VIDEO: Bancile propun medierea in conflictele cu clientii
Articol de , 15 martie 2016, 14:39
Dupa ce s-au plictisit, probabil, sa piarda procese, individuale si colective, cu clientii in diferite cauze, in primul rand cele referitoare la clauzele abuzive si la creditele in franci elvetieni, bancile s-au decis sa faca un pas in fata.
De acum incolo disputele intre consumatori si banci pot fi solutionate prin intermediul Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor din Domeniul Bancar (CSALB), dupa cum a anuntat saptamana trecuta Alexandru Paunescu, director al directiei juridice din cadrul BNR.
Asemanari intre CSALB si mediatorii profesionisti
Medierea si profesia de mediator au fost reglementate prin adoptarea Legii nr. 192/2006, pornindu-se de la ideea ca medierea constituie una dintre temele importante ale strategiei de reforma in justitie. Prin adoptarea legii s-a urmarit reducerea volumului de activitate a instantelor prin scadarea numarului de procese intre societatile comerciale.
Medierea, fiind mai putin formala decat caile litigioase ofera posibilitatea partilor aflate in conflict sa isi realizeaza interesele, solutiile fiind durabile, costurile semnificativ mai reduse, iar procedura confidentiala.
Scopul CSALB este acelasi: partile in conflict primesc ajutor din partea unei echipe de conciliatori profesionisti, nefiind nevoie sa mai apeleze la instanta de judecata.
O diferenta consta in aceea ca un client se poate adresa CSALB doar dupa ce a depus o plangere, sau o sesizare, la banca si nu a fost satisfacut de raspunsul primit, sau nu a primit niciun raspuns.
Pasii de urmat
Conform site-ului Finzoom.ro pasii ar fi, in ordine cronologica:
- Consumatorul este nemultumit de relatia cu banca si ii adreseaza o plangere
- Banca este obligata sa raspunda oricaror sesizari depuse de consumatori
- Consumatorul nu este satisfacut de raspunsul primit, sau nu primeste raspuns
- Consumatorul apeleaza la CSALB. Sesizarile se pot deja depune prin posta, sau e-mail. In plus, a devenit functional si numarul de telefon al 021 9414 cu tarif normal.
- CSALB ii prezinta consumatorului cele 2 tipuri de proceduri de solutionare din care el poate alege una
Cele 2 tipuri de proceduri de solutionare
1. Conciliatorul propune o solutie. Solutia propusa poate fi acceptata in 15 zile de ambele parti. Daca este acceptata, devine executorie. Asta se numeste Conciliere.
2. Conciliatorul emite o solutie obligatorie. O procedura asemanatoare cu cea din instanta. Asta se numeste Arbitraj.
Indiferent de ce solutie alege clientul, conciliatorul trebuie acceptat de ambele parti.
Termenul de solutionare este de cel mult 90 de zile.