Totul despre banii de la bănci şi despre banii europeni
Articol de , 7 martie 2016, 09:59
La numai trei zile dupa ce Senatul a votat, in unanimitate, legea darii in plata cu doar cateva mici modificari, inca o banca anunta masuri “de represiune”: BRD Societe Generale a anuntat ca mareste nivelul avansului la creditele ipotecare in euro pana la 50%.
Bancile sunt decise sa bata cu pumnul in masa
Pentru ca toata strategia lor de presiune asupra parlamentului si asupra opiniei publice s-a dovedit pana acum falimentara, dovada votul unanim din Senat.
Este un fel de revansa rautacioasa pentru ca bancile au recunoscut ca nu au fost in stare sa-si prezinte argumentele intr-un mod convingator.
Sergiu Oprescu, preseditele Asociatiei Romane a Bancilor a declarat: “batalia mediatica, populista, este cumva pierduta de banci. Nu cred ca am reusit sa comunicam foarte bine pe acest subiect (…) Cred ca am picat intr-o forma de lipsa de credibilitate”.
Acum bancile procedeaza dupa principiul “daca nu poti sa-i convingi, obliga-i!”
Guvernul s-a implicat oficial
Purtatorul de cuvant al guvernului, Dan Suciu a anuntat ca executivul pregateste un punct de vedere care va fi prezentat Camerei Deputatilor in momentul in care vor reincepe discuțiile pe proiectul de lege.
Executivul cere parlamentarilor sa lamureasca niste lucruri:
– sa spuna cui se adresează legea. Adica legea sa se adreseze doar persoanelor aflate in dificultate, nu si celor care vor sa renunte la credit
-sa defineasca criteriile care sa justifice caracterul social al legii. Adica sa spuna care este de gradul de indatorare, sau care este limita de creditare sau alte criterii;
– sa excluda programului Prima Casa din lege;
– legea sa nu fie retroactiva, pentru ca asta ar putea duce la deschiderea unor procese internationale impotriva statului roman.
Ultima cerinta nu are nicio sansa sa fie acceptata, pentru ca legea este gandita tocmai ca sa-i protejeze pe cei care au luat credite in 2006,2007 sau 2008.
Guvernul are si alte lucruri de lamurit
Comisarul europpean pentru politica regionala, Corina Cretu ne-a atras, ieri, atentia ca iarasi nu suntem pregatiti sa primim banii pe care ii pune la dispozitie Bruxelles-ul
Si a dat un exemplu concret: Romania are alocati, in perioada 2014 – 2020, 500 de milioane de euro pentru educatie si sanatate. In acesti bani intra si 150 de milioane de euro pentru construirea a trei spitale regionale, dar pana acum nu se cunoaste nici macar care este amplasamentul celor trei spitale.
Corina Cretu a declarat ca exista bani pentru 280 de investiţii in sanatate, adica pentru ambulatorii de specialitate in sate şi orase, pentru 35 de unitati de urgenta in cadrul spitalelor judetene si pentru cele trei noi spitale regionale.
Dar niciuna din investiţiile pentru 2014-2020 nu poate fi realizata pentru ca la Comisia Europeana nu a fost transmisa harta infrastructurii serviciilor medicale care sa prezinte nevoile clare ale judetelor si regiunilor Romaniei.
Ce raspuns are guvernul la reprosurile comisarului european
Vice-premierul Vasile Dancu, care este si ministru pentru dezvoltare regionala, a fost dezarmant de sincer: “N-a existat un consens pe plan local, din pacate, si ani de zile politicienii locali s-au ciondanit pentru a pune o locatie sau alta, dar acum, in principiu, eu stiu ca cele trei locatii sunt deja stabilite”.
Dar nu este vorba numai de cele trei spitale, Vasile Dancu a recunoscut ca nici harta tututor necesitatilor de finantare din domeniul sanatatii nu este inca definitivata.
Se pare ca exista o echipa interministeriala care lucreaza la acest proiect si ca o harta a nevoilor medicale va fi terminata pana in luna iunie.