Evenimente de neratat astăzi în Bucureşti
Articol de , 17 martie 2016, 15:52
CINEMA
Programul zilei la Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti – BIEFF:
La Cinema Elvira Popescu, de la ora 20 sunt proiectate 5 scurtmetraje din secţiunea competiţională, grupate sub titlul „Journeys into Subconscious”.
La Muzeul Ţăranului Român:
– de la ora 18, rulează 4 scurtmetraje din secţiunea competiţională, grupate pe tema „Urban Rituals”;
– de la ora 20, este proiectat filmul din gala de deschidere „Francofonia”, de Aleksandr Sokurov.
La sala Stere Popescu a Centrului Naţional al Dansului, în cadrul Galei de deschidere a Festivalului LIKE CNDB, de la ora 19 este proiectată prima ficţiune filmată în Marele Accelerator de particule de la CERN, „Symmetry”, un film-dans/film-operă de Ruben van Leer, care participă şi la dezbaterea ce succede proiecţia şi la care participă experţi şi jurnalişti din domeniul culturii şi al ştiinţei.
La Cinemateca Union, de la ora 19 puteţi vedea, sau revedea, drama „Tribul” realizată de ucraineanul Miroslav Slaboshpitsky, unul dintre filmele europene nominalizate la Premiul Gopo.
La Cinemateca Eforie, tot de la ora 19, în cadrul ciclului „Istoria filmului maghiar” este prezentată comedia „Hyppolit, majordomul”, regizată în 1931 de Székely István, primul film sonor de succes din istoria cinematografiei maghiare, cu memorabilul Kabos Gyula şi terifiantul Csortos Gyula în rolurile principale.
La Spaţiul Public European, în cadrul programului „Joia de film”, de la ora 19 este proiectată drama „Amour fou / Iubire bolnavă” realizată de Jessica Hausner.
FESTIVALURI
Festivalul partener şi complementar cu BIEFF „Săptămânii Sunetului” vă propune:
– de la ora 17, la Cinema Elvira Popescu, o sesiune de ascultare Grand
Prix Nova – Festival Internaţional de Teatru Radiofonic;
– de la ora 20, la Universitatea de Muzică, un concert susţinut de PFA Orchestra (România) & Maja Osojnik (Austria).
HomeFest, festival artistic care se desfăşoară în apartamentele bucureştenilor, are azi în program: „Caii manâncă anason”, performance de/cu Giles Eldridge, Iulia Sima şi Georgiana Dobre ce are loc de la ora 19 într-o locaţie din Str. Baltagului // Gazda: Daniela.
MUZICĂ
Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” susţine, de la ora 19 la Ateneul Român, primul concert al săptămânii dirijat de Horia Andreescu având în program două compoziţii de Ceaikovski: Concertul pentru vioară şi orchestră în re major – solist David Grimal şi Simfonia „Manfred”.
Cristi Minculescu şi Iris susţin un concert în Hard Rock Cafe, începând cu ora 21.30’.
Bere Gratis cântă, de la ora 22, în Copper’s Pub.
EXPOZIŢII
A.C. Soligo Studio, una dintre cele mai importante galerii italiene, deschide expoziţia „European Cuteness Art [KINDCHENSCHEMA PSEUDOEGO COMMUNITY NARCISSISM]” de la ora 18.30’, în Sala de expoziţii Constantin Brâncuşi de la Palatul Parlamentului, unde poate fi vizitată până pe 25 aprilie.
Expoziţia de artă video „Istorii MonuMentale”, dedicată relevanţei monumentelor din Bucureşti şi nu numai, în procesul de scriere a istoriei şi conservării memoriei, este vernisată la ora 19, la sediul ArCuB din Hanul Gabroveni, unde poate fi vizitată până pe 8 mai.
La aceeaşi oră 19 are loc deschiderea expoziţiei „Lifestyle”, la The Art of Living Gallery din str. George Clemenceau. Este prima expoziţie din cadrul proiectului „9.3 The Art Challenge”, ce va aduce în atenţia publicului nouă artişti şi trei curatori debutanţi.
CARTE
Volumul „Deznădăjduită muiere n-au fost ca mine“, de Nicoleta Romn, este lansat de la ora 19 la Librăria Humanitas de la Cişmigiu. Invitaţi, alături de autoare: Constanţa Vintilă-Ghiţulescu, Silvia Marton şi Gheorghe Lazăr; moderator Cătălin Strat
CONFERINŢE, ÎNTÂLNIRI
Arhitectul Emil Barbu (Mac) Popescu, fondatorul Clubului A, este invitatul ediţiei speciale a „Cafenelei critice”, la împlinirea a 47 de ani de la înfiinţarea clubului, unde va vorbi, de la ora 19, despre „Istoria unui arhitect, a unui domeniu şi a unui club glorios !” Amfitrion Ion Bogdan Lefter.
O nouă ediţie a spectacolelor – conferinţă „Round Table Bucureşti”, moderate de Valentina Sandu – Dediu, începe de la ora 19 în Studioul de Operă şi Multimedia al Universităţii de Muzică şi o are ca invitată pe Sorina Goia, redactor – şef la Radio România Cultural.
Tot de la ora 19, la Palatul Suţu, sediul central al Muzeului Municipiului Bucureşti, Octavian Buda susţine conferinţa: „Boalele şi leacurile urbei – despre prejudecăţile sanitare româneşti la sfârşit de secol XIX”.