În ”Țara lui Leru-i Ler”, pe ”Lordul John” îl cheamă Mircea Vintilă
Articol de Maria Gheorghiu, 23 martie 2016, 14:41
Socoteală simplă: scădem din 2016 (anul în curs), pe 1949, (anul nașterii); ne dă 67… dar acesta e doar un număr rezultat dintr-o scădere matematică… Pentru că atunci când vine vorba de un artist de talia lui, nu putem spune decât așa: În ”Țara lui Leru-i Ler” pe ”Lordul John” îl cheamă Mircea Vintilă și, astăzi, ”Un om pe niște scări” împlinește 67 de ani!
Nu știm sigur dacă la ”Hanul lui Manuc” a fost vreodată cu vreo fată numită ”Cătălină, Cătălină”, nici dacă ea a fost un frumos ”Vis de primăvară”… Știm sigur însă că ”Pământul deocamdată” și ”Mielul” alături de alte multe cântece emblematice le-a scris pe versurile lui Adrian Păunescu, iar ”Frunză verde de albastru” reprezintă o fărâmă din prietenia lui Nichita Stănescu; mai știm că strada ”Popa Nan” are în cântecul lui cea mai frumoasă descriere, la fel cum se întamplă și cu ”Lăptăria lui Enache”. Mai știm că fost unul din primii artiști cu care a pornit la drum Cenaclul Flacăra, condus de Adrian Păunescu.
Dacă nu ar fi fost proiectul Pasărea Colibri (alături de Florian Pittiș și Mircea Baniciu), s-ar fi reinventat mai curând, așa cum a făcut-o de atâtea ori, demonstrând de fiecare dată că spiritul tânăr este secretul succesului său constant. (de mai bine de 45 de ani, este ”Făt Frumos”-ul folkului românesc).
E foarte greu în câteva cuvinte să vorbești despre cel care, atât de muzical, ne-a spus ”Nu trântiți ușa!”, cel care a avut curajul să pornească alături de ”Brambura” la drum, uneori cu ”Toți într-o barcă”… cum la fel de greu e să știm cine a fost… ”Madama de Pică”… iar în ceea ce privește ”Bricheta lui Fănel”, cu ea poți doar să dai foc inimii care odată a iubit-o pe… Maria (cu sau fără farmacie)… sau pe ”Noros Cecer”…
Până la urmă nici nu mai contează cât de mult le-a declarat pe rând atâtora, ”Peste răbdări te-am așteptat”… Important este că și astăzi o mai cântă pe ”Miruna” și alte generații vin la rând și ascultă aceste refrene nemuritoare; pentru că nemuritoare sunt toate cântecele pe care ”Ciocu”, prietenul nostru peste măsură de sfătos și de bland, ni le tot oferă , fără a obosi. El este trubadurul visător, romantic și șugubăț care ne aduce fericirea în dar prin simpla lui prezență. Pentru că mai nou, ”Ceva se-ntamplă cu noi”… Nu-i așa, ”Musette”?
De o bonomie rar întâlnită, Mircea Vintilă, cu o simplă privire adâncă și albastră, poate să te facă să uiți de toată încrâncenarea lumii. Nu poți să nu-l iubești pentru că este bunătatea întruchipată. Poți doar să te-oprești o clipă din tot ceea ce faci și să-i urezi sănătate și o viață la fel de frumoasă. La mulți ani, Mircea Vintilă!