Adevărul despre demolarea Cathedral Plaza!
Articol de Mircea Apostolescu, 9 martie 2016, 11:50
Arhiepiscopia Romano-Catolică București a protestat, ieri, cu privire la afirmațiile Primarului Interimar al Capitalei Răzvan Sava conform cărora nu ar exista nici o hotărâre judecătorească de demolare a Cathedral Plaza.
Printr- un comunicat, reprezentantii Arhiepiscopiei reamintesc faptul că autorizatia de constructie a turnului de lângă Catedrala Sf. Iosif a fost anulată irevocabil, prin decizia nr. 1989/2010 a Curtii de Apel Suceava, iar Primarul Capitalei a fost obligat să demoleze clădirea si să refacă parculetul de lângă Catedrala Sf. Iosif, prin sentința nr. 2520/2012 a Tribunalului Dâmbovița, devenită irevocabilă prin decizia numărul 456/2013 a Curtii de Apel Ploiești.
Teoretic, după această ultimă hotărâre judecătorească, Primarul Capitalei ar fi trebuit să emită o decizie de primar pentru demolarea Cathedral Plaza si sa il someze pe proprietarul clădirii ilegale, Millenium Building, să o demoleze, pe cheltuiala proprie.
In cazul în care proprietarul nu s-ar fi conformat somatiei, Edilul Sef ar fi trebuit să treacă la demolarea turnului, pe banii bugetului local, urmând să il dea in judecată pe proprietar, pentru recuperarea banilor.
Primarul Capitalei Sorin Oprescu a declarat, în repetate rânduri, începând din 2013, că a constituit o comisie, formată din specialisti in construcții care ar fi urmat să se pronunțe cu privire la posibilitatea de a demola construcția, dar si cu privire la soluția tehnică pentru a face acest lucru, fără a pune în pericol Catedrala Sfântul Iosif. De asemenea, comisia ar fi trebuit să se pronunțe si asupra prețului demolării turnului de la intersecția străzii Lutherana cu strada General Berthelot, pentru cazul in care demolarea ar fi trebuit făcută pe banii Municipalității.
Despre rezultatele acestei comisii de specialisti nu am mai aflat, însă, nimic, din 2013, până acum.
Adevărul este că, fiind foarte probabil ca proprietarul să nu demoleze turnul pe banii săi, desființarea clădirii ilegale ar însemna un efort financiar de câteva milioane de euro pentru bugetul Municipiului București. Acesti bani ar urma să fie recuperați de la proprietarul clădirii, dar numai in urma unui nou sir de procese, care ar putea dura mai mulți ani de zile.
Mai mult decât atât, proprietarul Chatedral Plaza ar putea obține o soluție favorabilă de la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), pe motiv că ar fi fost de bună credință, la construirea turnului, având autorizație de construcție de la Primăria Sectorului 1. O astfel de soluție din partea CEDO ar însemna condamnarea autorității locale la plata unor despăgubiri însemnate, in cazul in care ar trece la demolarea imobilului.
Acesta este situația juridică si de fapt foarte complicată, pe care o „moștenește” Primarul Interimar Răzvan Sava. Pe lângă această situație, actualul Edil al Capitalei se mai confruntă si cu un buget pe 2016 grevat de situația economico-financiară dezastruoasă a RADET si de sumele pe care Municipalitatea trebuie să le asigure de la buget, pentru finalizarea investitiilor începute pe fonduri europene, dar care au pierdut finanțarea nerambursabilă, la 31 decembrie anul trecut.
Din aceste motive, este puțin probabil ca demolarea Carhedral Plaza sa fie inițiată anul acesta.