Ascultă Radio București FM Live

Situaţia gravă în care se află TVR nu poate fi rezolvată prin modificarea Legii 41/1994

Situaţia gravă în care se află TVR nu poate fi rezolvată prin modificarea Legii 41/1994

Articol de Sabina Lapadatescu, 26 martie 2016, 13:45 / actualizat: 27 martie 2016, 14:34

Bucureşti FM vă prezintă o dezbatere pe tema modificării legii de funcţionare a Radioului şi Televiziunii publice, găzduită de colegii de la Radio Timişoara.

Vestul zilei – Realizator: Cristina Iovi

Bună seara, doamnelor şi domnilor. Într-un an electoral cu două rânduri de alegeri, PSD vrea să modifice legea 41 de funcţionare a SRR şi SRTV. Senatorul Georgică Severin a gândit nici mai mult nici mai puţin decât dublarea conducerilor celor două instituţii de importanţă strategică în orice stat democratic, adică să separe funcţiile de preşedinte şi de director general, dar ambii să fie primul numit, al doilea selectat tot de oameni impuşi de partidele politice. Pretextul? Chipurile, salvarea Televiziunii Române aflate în stare de colaps financiar. Ce se ascunde în spatele acestei manevre politice într-un an electoral vă propun să aflăm astăzi la Vestul zilei, alături de Peter Ehegartner, senator ALDE şi Cătălin Tiuch, deputat PSD şi semnatar al propunerii legislative a lui Georgică Severin. Bună seara, bine aţi venit, dlor.

Peter Ehegartner: Sărut mâna şi mulţumesc pentru invitaţie.

Cătălin Tiuch: Bună seara, bine v-am găsit.

Realizator: Pentru ascultători avem în această seară la dispoziţie numărul de sms 0725737373. D-lor, în ultimele săptămâni s-a declanşat o dispută amplă pe tema modificării Legii 41 şi s-au avansat tot felul de soluţii pentru salvarea TVR. Pentru că PSD a iniţiat această dezbatere, voi începe cu dl Cătălin Tiuc. Dle Tiuc, ce v-a determinat să semnaţi această propunere legislativă care pune la pachet Radioul şi Televiziunea, insinuând că cele două se află în aceeaşi situaţie?

Cătălin Tiuch: Da, nu este vorba de o punere, o punere în comun, nici eu nu sunt de acord cu faptul că trebuie ele puse în comun, dar sunt de acord că conducerile ar trebui schimbate, decalat funcţia de preşedinte de CA cu funcţia de director general, obiectivul nostru rămânând acelaşi, în primul rând, amendamentul, legea pe care am depus-o se referă la salvarea TVR-ului şi este firesc să găsim o variantă să îl salvăm. Sigur că şi TVR-ul şi Radioul Naţional sunt obiective şi instituţii de interes naţional, strategic, dacă vreţi să spuneţi aşa, în care fiecare cetăţean, fiecare nu numai cetăţean, dar şi însăşi esenţa statului, are nevoie de un post public, atât al Radioului, cât şi al TVR-ului şi dezvoltarea posturilor regionale, aşa cum Radioul a făcut-o foarte bine.

Realizator: Dle senator Peter Ehegartner, ce poziţie are ALDE cu privire la iniţiativa PSD-ului, mai ales că vine într-un an electoral?

Peter Ehegartner: Da, sigur, chestiunea cu suprapunerea nu ştiu dacă este o coincidenţă, situaţia TVR nu este de ieri, de azi în situaţia asta, s-a ajuns la un moment decisiv şi trebuie luate măsuri. Există un proiect care a fost iniţiat de Călin Popescu Tăriceanu, care presupune o abordare directă la cauză a TVR. Amestecarea asta, struţo-cămila de a încerca să faci o societate nouă, există un precedent care ar trebui să fi dat de gândit deja pentru o astfel de manevră şi vă aduc aminte că a fost un eşec total când s-a încercat combinarea centralei electrice Hunedoara cu Regia Huilei din Valea Jiului, ducând şi centralele Hunedoara în situaţia de faliment, aşa cum era Regia Huilei, neacţionându-se la cauza neajunsurilor, adică Regia Huilei, şi nu văd de ce un eşec, o modalitate de abordare care a dus la un eşec evident să fie preluat pentru o altă cauză, cum este situaţia Radioteleviziunii, Radio şi Televiziunea Română care în momentul de faţă partea bună a lucrurilor este separată, Radioul este o societate în echilibru financiar …

Realizator: Mai mult decât atât …

Peter Ehegartner: Mai mult decât atât, am înţeles că produce profit, ceea ce mă rog, mie nu mi se pare normal să fie într-un ONG, un buget pentru un ONG înseamnă venituri egal cheltuieli. Nu este o societate comercială care are ca scop obţinerea de profit. Mă rog, dar asta este un detaliu care, mă rog, într-o semantică economică putem să o abordăm mai detaliat, dar în ceea ce priveşte abordarea rezolvării problemei TVR-ului este o chestiune punctuală care trebuie să îşi găsească rezolvarea în identificarea cauzelor interne care au dus la situaţia din acest moment, pentru că nu cu foarte mulţi ani în urmă SRTV era în echilibru financiar, până prin 2005-2006 când a început declinul şi asta …

Asta presupune că, în aceleaşi condiţii, s-au putut obţine rezultate economice bune şi, probabil, că printr-un management defectuos, printr-o abordare, scuzaţi repetarea, dar trebuie să facem referire la acest demers, a dus la o situaţie financiară de neacceptat.

