La mulți ani, Tora Vasilescu!
Articol de , 22 martie 2016, 09:24
Tora Vasilescu este una dintre puținele actrițe care a reușit să rămână pe ecran și după anii 90.
Cu roluri mai mici sau mai mari o regăsim și în distribuțiile regizorilor din noul val, dar și în serialele și telenovelele realizate de posturile de televiziune.
”Q.E.D”, ”Legături bolnăvicioase”, ”Occident” sunt filme reprezentative pentru cinematoografia ultimului deceniu, ce o au pe generic.
V-o amintiți cu siguranță în rolul bibliotecarei Nineta din filmul lui Șerban Marinescu, ”Cel mai iubit dintre pământeni” (1993) sau în Mirandolina din ”Șobolanii roșii” (1991).
„Proba de microfon”, ”Croaziera” și „Glissando” sunt filmele care au consacrat-o. Această perioadă din cariera sa este legată de numele regizorului Mircea Danieliuc, partener de platou, dar și primul său soț. Au și jucat împreună în filmul lui Alexandru Tatos, ”Casa dintre câmpuri” (1979), iar ”Cursa” (1975) a fost filmul de debut pentru ambii artiști.
Ați văzut-o și alături de Florin Piersic în ”Racolarea”, în filmul lui Mircea Veroiu, ”Să mori rănit din dragoste de viață”, în pelicula semnată de Constantin Vaeni, ”Imposibila iubire”, în producțiile Cristinei Nichituș ”Pădurea de fagi” și ”Liliacul înfloreşte a doua oară” sau alături de regretatul George Alexandru în ”Cenușa păsării din vis”.
A apărut și în ”Primăvara bobocilor” sau ”Sosesc păsările călătoare”.
Horea Popescu i-a oferit rolul Colette Duduleanu, sotia lui Ianache, în savuroasa comedie ”Cuibul de viespi”, ecranizare a piesei lui Kirițescu, iar Lucian Pintilie a distribuit-o în Didina Mazu, amanta lui Nenea Iancu, în celebrul său film ”De ce trag clopotele, Mitică?” Astfel două roluri importante sunt direct legate de personaje de teatru, chiar dacă scena nu a fost la fel de generoasă pentru actrița Tora Vasilescu.
Printre ultimele spectacole jucate la Teatrul Bulandra, teatru în care a fost angajată la câțiva ani după absolvirea IATC-ului, au fost ”Tacâmuri de pui”, regia Gelu Colceag și ”Roberto Zucco”, regia Benjamin Walther.
Rolul emblemă pentru activitatea sa teatrală rămâne, probabil, Tânara Vica din spectacolul Cătălinei Buzoianu, ”Dimineața pierdută” , adaptarea romanului Gabrielei Adameșteanu. Spectacolul s-a jucat cu mare impact și succes din 1986, dar și după Revoluție, și a fost păstrat în arhiva video a TVR.
S-a retras din teatru și din București.
Mărturisește că astfel și-a păstrat tinerețea, adoptând un regim de viață sănătos, un stil de viata „curat”, cât mai apropiat de natură, O parte din legumele pe care le mănâncă sunt din grădina proprie, cultivate de ea.
Iubește florile și animalele, și și-a creat la Buftea micul său colț de Paradis.
Sursa Foto: Cinemagia.ro