VIDEO: Europa, disperata sa gaseasca solutii pentru criza imigrantilor
Articol de , 8 martie 2016, 11:56
Blocare rutei balcanice folosita de imigrantii care incearca sa ajunga in Germania sau in Tarile scandinave, obtinerea sprijinului ferm al Turciei in oprirea valului de persoane care traverseaza clandestin Marea Egee, ajutorare Greciei, transformata intr-un imens lagar de refugiati, pastrarea spatiului Schengen in conditiile in care diferitele tari membre isi inchid granitele – toate aceste probleme sunt trecute pe agenda sefilor de stat si de guvern.
Cat de grava a ajuns problema imigrantilor?
Anul trecut au ajuns in Europa peste 1 milion de imigranti, dintre care imensa majoritatre, adica circa 850.000, au intrat prin insulele grecesti.
ONU afirma ca numai de la 1 ianuarie si pana acum peste 131.000 de imigranţi suplimentari au sosit în Europa.
Chiar astazi, in Marea Egee au fost descoperite cadavrele a 25 de persoane care incercasera sa treaca din Turcia in Grecia.
Planul de relocare a refugiatilor semnat in septembri anul trecut, in sine, era foarte modest in comparatie cu amploarea fenomenului: era vorba de relocarea a numai 160.000 din cei peste 1 milion de refugiati.
Dar nici chiar modest fiind nu a fost pus in aplicare: din cele 160.000 de persoane pana in prezent au fost relocate mai putin de 1000, dintre care 15 in Romania.
Un functionar european citat de presa franceza a recunoscut ca bilantul este pur si simplu “ridicol”.
In Grecia continua sa intre in jur de 2000 de refugiati pe zi.
Ce se va intampla cu Spatiul Schengen
Fundatia Bertelsman a facut un studiu din care rezulta ca destramarea spatiului Schengen ar putea costa economia UE pana la 1.400 miliarde euro in urmatorul deceniu.
Reintroducerea permanentă a verificarilor cartilor de identitate in interiorul UE ar insemna timp mai lung de asteptare la trecerea frontierelor pentru traficul comercial, conducand la costuri mai mari de productie si preturi mai ridicate.
Rezultatul: preturile mai mari pentru consumatori si scaderea cererii ar determina un impact negativ de 1.400 de miliarde de euro pana în 2025