Realizator: SRR şi SRTV funcţionează în baza aceleiaşi legi. Aţi subliniat şi dvs că Radioul funcţionează foarte bine, pe când Televiziunea este în colaps. Atunci de ce dăm vina pe lege şi de ce dăm vina pe funcţia de preşedinte director general?

Cătălin Tiuch: Pentru că noi credem că managementul ar fi mult mai bun dacă ar exista o dublare, dacă ar exista o verificare mai atentă a funcţiei executive, cea de director, cu cea de preşedinte al Consiliului de Administraţie, în care preşedintele CA şi Consiliul de Administraţie pot să verifice mai bine managementul şi modul în care se iau deciziile în cadrul TVR.

Realizator: Dar de ce e de vină funcţia sau legea? În condiţiile în care în aceeaşi lege, una funcţionează şi alta nu? Explicaţi-mi de ce dăm vina pe o lege şi pe o funcţie? De ce nu dăm vina pe cei care i-au trimis, pe acei oameni care au condus TVR-ul şi l-au adus în halul în care este astăzi?

Cătălin Tiuch: Dacă vrei să schimbi ceva, dacă îţi doreşti să schimbi ceva acolo puteai să o faci, parlamentul putea să o facă printr-o lege. Noi nu putem să o facem printr-un control. Ar fi trebuit să vină Curtea de Conturi, ar fi trebuit să vină alte instituţii, poate Parchetul sau alte instituţii ale statului, să-şi facă datoria, dar nu… Noi, parlamentul, putem să schimbăm lucrurile prin legi.

Realizator: Da, legea este perfectibilă, dar problema este că aţi introdus-o în procedură de urgenţă, în primul rând, în condiţiile în care…

Cătălin Tiuch: Şi nu trebuia în procedură de urgenţă sau…?

Realizator: Nu, aţi depus-o la parlament în procedură de urgenţă, având în vedere faptul că nu există nicio măsură economică în acel proiect care să facă referire la scoaterea din colaps a TVR-ului şi nu aţi organizat o dezbatere cu oameni care ştiu despre ce e vorba în cele două instituţii. Aţi consultat vreun specialist?

Cătălin Tiuch: Sigur că au fost consultaţi specialişti şi s-au discutat…

Realizator: Aţi discutat cu conducerile celor două societăţi?

Cătălin Tiuch: S-a discutat cu conducerile societăţilor, bineînţeles. S-a discutat cu experţi şi cu jurişti. Adică, nu înţeleg ce vreţi să spuneţi. Vreţi să spuneţi că această lege, că modificarea legii şi schimbarea preşedintelui să nu mai fie… şi preşedintele CA este foarte proastă, de ce?

Realizator: Nu, nu vreau să spun asta.

Cătălin Tiuch: Dar ce?

Realizator: Spun doar că, prin ceea ce aţi scris, a scris dl Severin în acea propunere legislativă, practic se dublează conducerile. Se creează un CA numit eminamente politic…

Cătălin Tiuch: Nu se dublează.

Realizator:… pe când criteriile de selectare a directorului general sunt interpretabile.

Cătălin Tiuch: Nu. Obiectivul nostru nu este acesta şi poate că…

Realizator: Şi atunci de ce nu veniţi cu măsuri economice?

Cătălin Tiuch: Pentru că nu noi dăm măsurile economice. Nu parlamentul ia măsuri economice.

Realizator: Nu, dar veniţi cu soluţii.

Cătălin Tiuch: Da, încercăm să venim cu soluţii. Încercăm să venim cu soluţii, astfel încât managementul să se schimbe, astfel încât să existe pârghii de control şi de urmărire a celor care iau deciziile şi singura soluţie pe care am găsit-o din punct de vedere managerial şi din punct de vedere al modului în care e organizată instituţia este asta. N-am văzut o altă soluţie. Şi nici n-am văzut din partea, în afară de critici, din afară de la marii specialişti, n-am văzut să se vină cu o soluţie clară de schimbare a managementului. Şi care să fie, să răspundă…

Realizator: Dle Tiuc, pe cuvântul meu că vă contraziceţi singur.

Cătălin Tiuch: E! Nu-i chiar aşa.

Realizator: Ba da, dle Tiuc, că este vorba de o singură lege, o singură lege şi de două societăţi. Una funcţionează, cealaltă nu. Vina nu este a legii. Sau a preşedintelui director general sau cum s-o numi. Nu este a lor.

Cătălin Tiuch: Nu. Eu înţeleg ce spuneţi dvs.

Realizator: Da, v-ascult.

Cătălin Tiuch: Intrarea şi schimbarea managementului şi a modului de organizare al TVR a fost singura modalitate în care parlamentul putea să-şi spună punctul de vedere în ceea ce înseamnă TVR-ul şi a fost firesc să o facem aşa. CA va fi format din reprezentanţi stabiliţi de parlament…

Realizator: Preşedinţia, guvernul, minorităţi naţionale, da, ştim. Decizie politică, aşa cum a fost şi până acum şi cum este în prezent.

Cătălin Tiuch: Iar managerul este desemnat de consiliul de administraţie în baza unui concurs de proiecte de management.

