Parcurile Bucureștiului sub asaltul rechinilor imobiliari
Articol de Mircea Apostolescu, 29 martie 2016, 11:00
După ce, cu greu, Municipalitatea a reușit să salveze cele 7 hectare din Parcul Herăstrău pe care se afla, pe vremuri, baza BTT, dar care îi apartineau si pe care un dezvoltator imobiliar voia să le smulgă cu japca bucurestenilor, după ce un alt dezvoltator imobiliar a reusit să construiască patru blocuri de lux pe două hectare din Parcul Tineretului, a venit, din nou, rândul Parcului Bordei.
Parcul Bordei a devenit obiectul poftelor de îmbogățire a unui dezvoltator imobiliar care a solicitat Primăriei Sectorului 1, încă din decembrie 2013, două certificate de urbanism pentru constructia a două blocuri, cu regimul de înălțime P+11, pe două terenuri pe care le detine în parc.
Primăria Sectorului 1 a refuzat eliberarea certificatelor de urbanism, invocând prevederile Planului de Urbanism General (PUG), care specifică faptul că cele două terenuri fac parte din zona „V4”, adică au destinatia de spatii verzi. Primăria a mai invocat, în procesul cu dezvoltatorul, si faptul că Legea nr.70/2013 interzice schimbarea destinatiei, micsorarea suprafetei sau strămutarea terenurilor amenajate ca spatii verzi sau prevăzute ca spatii verzi în documentatiile de urbanism, explică secretarul Primăriei Sectorului 1, Alex Moldoveanu.
El mai spune că Autoritatea Locală a Sectorului 1 a avut un proces lung si greu si cu Guvernul, pentru a obliga Ministerul Mediului să îsi respecte obligațiile ce decurg din Legea 170/2008. Astfel, conform acestei legi, cele două terenuri din Parcul Bordei au fost declarate de utilitate publică, iar Ministerul Mediului ar avea obligatia de a efectua procedurile de expropriere. Deoarece acest minister ar fi tergiversat efectuarea exproprierii, Consiliul Local Sector 1 a actionat in judecată ministerul, iar, în anul 2014, Înalta Curte de Casatie și Justiție a obligat Ministerul Mediului să declanșeze procedurile de expropriere, a declarat secretarul Primăriei Sectorului 1.
Intr-o ultimă încercare disperată de a-si obtine profitul pe seama spațiului verde, în anul 2015, rechinul imobiliar a dat în judecată atât Primăria Sectorului 1, cât și pe funcționarii care s-au opus planurilor sale de a construi in Parcul Bordei, solicitând obligarea acestora la plata unor despăgubiri de 1000 de lei pentru fiecare zi de întârziere. Acest proces se află pe rolul Tribunalului București.
Primăria Sectorului 1 asteaptă acum ca Ministerul Mediului să îsi exercite atribuțiile pe care legea i le conferă si să exproprieze, în sfârsit, cele două terenuri, pentru a pune capăt acestei epopei judiciare si a salva parcul bucurestenilor, a declarat Moldoveanu pentru Bucuresti Fm.