Ascultă Radio București FM Live

VIDEO: Bucureștiul se concentrează în mall-uri

Articol de , 21 martie 2016, 10:20

Bucurestiul se concentreaza in mall-uri

Proprietarii mall-ului Park Lane, din cartierul Titan, anunta deschiderea acestui nou centru comercial in luna septembrie. Proprietarii mall-ului Sun Plaza, de la Piata Sudului, au anuntat si ei inceperea unor lucrari de reconfigurare si extindere care vor dura 2 ani. Constructorul mall-ului Veranda, de la Obor, isi mentine obiective de a-l da in folosinta in toamna acestui an. Pe tacute, fara tam-tam mediatic, se extinde si Unirea Shopping Center pana la dimensiunea de mall, prin includerea si extinderea fostului circ al foamei de la Sfanta Vineri.

Fenomenul MALL

Centrele comerciale au devenit un fenomem social si cultural, mai mult decat in fenomen comercial.

Exista in capitala 8 mall-uri recunoscute ca atare si in functiune la ora actuala plus 2 mall-uri in constructie care ar trebui sa fie inaugurate in aceasta toamna.

In afara de acestea, exista galeriile comerciale: Cora in Pantelimon, Militari Shopping Center in Militari, Vulcan Value Center pe Calea 13 septembrie, Cora Lujerului in Militari, Auchan in Titan, Vitantis in Vitan, Carrefour Orhideea etc.

Din cifrele oficiale, suprafata totala inchiriabila a celor 8+2 mall-uri ajunge la 520.000 de metri patrati.

La aceasta ar trebui sa adaugam zecile de mii de metri patrati de la celelalte magazine care exista langa mall-uri (Dedeman, Ikea, Brico Store, Praktiker, Domo etc.) precum si zecile de mii de metri patrati de la galeriile comerciale.

Este prea mult?

Dimpotriva, cifrele comparative cu celelalte tari foste comuniste spun altfel.

Romania are putin peste 100 de metri patrati suprafata de comert modern la 1000 de locuitori, in timp ce Cehia are 260 de metri patrati la mia de locuitori, Bulgaria are 140 de metri patrati, Polonia are 300 de metri patrati, iar Ungaria 360 de metri patrati de spatiu comercial modern la 1.000 de locuitori.

Iar incasarile nu inceteaza sa creasca: Ziarul Financiar estimeaza, de exemplu, ca anul trecut, vanzarile magazinelor din Afi Palace Cotroceni au crescut cu 8% fata de 2014.

Cresterea record a comertului nu explica totul

Mall-urle sunt noile „Agora” ale oraselor romanesti si in special in capitala.

Vii la mall nu neaparat ca sa cumperi, ci ca sa vezi si sa fii vazut, sa-ti intalnesti prietenii, sa te duci la film, la patinoar, sau pur si simplu ca sa mananci ceva.

Dintre toate mall-urile, doar Liberty Center nu are si cinematografe, restul, toate, au si cinematografe.

Apoi mai exista o explicatie care tine de modul specific in care este construit si de modul in care a evoluat Bucurestiul dupa 1990.

Capitala este formata din cartiere foarte mari, comuniste, de 150 sau 200.000 de locuitori sau chiar peste 200.000 de locuitori, care inainte de 1990 nu aveau decat foarte putine spatii comerciale si de suprafete mici.

Cele mai mari erau asa-numitele “complexele comerciale”: Lujerului, IOR, Favorit, Big Berceni, Gorjului, Delfinului, Orizont, etc.

Acele spatii comerciale erau prea mici si prea disipate ca sa poata fi modernizate rentabil, asa incat investitorii au pornit “de la zero” pe terenurile fostelor fabrici, iar comerciantii au preferat sa inchirieze suprafete mari intr-o constructie care ofera toate facilitatile (climatizare, incalzire, locuri de parcare, curatenie) decat sa modernizeze multe spatii mici.

In plus, dupa 1990 preturile de inchiriere a spatiior comerciale in centrul capitalei au crescut atat de mult incat marile bulevarde sunt in prezent pustii. Aproape nimeni nu mai face cumparaturi pe Calea Victoriei, sau pe Bulevardul Magheru, sau pe Bulevardul Elisabeta.

Nemaifiind itinerarii pentru cumparaturi, marile bulevarde nu au mai fost nici spatii de plimbare, nici spatii de intalnire cu prietenii, nici spatii de luat masa.

Bucurestiul este, probabil singura capitala europeana in care marile bulevarde sunt pustii dupa ora 8 seara; toata viata orasului se concentreaza in mall-uri.

Romania – intre INS si Eurostat
Strada de Business miercuri, 15 mai 2019, 14:44

Romania – intre INS si Eurostat

Intre cifrele publicate de Institutul National de Statistica (INS) si rapoartele oficiului european de statistica, Eurostat, evolutia economiei...

Romania – intre INS si Eurostat
Coeficientul Gini – masura echitatii in repartizarea veniturilor
Strada de Business marți, 14 mai 2019, 14:58

Coeficientul Gini – masura echitatii in repartizarea veniturilor

In 2017 Romania se afla sub media Uninii Europene in ce priveste echitatea repartizarii veniturilor intre cei mai bogati si ce mai saraci, conform...

Coeficientul Gini – masura echitatii in repartizarea veniturilor
Capitalul strain – mai incet cu pianul pe scari
Strada de Business luni, 15 aprilie 2019, 15:20

Capitalul strain – mai incet cu pianul pe scari

44% din valoarea adaugata din economia romaneasca este produsa in firme controlate de capitalul strain. Asta rezulta din cel mai recent raport...

Capitalul strain – mai incet cu pianul pe scari
Uniunea Europeana – lupta pentru banii chinezilor
Strada de Business marți, 9 aprilie 2019, 15:14

Uniunea Europeana – lupta pentru banii chinezilor

Astazi are loc la Bruxelles cel de-al 21 summit China-Uniunea Europeana. Inainte de summit, Comisia Europeana (CE) și Inaltul Reprezentant pentru...

Uniunea Europeana – lupta pentru banii chinezilor
Strada de Business miercuri, 20 martie 2019, 16:17

Romancele, mame la varste mici

Romania are a doua cea mai mica medie de varsta a mamelor la prima nastere din toata Uniunea Europeana, conform celor mai recente date publicate  de...

Romancele, mame la varste mici
Strada de Business luni, 18 martie 2019, 16:17

Indiferenta la previziunile alarmiste, piata auto continua sa creasca

In primele două luni ale acestui an in Romania au fost vandute peste 19.500 de autoturisme noi, o crestere cu 18 procente fata de primele doua luni...

Indiferenta la previziunile alarmiste, piata auto continua sa creasca
Strada de Business vineri, 15 martie 2019, 16:13

Modificarile la Pilonul II de pensii

Conform normelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), incepand din aceasta saptamana, salariatii romani care cotizeaza la...

Modificarile la Pilonul II de pensii
Strada de Business joi, 14 martie 2019, 16:17

Brexit, sau haosul politic absolut

Iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, si asa foarte complicata pentru ca nu exista un precedent in domeniu, a devenit si mai complicata dupa...

Brexit, sau haosul politic absolut