Realizator: Aşa. Îmi citiţi din proiect. Ştiu. Dar eu îl cunosc, cunosc proiectul, problema este, domnule Tiuc mă întorc şi la dvs., domnule Ehegartner, dar prima dată vreau să lămurim asta. Directorul general, criteriile de selectare a directorului general sunt foarte dubioase, din punctul meu de vedere. Acolo salariaţii au un singur reprezentant. Din comisia respectivă ar urma să facă parte preşedintele consiliului de administraţie, clar numit politic, trei specialişti…

Cătălin Tiuch: Cum adică clar numit politic? Ce înseamnă clar numit politic?

Realizator: Păi este numit politic. Din moment ce consiliul de administraţie este politic, domnule Tiuc…

Cătălin Tiuch: Mă rog, este numit de… din consiliul de administraţie fac parte instituţii, aşa cum aţi spus şi dvs.

Realizator: Da. Deci vine de pe partea politică, da? Ce nu înţelegeţi? Şi în comisia de desemnare a directorului general avem preşedintele consiliului de administraţie, trei specialişti de prestigiu, care nu ştim cine îi selectează şi angajaţii, un reprezentant, deci oamenii care cunosc problemele din interior, un singur reprezentant.

Cătălin Tiuch: Ş dvs. spuneţi acum că ar trebui ca oamenii care cunosc problemele din interior să fie cei care conduc instituţia? Sau ce spuneţi, că nu înţeleg care este…

Realizator: Ce nu înţelegeţi?

Cătălin Tiuch: Chiar nu înţeleg.

Realizator: Că din punct de vedere editorial şi din punct de vedere logistic directorul general ar trebui să asigure părţile astea, pe lângă altele care sunt mai puţin importante pentru public şi atunci angajaţii să aibă…

Cătălin Tiuch: Deci dvs. spuneţi că de fapt consiliul de administraţie, care dvs. spuneţi că ar trebui să fie politic, care este politic, aşa cum o spuneţi dvs destul de peiorativ şi…

Realizator: Nu, nu o spun peiorativ. A funcţionat. La SRR a funcţionat şi funcţionează.

Cătălin Tiuch: Bun. La TVR nu funcţionează şi nu a funcţionat niciodată. Tot timpul s-a aruncat cu noroi în TVR.

Realizator: Nu. Nu arunc cu noroi în TVR. Dimpotrivă. Dimpotrivă.

Cătălin Tiuch: Adică dimpotrivă ce? Spuneţi că ce s-a întâmplat până acum a fost foarte bine şi e foarte bine şi să continue.

Realizator: Nu. Nu a fost foarte bine, nu a fost foarte bine pentru că dvs. le-aţi dat girul acelor oameni pe care i-aţi trimis să conducă TVR şi i-aţi lăsat până când au adus Televiziunea Publică în situaţia de colaps financiar. Domnule Ehegartner, dacă…

Peter Ehegartner: Mie problema mi se pare mult mai simplă aici şi poate şi din, probabil şi din formaţiunea mea de om de management, de execuţie, lucrurile nu pot fi corectate acum amestecând un bine care, Doamne ajută!, merge bine sau relativ bine cu ceva care îşi păstrează cauzele ineficienţei şi numai prin aducţiunea la o zonă, să zicem, profitabilă vom rezolva problema. Nu. Aici sigur că prima vină o are parlamentul, pentru că nu a reacţionat la timp, când au constatat aceste deficienţe şi au la îndemână, prin intermediul consiliului de administraţie şi, respectiv, prin preşedintele director general. Singura soluţie pentru eliminarea acestor cauze este insolvenţa. Rămâne ca entitate Televiziunea Română, rămâne ca entitate Societatea de Radio şi lucrurile trebuie să meargă. Prin insolvenţă se elimină total chiar şi urma de politic, pentru că unitatea care procedează la insolvenţă are un singur obiectiv: aducerea agentului economic, în speţă, Societatea de Televiziune, în echilibru financiar. Asta este. Identifică cauzele care duc la acest dezechilibru. Scurt şi foarte simplu. Deci dacă încercăm să le amestecăm, să le… schimbăm o lege care, culmea, dă un rezultat bun într-o situaţie, dar pentru că în altă parte este aplicată prost, o schimbăm să o facem bună pentru varianta proastă, nu? Sau ce ar însemna chestiunea asta? Nu. Varianta economică şi, dacă ne pronunţăm că suntem o economie care trebuie să mergem pe eficienţă, trebuie să identificăm cauzele care au dus la această situaţie. Asta este abordarea pe care noi o vom avea şi soluţia pe care am propus-o prin posibilitatea introducerii în insolvenţă a Televiziunii Române, asta e! Asta nu are de suferit nici grila de programe, să spunem. Sigur, ceea ce a dus la acest dezechilibru, probabil nişte costuri pe anumite producţii, care nu erau eficiente sau care nu au adus rating, că trebuie să recunoaştem, în ultima perioadă ratingul TVR este jalnic.

Realizator: Da. Producţia editorială. Păi în condiţiile în care 5% din tot bugetul se duc pentru producţie editorială nu poţi face audienţă.

Peter Ehegartner: Este o televiziune care beneficiază de un venit constant de la contribuabil, că contribuabilul plăteşte pentru…

Realizator: Din păcate, Guvernul nu-şi onorează obligaţiile financiare.

Peter Ehegartner: Aici aş aduce un amendament.

