Cele mai interesante evenimente din București – 30 martie 2016
Articol de , 30 martie 2016, 13:16
MUZICĂ
Sub bagheta dirijorului german Cristoph Adt, Orchestra de Cameră Radio susţine, de la ora 19:00, la Sala Radio, un concert de la baroc la clasicism, având în program: Concerto grosso în Si bemol major, op 6 nr. 7 de Händel, Concert nr. 12 în La Major pentru pian şi orchestră de Mozart – solistă Adana Borşan şi Simfonia nr. 101 în Re Major, „Ceasul” de Haydn.
Tot de la ora 19:00, la Ateneul Român are loc un concert cameral cu un bogat program de lucrări româneşti şi din repertoriul universal interpretate de flautistul Nicolae Maxim, pianistul Iosif Ion Prunner, violonista Elena Chiciuc, violista Silvia Proscurchina, percuţionista Ilinca Lorentz şi soprana Georgiana Simonov.
În deschiderea celei de-a IV-a ediţie a festivalului „Jazz in Church”, ce se desfăşoară până pe 3 aprilie în Biserica Lutherană din strada ce-i poartă numele, de la ora 19:00, are loc concertul „100 Hearts”, susţinut de George Natsis, Adrian Flautistu şi Vlad Popescu.
Lydia Lunch dă un concert în Club Control, începând cu ora 21:00.
Italienii de la ABBA Dream aduc pe scena de la Berăria H, de la ora 22:30, celebrele cântece ale trupei Abba.
EVENIMENTE
La Institutul Cultural Român, de la ora 15:00, are loc evenimentul „Orfanii lui Ceauşescu după 20 de ani”, care include:
– în deschidere, poeţii Nicolae Avram şi Claudiu Komartin vorbesc despre literatura scrisă de autori care au cunoscut experienţa instituţionalizării, a „federeilor”;
– sunt prezentate volumele de versuri „Federeii” şi „All Death Jazz”, scrise de Nicolae Avram şi „Semnul la care te vei opri să bei apă” scris de Aurel Onişor;
– proiecţia documentarului „L’enfant du diable. Bande annonce”, realizat de Ursula Wernly Fergui;
– vernisajul, în prezenţa autoarei, a expoziţiei „Orfanii lui Ceauşescu după 20 de ani”, ciclu fotografic realizat de Elisabeth Blanchet;
– la final, publicul este invitat să dezbată temele prezentate împreună cu Daniel Rucăreanu, preşedintele Asociaţiei Federeii, şi invitaţii Nicolae Avram, Claudiu Komartin, Marion Le Roy Dagen, Elisabeth Blanchet.
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc organizează, de la ora 17:00, în Jockey Club, Centenarul naşterii scriitorului Vintilă Horia, singurul autor român care a fost distins, în noiembrie 1960, cu premiul Goncourt pentru romanul „Dieu est né en exil / Dumnezeu S-a născut în exil”.
CARTE
În cadrul proiectului „Romanul poliţist belgian în prim-plan”, la invitaţia Delegaţiei Valonia-Bruxelles, autorul belgian de romane poliţiste, Alain Berenboom, se află în România pentru a prezenta două romane poliţiste ale sale traduse în limba română: „Averea Gutmeyer” şi „Primejdii în regat”. Astăzi prezentarea are loc de la ora 19:00, la Librăria Humanitas Cişmigiu şi este urmată de o discuţie cu publicul şi o sesiune de autografe.
Ediţia de primăvară a Kilipirim, târg de carte cu discount se desfăşoară, până pe 3 aprilie, la Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, etaj 2.