VIDEO: Veşti bune din România, dar şi de la Bruxelles
Articol de , 9 martie 2016, 11:21
Institutul National de Statistica a confirmat cresterea PIB-ului de 3,7% anul trecut, Camera Deputatilor vrea sa elimine plafonul maxim pentru indemnizatiile mamelor aflate in concediu de maternitate, Uniunea Europeana a ajuns, in aceasta dimineata, la o jumatate de acord cu Turcia pentru limitarea imigratiei.
INS confirma cifrele privind PIB-ul
INS a anuntat astazi ca Produsul Intern Brut a crescut anul trecut cu 3,7% faţă de 2014, pana la 710 miliarde lei, adica 161 de miliarde de euro.
1 punct procentual din cele 3,7 puncte procentuale (pp) de crestere este urmare a cresterii activitatii din comerţ, din repatiile auto si in turism, hoteluri şi restaurante.
Domeniul construcţiilor a contribuit cu 0,6pp la cresterea PIB-ului, si tot cu 0,6pp a contribuit si domeniul informatiilor si telecomunicatiilor.
Vestea cea mai buna este ca o o jumatate de pp din cresterea de ansamblu este urmare a dezvoltarii activitatii din industrie.
In schimb, agricultura, din cauza recoltei mai slabe decat in 2014, a avut un impact negativ de -0,5%.
O alta contribuţie negativă la PIB a avut-o deficitul balantei comertului exterior: exporturile au crescut cu 4,7%, dar importurile au crescut cu 8,4%.
Vestea buna pentru mame
Comisia de munca din Camera Deputatilor a adoptat mai multe modificari la legislatia privind concediul de maternitate si indeminzatia lunara pentru cresterea copiilor.
In primul rand a fost eliminat plafonul maxim al indemnizatiei de maternitate care era de de 3400 lei/luna.
Deputatii vor ca mamele sa primeasca indemnizatie lunara in cuantum de 85% din media veniturior nete realizate ultimele 12 luni din ultimii 2 ani, dar nu mai putin de 85% din salariul minim brut pe tara.
Indemnizatia se acorda pana la implinirea varstei de doi ani de catre copil.
Daca decid sa se intoarca la serviciu mai devreme de 2 ani, mamele vor primi stimulent de insertie in cuantum de 50% din indemnizatia minima.
Ministrul muncii s-a opus acestor prevederi, asa ca foarte probabil, la dezbaterile in plenul Camerei guvernul va face lobby contra acestor modificari.
Proiectul de lege va intra la votul in plen saptamana viitoare si, daca a fi votat, modificarile vor intra in vigoare de la 1 iulie 2016.
Bani foarte multi s-au negociat si la Bruxelles
6 miliarde de euro, atatia bani a cerut Turcia ca sa accepte sa-i reprimeasca pe teritoriul ei pe refugiatii care nu vor fi primiti de Europa.
In plus, pentru acesti bani Turcia se angajeaza sa-si pazeasca mult mai bine frontierele, sa opreasca complet valul de plecari de pe plajele de la Marea Egee.
In afara de bani, Turcia a mai cerut si ridicarea vizelor pentru cetatenii sai care calatoresc in Uniunea Europeana, dar si accelerarea negocierilor privind aderarea la Uniunea Europeana
Pusi cu spatele la zid, europenii au fost, in principiu, de acord cu totul, dar si-au lasat un ragaz de 10 zile ca sa vada ce si cum poate fi implementat si mai ales cum poate fi verificata respectarea angajamentelor de catre Turcia.
Rezultatul ar trebui sa fie ca in Europa sa nu mai intre refugiati ilegali: daca sosesc in Grecia cu barca, asa ca pana acum, vor fi retrimisi fara discutii in Turcia, chiar daca sunt sirieni.
In schimb, Uniunea Europeana va organiza pe teritoriul Turciei birouri care vor analiza acolo cererile de imigrare.