Realizator: Şi acesta este un lucru pe care dvs. în Parlament nu v-am auzit – nu mă refer nominal la Peter Ehegartner sau Cătălin Tiuch, dar partidele – nu v-am văzut să vă ridicaţi şi să protestaţi.

Peter Ehegartner: Sigur, la nivelul comisiilor parlamentare, în subordinea directă, să spunem, ar fi comisia de cultură, mă refer, că sunt cele mai apropiate de fenomenul acestor societăţi, trebuia să existe o supervizare sau o apropiere de fenomenul acesta, având în vedere că el nu este o noutate abruptă. A apărut de mult timp şi s-a trenat luarea unei decizii, dar în momentul de faţă, din punct de vedere economic, TVR nu are altă soluţie decât această…. Sau încercarea pe care eu am spus-o şi am şi arătat un precedent nefericit care nu a funcţionat şi eu nu cred că cineva mai doreşte să aplice acelaşi tratament pentru o situaţie care s-a dovedit a fi ineficientă şi o situaţie care a confirmat că nu este corectă decizia din punct de vedere economic.

Realizator: Domnule Tiuc, propunerea celor de la ALDE, de ce nu vă satisface?

Cătălin Tiuch: Eu aş vrea să vă corectez, dacă îmi daţi voie. Chiar domnul preşedinte Dragnea, dar şi ceilalţi colegi de la conducerea partidului au spus clar că acest proiect şi urgenţa cu care noi am reacţionat în parlament este tocmai pentru că guvernul nu a reacţionat, iar mesajele către guvern au venit şi de la PSD şi de la ALDE. Deci au fost trase semnale de alarmă în care ne-am fi dorit ca guvernul să se implice, lucru pe care nu l-a făcut.

Realizator: Nu l-a făcut nici guvernul Ponta.

Cătălin Tiuch: Ei, nu… /…/ guvernului Ponta a fost demis consiliul de administraţie şi schimbat. Dacă vă aduceţi aminte, anul trecut, dacă nu mă înşel, la sfârşitul anului trecut a fost…

Realizator: Domnule Tiuc, repet întrebarea.

Cătălin Tiuch: Vă rog.

Realizator: De ce nu vă satisface propunerea ALDE?

Cătălin Tiuch: Pentru că nu cred că… eu nu ştiu punctul de vedere al conducerii grupului, dar, din câte am înţeles de la…

Realizator: Tocmai v-a explicat domnul Ehegartner.

Cătălin Tiuch: Nu ştiu… Repet, ca să fiu mai explicit. Nu ştiu punctul de vedere al conducerii grupului PSD. În această privinţă, domnul Ehegartner, care este lider de grup, mi-a spus că la sfârşitul săptămânii chiar au avut loc discuţii pe această temă şi s-a luat o decizie, dar ce vă pot spune eu este că inclusiv angajaţi ai TVR mi-au spus şi au venit către noi cu mesaje că soluţia insolvenţei lor nu li se pare una bună în care pot să meargă cu instituţia înainte, iar dacă putem să găsim o soluţie… Până acum mi-aţi spus că nu ascultăm specialiştii. Acum când vă spun că au venit specialişti cu un punct de vedere, îmi spuneţi că punctul ăla de vedere nu este neapărat unul care să vă satisfacă. Sigur, este o temă, radioul şi televiziunea, foarte sensibilă la nivelul societăţii şi la nivelul gestionării lor. Am încercat să venim cu o soluţie care să nu afecteze foarte mult…

Realizator: Dar de ce nu alegeţi soluţia simplă, pentru că insolvenţa înseamnă că societatea va funcţiona în continuare, salariile vor fi plătite în continuare, producţia va merge, da? Şi atunci de ce nu ar fi cea mai bună soluţie?

Cătălin Tiuch: Nu este o chestiune pe care să o excludem. Din câte ştiu eu, domnul Dragnea, în ultimele declaraţii a luat în calcul chestiunea insolvenţei. Urmează să o discutăm. Marţi va intra în plenul comun, marţi seara vom… până marţi seara avem tot timpul din lume să reflectăm asupra acestei variante.

Realizator: Având în vedere ceea ce s-a întâmplat marţi seara şi miercuri dimineaţa prin faptul că PSD a boicotat votul în ceea ce priveşte desemnarea preşedintelui…

Cătălin Tiuch: Nu a boicotat votul. De ce spuneţi?

Realizator: Aţi fost în sală şi nu aţi votat.

Cătălin Tiuch: Am fost în sală, s-a votat, dar nu au votat destui, doamna Cristina, acum nu vă supăraţi…

Realizator: Nu au votat cam vreo 100.

Cătălin Tiuch: Doamna Cristina, nu am fost singurii care nu am votat. Fiecare parlamentar a ales varianta… Nu este disciplină acolo, nu este armată în parlamentul României.

Realizator: Vă rog frumos.

Cătălin Tiuch: Fiecare face cum crede… Puteţi să mă rugaţi, dar aşa este.

Realizator: Disciplina este, este disciplină…

Cătălin Tiuch: O fi la alte partide, dar nu la PSD.

