Legea de doi bani
![Legea de doi bani Legea de doi bani](https://www.bucurestifm.ro/wp-content/uploads/2016/03/02.-Statie-RATB.jpg)
Articol de Mircea Apostolescu, 17 martie 2016, 09:10
In principiu sau atunci când discutăm „politică”, la o bere, cu toții suntem de acord: „Să se aplice legea, dom’le! Cine greșește să plătească!” Numai că, de fiecare dată când spunem „cine greșește” ne gândim, de fapt, la alții, la oameni politici, la afaceriști, la vecinul de palier cu care nu ne înțelegem prea bine, nu la noi înșine.
Dovada că așa stau lucrurile apare, în fiecare zi, pe stradă, in cele mai mici si mai obisnuite gesturi. Spre exemplu, există o regulă clară de circulație care interzice parcarea în statiile mijloacelor de transport ale RATB. Pentru că cei care folosesc transportul public au dreptul să se poată urca si să poată coborî din autobuze, troleibuze sau tramvaie în conditii civilizate și in siguranță.
Dacă umblii, însă, prin Bucuresti, nu doar la orele de vârf, ci chiar si in weekend, vei găsi foarte multi soferi care in, dispretul oricărei reguli si al „fraierilor” care circulă cu autobuzul, parchează exact în statie. Că nu au găsit alt loc de parcare sau că au vrut să parcheze la doi pasi de locul unde au treabă, asta nici nu mai contează. Contează doar că au încălcat, în mod deliberat, o regulă, impusă prin lege, de către societate. Faptul că nu există loc de parcare nu constituie o justificare pentru a încălca legea.
Un alt exemplu: Municipalitatea a început, cu timiditate, instituirea unui sistem de benzi dedicate pentru transportul public. Scopul este de a asigura prioritizarea autobuzelor si a troleibuzelor pentru a încuraja folosirea transportului public, descongestionarea traficului si reducerea poluării aerului. Aceste benzi pentru RATB au fost separate de restul drumului cu niște stâlpi de peste un metru înăltime, nu cu un simplu marcaj cu vopsea, cum se întâmplă în străinătate, tocmai pentru a-i descuraja pe ceilalți participanti la trafic să le folosească. Ei bine, dacă petreci câteva minute lângă o astfel de bandă pentru autobuze, vei avea ocazia să vezi cum „șmecherii”, si aici nu sunt inclusi doar posesorii de masini „bengoase”, ci si tot felul de curieri sau de băieți care livrează ace brice si… popice pe la magazine si, în general, toti cei care nu au răbdare să stea în coloană cu „fraierii”, se folosesc de banda specială, fără nici o apăsare. Mai mult, unii dintre „șmecherii” în cauză le taie calea celor cu autobuzele, scoțându-i efectiv de pe banda dedicată lor.
Aceste atitudini cotidiene, pe care oricine le poate observa in oras, multiplicate de zeci, de sute de ori, demonstreaza ca, in sinea noastră, nu dăm, de fapt, doi bani pe lege, pe toate acele reguli menite să ocrotească valorile sociale cu care, in principiu, toti suntem de acord…dar când este vorba despre altii.
Si, atunci, nu rămâne decât o singură soluție, aceea ca reprezentantii statului să aplice sancțiuni drastice, în cazul acestor încălcări intenționate ale legii. De altfel, acest principiu este validat de multă vreme în practica tărilor de largă respirație democratică: odată stabilită o regulă, cei care o încalcă sunt sanctionati dur, din punct de vedere pecuniar, în primul rând. Fără târguieli, fără excepții!