Povestea Purimului
Articol de cristina.toma, 23 martie 2016, 16:27
In aceasta seara, incepe sarbatoarea evreiasca Purim, una dintre cele mai vesele sarbatori ale iudaismului. Istoria care sta la baza acestei sarbatori s-a petrecut in mod real acum mai bine de 2300 de ani in Persia si este inregistrata in Cartea Estherei pe care evreii trebuie sa o asculte de Purim.
Eroii acestei istorii sunt Esther, o tanara evreica si unchiul ei, Mordechai, care o crescuse, ea ramanand orfana in copilarie. Totul a inceput cu o petrecere a regelui Ahashverosh care, in timpul unei petreceri mai salbatice, dorind sa se laude cu frumusetea sotiei sale, regina Vashti, i-a cerut acesteia sa se infatiseze goala in fata oaspetilor avand doar coroana pe cap. Regina a refuzat, iar nesocotirea unei porunci a regelui insemna condamnarea la moarte. Insa dupa moartea nefericitei regine el a cazut intr-o tristete adanca. Curtenii l-au sfatuit sa isi ia o alta sotie, astfel ca toate fetele frumoase din regat au fost aduse la Palat. In fiecare seara, lui Ahashverosh i se prezenta cate una. Printre ele se afla si o tanara evreica, pe care unchiul sau, Mordechai, o sfatuise sa nu spuna ca este evreica. Aceasta era Esther. Cand i-a venit si ei randul sa se prezinte in fata regelui, intelepciunea si frumusetea ei l-au facut pe rege sa o indrageasca, sa o ia de sotie si sa ii acorde titlul de regina.
Unchiul ei, Mordechai, incerca sa afle de la slujitorii palatului care este soarta nepoatei sale acolo. Intr-o zi el a auzit cum doi dintre curteni planuiau uciderea regelui. Mordechai i-a dat de veste nepoatei sale care l-a avertizat pe rege.
Insa Mordechai avea un conflict cu unul dintre sfetnicii regelui, ambitiosul Haman, care dorea ca lumea sa i se inchine ca unui zeu. Moderchai a refuzat spunand ca el nu se poate inchina decat lui Dumnezeu.
Haman si-a propus atunci sa ii nimiceasca pe toti evreii din regat. S-a dus la rege spunandu-i ca in regatul lui printre alte neamuri traieste un popor care nu respecta nicio lege si care ar trebui nimicit. Regele a acceptat si l-a insarcinat pe Haman sa indeplineasca aceasta porunca.
Mordechai a aflat si i-a trimis Estherei vorba, spunandu-i ca si ea va fi nimicita chiar daca acum este regina. Ea i-a spus unchiului ei sa le ceara tuturor evreilor din regat sa tina trei zile post negru. Esther avea sa tina acest post impreuna cu slujitoarele ei, hotarandu-se sa se adreseze regelui. A te adresa regelui fara a fi chemat insemna atragerea pedepsei cu moartea. Cand a vazut-o regele s-a bucurat si a ascultat-o. Ea l-a invita la un banchet dat in cinstea lui, unde au fost prezenti, de asemenea, si toti sfetnicii lui. In cadrul acestei petreceri i-a spus ca se afla in primejdie si ca ar putea fi ucisa. Ahashverosh s-a infuriat dandu-si seama ca a fost inselat de Haman si a pus sa fie ucis. Evreii au fost, astfel, salvati.
Aceasta salvare a evreilor este sarbatorita cu ocazia Purimului.
Purim se sarbatoreste la a 14-a zi din luna Adar (corespunde cu luna martie), dupa calendarul evreiesc si dureaza doua zile. Cu aceasta ocazie, in sinagoga se citeste Meghillat Esther, Cartea Estherei, gospodinele fac humentash, niste prajiturele triunghiulare cu diverse umpluturi dulci. Un alt obicei este purtatul mastilor. Oamenii isi fac cadouri intre ei, se organizeaza o masa festiva unde se bea vin si se fac pomeni catre saraci.
Tot un obicei de Purim sunt „Purim spilerii”, adica punerea in scena a povestii biblice ce sta la baza sarbatorii.
In Bucuresti, pe Calea Vacaresti, dar si in alte locuri din oras unde traiau multi evrei se organizau adevarate carnavaluri cu aceasta ocazie.
In aceasta seara, evreii din Bucuresti vor merge la Templul Coral din Bucuresti pentru a incepe celebrarea Purimului.