Peter Ehegartner: Este o decizie politică şi trebuie respectată. Votul este o chestiune care se desfăsoară într-o anumită formulă şi se folosesc toate posibilităţile pentru exprimare./gpodea
Că ulterior încercăm să acoperim de anumite… sau să învelim în cuvinte ceea ce nu ne-a plăcut, că am fost nevoiţi să facem, asta este altceva. Însă eu vreau să…, sunt foarte tranşant la capitolul acesta şi din punct de vedere economic politica nu asta este totdeauna, poziţia noastră va fi pentru eficienţă. Şi vă spun cu…, nu am avut discuţii de principiu, să spunem, ca decizie politică în chestia asta, am fost iniţiator al acestui demers şi am mers pe chestiunea raţională. Şi aş face o paralelă, să nu mi-o consideraţi forţată, ştiţi, primele instrucţiuni când ai ajuns în avion îţi spune cum să îţi pui centura şi spune un lucru: dacă din întâmplare rămânem fără oxigen, prima dată îţi pui masca ţie şi pe urmă la copil şi la ceilalţi, ca tu să rămâi în viaţă, să poţi să mai faci ceva pentru ceilalţi care nu pot. În situaţia asta, insolvenţa este exact acest lucru. Şi cele două mari succese, aş spune, pentru acest procedeu este Hidroelectrica. Amintiţi-vă că, cu vreo patru ani în urmă, trei ani în urmă, Hidroelectrica era o catastrofă economică pentru România, era în faliment iminent etc. Un management de insolvenţă… Şi al doilea a fost Oltchimul, care, iarăşi, dintr-o societate cu probleme, la nivel naţional, să spunem, ca şi anvergură şi amploare, uitaţi că s-a ajuns să fie pe profit după 2 ani de zile. Deci de ce ne ferim de o chestiune care criteriile după care se face insolvenţa este unul singur – eficienţa. Nu mai intervine nici factorul politic, nu mai intervine nimic, pentru că insolvatorul are prin contract această obligaţie. Şi de aici probabil…, dar nu aş vrea să facem recurs la acuze retro, pentru că nu îşi au sensul. Dacă era o urmărire mai responsabilă a situaţiei financiare a TVR, nu trebuia să se ajungă până la nivelul ăsta de decalaj al dezechilibrului şi aici nu mai avem decât o soluţie, asta este.

Realizator: Avem… Numai o clipă, că am două mesaje de la telespectatori. Întreabă unul dintre ei de ce nu se pun în conducere oameni profesionişti ca la Radio? Al doilea: Nu murdăriţi Radioul, vă rog, cu problemele TVR! Liliana a semnat. Asta este. Domnule Tiuch, unde ne-am împotmolit? De ce nu acceptăm o soluţie simplă, pentru că…? Haideţi să vă întreb altfel: aţi spus că aţi discutat cu specialişti, cu jurişti, inclusiv cu specialişti din interior; nu credeţi că politica editorială ar putea fi afectată grav în cazul în care există cele două structuri de conducere paralele?

Cătălin Tiuch: A, nu, nu cred.

Realizator: Nu?

Cătălin Tiuch: Chiar nu cred asta.

Realizator: De ce?

Cătălin Tiuch: Pentru că sunt două lucruri total distincte, aşa cum şi dvs aţi spus-o. Eu nu ştiu pe ce vă bazaţi dvs presupunerea că politica editorială va fi afectată…

Realizator: Şi calitatea emisiunilor? Nu credeţi?

Cătălin Tiuch: Nu. Dimpotrivă, cred că va fi cu specialiştii de marcă care ajută la selectare, cu noile criterii care apar în proiectul de lege, faptul că toţi cei implicaţi nu sunt membri de partid, toţi cei implicaţi respectă cumulativ o sumă întreagă de criterii pe care trebuie să le aibă şi care chiar dau bine. Adică, nu ştiu, modul în care dvs puneţi problema nu o faceţi punctual. Care dintre lucrurile care sunt în lege nu vă place? Faptul că…, vă citesc, lăsaţi-mă să vă citesc…

Realizator: OK, sigur, vă las să citiţi, numai că vreau să …

Cătălin Tiuch: Prestigiu profesional şi civic, da? Experienţă profesională minim cinci ani. Experienţă şi capacitate decizională; cunoaşterea legislaţiei privind organizarea şi funcţionarea SRR…

Realizator: Da, aici este vorba de Consiliul de Administraţie…

Cătălin Tiuch: Cunoaşterea a cel puţin trei limbi străine de circulaţie internaţională. Care sunt lucrurile unde vă stârnesc dvs semne de întrebare?

Realizator: Nu, nu îmi stârneşte niciunul dintre acele criterii, nu îmi stârneşte semne de întrebare, le-am înţeles. Şi aceleaşi criterii au fost avute în vedere şi la celelalte nominalizări, la cele din trecut, da?

Cătălin Tiuch: Nu, acolo au fost mai puţine, dar mă rog…
Realizator: Cele de bază au fost! Cele de bază au fost, domnule Tiuc!

Cătălin Tiuch: Aşa.

Realizator: Problemele cele mai mari se ridică la desemnarea directorului general, aşa cum v-am explicat. Eu îndrăznesc să spun, venind din sistem, şi să vă contrazic.

Cătălin Tiuch: Să îmi aduceţi în vedere un anumit aspect, care este…?

Realizator: Care este că, odată aplicată această lege, există posibilitatea unor ingerinţe grave în politica editorială.

