ocazia Zilei Femeii.

Potrivit studiului, principalul mod de a sărbători Ziua Femeii este ieșitul în oraș, pentru 38% dintre participanții la studiu; aproape un sfert dintre intervievați menționează că sărbătoresc 8 Martie acasă, cu familia (24%), iar aproximativ o cincime declară că sărbătoresc această zi primind sau oferind cadouri sau flori (19%).

Bărbații fac cadouri cu această ocazie într-o proporție mai mare decât femeile, respondenții cu vârsta până în 50 de ani într-un procent ridicat față de cei cu vârsta peste 51 de ani și respondenții cu studii superioare — într-o proporție mai mare decât cei cu studii elementare.

Cercetarea mai arată că bărbații cumpără colegelor lor de serviciu cadouri de 8 Martie într-o proporție mai ridicată decât respondentele. Procentul celor care oferă cadouri de Ziua Femeii colegelor crește direct proporțional cu nivelul de educație, iar procentul care fac acest gest este mai crescut în Sud, comparativ cu Transilvania și Moldova. Vecinelor le sunt cumpărate cadouri de 8 Martie într-o proporție mai ridicată de respondenți cu vârsta între 51 și 65 de ani.

Cercetarea mai relevă faptul că hărnicia, frumusețea, blândețea, înțelegerea, tandrețea, sensibilitatea, gingășia, delicatețea — sunt identificate drept principale calități ale femeilor, în timp ce realismul, simțul practic, hărnicia, puterea de muncă, siguranța, stăpânirea de sine și respectul față de femei, politețea — sunt principale calități ale bărbaților.

În cazul disputelor în cuplu, aproximativ o treime dintre respondenții care sunt căsătoriți sau trăiesc în uniune consensuală declară că femeia este cea care are ultimul cuvânt, iar aproximativ un sfert menționează bărbatul.

Majoritatea respondenților sunt mulțumiți de viața lor de familie, de viața de cuplu, de cea socială și de cea profesională. Satisfacția cea mai mare este exprimată cu privire la viața de familie, iar procentul cel mai ridicat al nemulțumirilor e legat de viața socială.

Cercetarea a fost realizată pe 1 și 2 martie, pe un eșantion total de 1.515 subiecți cu vârsta de peste 18 ani, reprezentativ pentru populația adultă din România.  Marja de eroare este de plus/minus 2,5%.  Studiul a fost realizat prin metoda interviului telefonic.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.