Locuitorii din Floreasca nu vor turnuri de 100 de metri înălțime
Articol de Mircea Apostolescu, 18 martie 2016, 14:50
Reprezentantii Grupului de Initiativă Floreasca au sustinut că documentatia de urbanism care ar permite construirea a patru turnuri, trei cu 15 etaje si unul cu 25 de etaje, cu înăltimi de până la 105 metri si a unui centru comercial pe terenul fostei fabrici „Automatica”.
Turnurile de 15 etaje ar urma să aibă funcțiune rezidentială, iar cel de 25 de etaje funcțiune de birouri. Documentaţia de urbanism a fost aprobată în anul 2011 si ar urma să fie prelungită, tot de către Consiliul General al Municipiului București.
Reprezentantii Grupului de Initiativă Floreasca spun că trama stradală nu ar permite accesul către aceste turnuri, iar traficul pe Calea Floreasca si pe Barbu Văcărescu ar urma să fie blocat în totalitate, prin construirea acestor turnuri. Tot ei afirmă că, in zonă, nu ar exista suficiente locuri de parcare pentru a permite absorbtia mașinilor care ar urma să fie aduse în zonă de către cele patru turnuri.
Locuitorii din Floreasca mai afirmă că regimul maxim de înăltime din zonă este de 9 metri, iar cel mai inalt dintre turnuri ar urma să aibă o înălțime de 105 metri.
In plus, repercursiunile asupra mediului, in special, asupra calității aerului ar fi dezastruoase, mai sustin cei din Grupului de Initiativă Floreasca.
Unii dintre locuitorii din zona Floreasca au propus, ca solutii, limitarea înălțimii turnurilor la O+11, impuneri speciale privind numărul de locuri de parcare pe care dezvoltatorii sunt obligati să le creeze si micșorarea densității clădirilor ce vor fi edificate.
Reprezentantul proprietarului terenului, societatea comercială Primăverii Gardens, avocatul Paul Pop, a afirmat că dezvoltarea imobiliară ar avea la bază o documentatie de urbanism perfect legală, având toate avizele si aprobările cerute de lege.
Arhitectul Sef al Capitalei, Adrian Bold a afirmat că Planul de Urbanism Zonal (PUZ) pe baza căruia ar urma să fie construite cele patru turnuri a fost initiat în anul 2008 si că va studia avizele si aprobările care stau la baza acestui PUZ. Bold a mai afirmat că este partizanul dezvoltării Bucureștiului, dar că dezvoltările imobiliare trebuie făcute în limitele legii si a reglementărilor de urbanism.