Cătălin Tiuch: Şi până acum n-au fost? Pentru că tot timpul există această… Dimpotrivă, acum, în momentul în care ai preşedinte de Consiliu de Administraţie şi director general, două funcţii şi doi oameni care se supraveghează… Vedeţi…

Realizator: Nu, este unul şi acelaşi om care se supraveghează. Asta înseamnă preşedinte-director general. Adică el conduce şi efectiv societatea şi este şi preşedintele Consiliului de Administraţie. Dar, repet…

Cătălin Tiuch: Nu, sunt doi oameni diferiţi.

Realizator: În proiectul dvs?

Cătălin Tiuch: Da.

Realizator: Eu vorbeam la timpul prezent.

Cătălin Tiuch: OK.

Realizator: Dar ne agăţăm de o funcţie şi nu venim cu o soluţie.

Cătălin Tiuch: Şi soluţia care ar fi – să dăm bani şi să lăsăm actuala formă de organizare mergând în continuare? Sau care este soluţia?

Realizator: Dar de ce credeţi că Legea de organizare şi funcţionare a adus TVR în situaţia asta?

Cătălin Tiuch: Nu, oamenii au adus TVR în situaţia asta. Dar lucrul acesta nu Parlamentul trebuie să-l decidă. Deci Parlamentul poate să încerce să schimbe modalitatea în care se iau deciziile pentru a eficientiza lucrurile, dar mai mult de atât nu este sarcina Parlamentului.

Realizator: Păi Parlamentul trebuia să-i verifice.

Cătălin Tiuch: Nu Parlamentul…

Realizator: Cum nu? Păi raportul anual de activitate, domnule Tiuc?

Cătălin Tiuch: Noi nu l-am votat. Nu l-am votat pentru că nu am fost de acord cu el şi am încercat să schimbăm ceva. Dar nu avem pârghiile cu care să le schimbăm.

Peter Ehegartner: Ceea ce spune domnul Cătălin Tiuc este foarte corect – Parlamentul trebuie să intervină prin lege. Din ceea ce am făcut noi, ce a făcut proiectul, de a da posibilitatea Societăţii de Televiziune să intre în insolvenţă, este exact acest lucru. Dar asta nu presupune nici modificarea… A ajuns în insolvenţă în baza unei legi bune, nu? Că legea de la Radio a dat rezultate. Deci nu mai trebuie să intervenim la legea care a confirmat că este bună. Dăm posibilitatea acum acestei instituţii să intre în insolvenţă pentru a-şi corija parametrii economici şi… Dvs aţi spus – numirea Consiliului, numirea directorului sunt în atribuţia Parlamentului. Cu aceeaşi lege acelaşi lucru se poate realiza foarte simplu. Mie mi se pare o discuţie exagerată…

Realizator: Domnul Tiuc este supărat pe mine. Eu îl înţeleg că este supărat pe mine, nu este nicio problemă.

Cătălin Tiuch: Nu, nu sunt supărat pe dvs.

Realizator: Nu înţeleg noima. Exact ceea ce v-am spus şi eu şi a reluat domnul Ehegartner – domnule, legea este bună.

Cătălin Tiuch: Nu, legea este funcţională pentru Radio.

Realizator: Păi şi de ce?

Cătălin Tiuch: Pentru că este funcţională pentru Radio, pentru că aici s-au găsit nişte oameni care să respecte litera şi sensul legii. La TVR nu s-au găsit oameni care să facă acelaşi lucru. Lucrul acesta l-am amendat atunci când am putut să-l amendăm noi ca parlamentari cu mijloacele pe care noi, Parlamentul, le-am avut. Şi acum încercăm să facem acelaşi lucru, cu mijloacele pe care noi le avem. Nu vă uitaţi la noi ca la supraoameni. Avem anumite pârghii şi anumite atribuţii.

Realizator: Chiar credeţi că nu ştiu care sunt atribuţiile?

Cătălin Tiuch: Păi, nu, pentru că îmi spuneţi că Parlamentul ar trebui să meargă să verifice. Nu face Parlamentul asta.

Realizator: Eu n-am spus să mergeţi să verificaţi.

Cătălin Tiuch: Dar ce ar fi trebuit să facem?

Realizator: Eu v-am cerut doar să sancţionaţi anual…

Cătălin Tiuch: Păi şi am făcut-o. La ultima tură am făcut-o.

Realizator: La ultima. Şi acum doi ani, şi acum trei ani, şi acum cinci ani, domnule Tiuc? Zău. Hai că acum cinci ani nu eraţi dvs în Parlament.

Cătălin Tiuch: N-am fost.

Realizator: N-aţi fost, dar eu nu am nimic cu deputatul Cătălin Tiuc…

Cătălin Tiuch: Mulţumesc. M-am liniştit. Acum mi-aţi luat o piatră de pe inimă, că aveam senzaţia că…

Realizator: Mă bucur că v-aţi liniştit. Problema este următoarea: că social-democraţi, colegi de-ai dvs, au fost şi nu s-au luat măsuri. OK, am trântit trei consilii de administraţie atunci când s-a schimbat puterea politică, atunci au fost… Sau când au intervenit divergenţe între Guvern, respectiv partidele politice şi conducerea Societăţii Române de Radiodifuziune. Mai avem, mi se pare, mai puţin de zece minute din emisiune. Aş vrea să vă întreb: miercuri dimineaţă TVR a rămas fără conducere şi este şi în prezent fără conducere şi vorbeam astăzi cu colegi din Televiziune care sunt foarte îngrijoraţi că, dacă nu se rezolvă problema în cursul zilei de marţi în ceea ce priveşte desemnarea preşedintelui-director general, oamenii aceştia nu îşi vor lua în data de 30 salariile./schelaru Nu vorbim de oameni care sunt plătiţi cu zeci de mii de euro; Vorbim de nişte oameni plătiţi cu 1.500. 1.800, 2.000 de lei. Ce soluţie aveţi pentru asta?

