Agenda Parlamentului European pentru săptămâna 14 – 20 martie

Migrație

Propunerile Parlamentului European pentru a îmbunătății politicile de migrație și cele ce vizează refugiații, inclusiv o propunere de creare a unui sistem centralizat european pentru colectarea și alocarea cererilor de azil, sistemele de relocare și de reinstalare obligatorii pentru refugiați, vor fi supuse votului în cadrul Comisiei pentru Libertăți Civile.

Summit-ul pe migrație/UE

Președintele Parlamentului European și liderii grupurilor politice (Conferința Președinților) se vor întâlni cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, pentru a discuta rezultatele Summitului Turcia-UE din 7 martie și pentru a se pregăti pentru viitorul Summit al Uniunii Europene (17-18 Martie).

Vizele umanitare ale Uniunii Europene

O reformă a Codului vizelor Uniunii Europene pentru a reduce birocrația va fi votată de către Comisia pentru Libertăți Civile. Proiectul de text include o propunere pentru crearea unei vize umanitare ce urmează să fie emisă la ambasadele Uniunii Europene și oficiile consulare din state terțe, astfel încât să permită solicitanților de azil să zboare direct către statul membru în care doresc să solicite azil.

Turcia

Progresele înregistrate de Turcia în 2015 cu privire la drepturile omului și lupta împotriva corupției și a libertății presei vor fi evaluate într-un vot al Comisiei pentru Afaceri Externe. Migrația, liberalizarea vizelor, iar problema kurdă vor fi, de asemenea, abordate în proiectul de rezoluţie.

Transparență fiscală/multinaționale

Firme multinaționale cum ar fi Apple, Google, IKEA și McDonalds, precum și reprezentanți din Guernsey și Jersey, Andorra, Liechtenstein și Monaco, se vor alătura Comisiei speciale pentru decizii fiscale, pentru a discuta despre schimbările din acest domeniu. Dezbaterile vor viza atât politica fiscală a Uniunii Europene, cât și cea de pe plan internațional. Pe agendă va fi vizat și planul de acțiune împotriva transferului de profit şi al eroziunii fiscale (BEPS).

TTIP și CETA

Progresul făcut în cadrul negocierilor cu Statele Unite ale Americii în ceea ce privește Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții, și gradul ce acceptare a revendicărilor Parlamentului, vor fi dezbătute de către Comisie și de către Comisia pentru Comerț Internațional. Membrii se vor întâlni și pentru a discuta despre pactul CETA, care va fi revizuit pentru a include dispoziții noi pentru soluționarea disputelor dintre investitori și state.

Cadru de protecție a datelor personale între Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii

Noul cadru de protecție a datelor personale în legătură cu transferurile efectuate de companii private, care va înlocui cadrul anterior „Safe Harbour”, va fi dezbătut de membrii Comisiei de Libertăți Civile împreună cu Comisarii Andrus Ansip și Věra Jourova, liderul negocierilor din parte Statelor Unite, Supervizorul European pentru Protecția Datelor și reprezentanții societății civile. Printre reprezentanții societății civile va fi prezent și austriacul Max Schrems, cel care a pornit un proces împotriva companiei Facebook.

Agenda președintelui

Marți, președintele Parlamentului European, Martin Shulz, se va întâlni cu Înaltul Comisar pentru Drepturile Omului, prințul Zeid Ra’ad Al Hussein și prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip. Miercuri, domnul Schulz se va întâlni cu Secretarul Confederal al Sindicatului European pentru Comerț, Luca Visentini și cu Koen Lenaerts, președintele Curții Europene de Justiție. Joi, domnul Schulz se va întâlni cu Majestatea Sa Regele Abdullah al doilea al Iordaniei și se va adresa Consiliului European.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.