Peter Ehegartner: Sigur, pentru situaţia asta de urgenţă la care se va face, neplata salariilor nu poate să… va exista un împuternicit pentru o perioadă limitată şi cu sarcini reduse, dar măsura care trebuie impusă foarte urgent şi care mi se pare cea mai eficientă şi ea se poate aplica imediat din momentul publicării în Monitorul Oficial al legii care dă posibilitatea intrării în insolvenţă, lucrurile se rezolvă foarte rapid. În momentul în care este numit acest insolvator, administraţia cade pe mâna operatorului economic în acel moment. Prelungirea sau tergiversarea acestei situaţii în încercarea de a numi un alt director, doar formal, ca să semneze state de plată mie mi se pare o argumentaţie…

Cătălin Tiuch: Puerilă, cel puţin.

Peter Ehegartner: Neproductivă.

Cătălin Tiuch: Da, nu e profesionistă.

Peter Ehegartner: Nu se poate. Şi a ocoli în continuare nişte neajunsuri care nu le poate în evidenţă decât prin acest fenomen. De fapt problema, se spune astăzi, că s-a tergiversat atât pentru că exista această impobilitate de a intra în insolvenţă. Ei, uite, dăm posibilitatea, ăsta-i rostul şi rolul parlamentului care chiar are, să zicem, în subordine această Societate de Radio şi Societatea de Televiziune. Mi se pare soluţia cea mai pragmatică şi cea mai…

Realizator: Dle Tiuch, dvs cum vedeţi rezolvarea unei probleme sociale, de data aceasta?

Cătălin Tiuc: Eu cred că, la fel sunt de acord aici cu colegul meu, dl senator Ehergartner, că lucrurile nu trebuie să fie forţate datorită unei probleme sociale. Şi, dacă e să găsim o soluţie, trebuie să găsim o soluţie temeinică, astfel încât lucrurile să meargă bine de acum încolo, nu pentru plata salariilor pentru data de 30, da? Deci, se poate găsi un imputernicit care să rezolve…

Realizator: Sunt oameni care depind de banii ăia. În sfârşit, mai avem cinci minute până la final.

Cătălin Tiuch: Doamnă, acum…

Realizator: Am înţeles ce vreţi să spuneţi: trebuie găsită o soluţie. Da, TVR trebuie salvat, ştiu.

Cătălin Tiuch: E ciudat că toată emisiunea mi-aţi vorbit despre politica redacţională şi de importanţa strategică şi de rolul Televiziunii în ansamblul ei şi acum veniţi să-mi spuneţi de plata salariilor oamenilor.

Realizator: Şi nu este?

Cătălin Tiuch: Sigur, că şi aia e important…

Realizator: Eu v-am spus, pentru că discutăm astăzi cu colegi din TVR.

Cătălin Tiuch: Da, doamnă, sunt de acord că trebuie rezolvată acea problemă, numai că nu are legătură una cu alta.

Realizator: Pentru mine Televiziunea nu este neapărat instituţia în sine, ci oamenii care lucrează în ea. Înţelegeţi? Αsta a fost noima întrebării.

Cătălin Tiuch: Întrebarea dvs v-am înţeles-o, dar nu avea legătură cu discursul de până acum. Sau, mă rog, era în altă logică decât discursul pe care l-aţi făcut până acum.

Realizator: Ba da, are, pentru că tot dvs aţi creat situaţia asta. Mă rog, parlamentarii, cei care…

Cătălin Tiuch: Doamnă, aşa îmi spuneţi de parcă am avut contracte cu Televiziunea şi am fost plătit de la Televiziune şi nu mi-am făcut treaba.

Realizator: Nu, nu v-aţi făcut treaba în parlament.

Cătălin Tiuch: Νu, ne-am făcut treaba în parlament… Şi ce trebuia să facem în parlament, doamnă?

Realizator: Haideţi că mai avem patru minute şi vreau concluzii.

Cătălin Tiuch: Păi, concluzii. Ce trebuia să facem în parlament? Explicaţi-mi, ca să înţeleg.

Realizator: Să votaţi, să votaţi într-o formă sau alta. Nu să vă abţineţi de la vot.

Cătălin Tiuch: Nu, nu exista o formă…

Realizator: Vreau să îmi spuneţi în final dacă propunerea PSD de modificare a Legii 41 salvează sau nu Televiziunea publică, fără a destabiliza Radio România?

Cătălin Tiuch: Eu nu cred că soluţia care va fi adoptată la TVR va avea vreo legătură… sau sper că soluţia adoptată la TVR va avea vreo legătură cu Radioul, pentru că situaţiile sunt total diferite şi nu e firesc să aibă legătură cu Radioul. Sau, mă rog, eu n-aş vota un proiect în care cele două să fie amestecate şi cred mai mult că, nu ştiu dacă marţi se va rezolva… Sunt convins că problema cu salariile se va rezolva, pentru că de fiecare dată această problemă a TVR-ului a fost pusă pe tapet şi a fost rezolvată de fiecare dată în mod foarte responsabil de către parlament, absolut de fiecare dată. Şi de fiecare dată când a venit raportul la plenul comun, întotdeauna ni s-a pus sub nas problema salariilor, dar aşa cum şi dl Ehergartner a spus sunt convins că, dacă nu se va găsi o soluţie acceptată de comun /acord/ de toate partidele, o soluţie să vină un împuternicit şi să semneze salariile pentru angajaţi se va găsi. Iar după aceea, chiar şi soluţia insolvenţei nu este una rea.

Realizator: Propunerea PSD de modificare a Legii 41 salvează Televiziunea publică fără a destabiliza Radioul?

Peter Ehegartner: Nu, categoric nu, pentru că nu identifică cauzele neajunsurilor din Televiziune şi doar simpla aplicare a aceleiaşi legi fără a schimba managementul care a dus la această situaţie nu o va rezolva. Şi, nu vreau să repet, am dat exemplele care s-au confirmat şi prin aplicarea insolvenţei cu succes şi şi un pseudoamalgam într-o societate care era profitabilă şi una care nu era profitabilă s-a dovedit că mărul putred va avea efect asupra întregului coş.

Realizator: Vă mulţumesc pentru prezenţa la „Vestul zilei”. De fiecare dată când vine vorba despre situaţia dezastruoasă de la TVR, se vorbeşte despre management neperformant. Parlamentarii însă, cei care au legitimat acolo toate conducerile nu îşi asumă niciodată eşecurile şi, o parte dintre ei, nici nu pot înţelege că nu legea şi nu funcţia de preşedinte director general au determinat colapsul financiar de la Televiziunea publică din România, ci persoanele pe care ei le-au trimis acolo să conducă. Iar neputinţa va distruge şi Radio România! Salvaţi Televiziunea publică, e nevoie de ea, dar nu destabilizaţi Radioul!

Radio România împlinește 96 de ani!
Radio-Romania vineri, 1 noiembrie 2024, 10:33

Radio România împlinește 96 de ani!

Programul primei emisiuni, care a avut loc într-o zi de joi, s-a desfăşurat în intervalul orar 17:00-24:00, amintește radio-arhive.ro. În...

Radio România împlinește 96 de ani!
Concert aniversar la 96 de ani de Radio România
Radio-Romania marți, 29 octombrie 2024, 15:23

Concert aniversar la 96 de ani de Radio România

Radio România împlinește 96 de ani de când intră în casele ascultătorilor din țară și din străinătate! La 1 noiembrie 1928 a avut loc...

Concert aniversar la 96 de ani de Radio România
Dumitru Prunariu, invitat special la concertul Reaching for the Moon!
Radio-Romania sâmbătă, 26 octombrie 2024, 11:52

Dumitru Prunariu, invitat special la concertul Reaching for the Moon!

Joi, 31 octombrie (de la ora 19:00), Big Band-ul Radio dirijat de Simona Strungaru revine pe scena Sălii Radio alături de invitați speciali: New...

Dumitru Prunariu, invitat special la concertul Reaching for the Moon!
Oferta editorială a Radio România pentru campania electorală a alegerilor prezidențiale 2024
Radio-Romania joi, 24 octombrie 2024, 16:44

Oferta editorială a Radio România pentru campania electorală a alegerilor prezidențiale 2024

Potrivit statutului său de serviciu public, Societatea Română de Radiodifuziune va reflecta campania electorală pentru alegerile prezidențiale...

Oferta editorială a Radio România pentru campania electorală a alegerilor prezidențiale 2024
Radio-Romania luni, 14 octombrie 2024, 10:22

Radio România a lansat proiectul „Eugen Preda – principalul mentor al școlii moderne de jurnalism de radio”

Cea de-a doua secţiune a simpozionului “Eugen Preda – principalul mentor al școlii moderne de jurnalism de radio”, un omagiu adus...

Radio România a lansat proiectul „Eugen Preda – principalul mentor al școlii moderne de jurnalism de radio”
Radio-Romania joi, 10 octombrie 2024, 07:44

Simpozionul “Eugen Preda – principalul mentor al școlii moderne de jurnalism de radio”, la Cluj

Radio România invită elevii şi studenţii din domeniile jurnalism, științele comunicării și alte domenii de studiu asociate – filologie,...

Simpozionul “Eugen Preda – principalul mentor al școlii moderne de jurnalism de radio”, la Cluj
Radio-Romania luni, 7 octombrie 2024, 13:02

„Oda bucuriei” deschide noua satagiune a Sălii Radio

„Oda bucuriei” marchează debutul stagiunii cu numărul 96 pe scena Sălii Radio! Evenimentul inaugural programat vineri, 11 octombrie...

„Oda bucuriei” deschide noua satagiune a Sălii Radio
Radio-Romania miercuri, 2 octombrie 2024, 13:58

Muzică clasică pentru toți: violonistul Alexandru Tomescu și chitaristul Dragoș Ilie, la ParkLake Shopping Center din București

Radio România Muzical și ParkLake Shopping Center reiau evenimentele dedicate muzicii culte în Main Square ParkLake. Vineri, 4 octombrie, ora...

Muzică clasică pentru toți: violonistul Alexandru Tomescu și chitaristul Dragoș Ilie, la ParkLake Shopping Center din București