Proiectul noii legi RCA: Plata in rate, polite pentru o luna, despagubiri mai mici pentru victime
Articol de Marga Tudor, 6 aprilie 2016, 18:52
Proiectul noii legi RCA a fost avizat de Consiliul Autoritatii pentru Supraveghere Financiara. Noua Lege va permite plata in rate a asigurarii auto, suspendarea asigurarii pe perioada in care vehiculul NU este folosit.
In proiect au fost acceptate mai multe propuneri ale transportatorilor, dupa ce acestia au protestat fata de mai multe prevederi din documentele initiale. Potrivit documentului, asiguratorii sunt obligati sa prezinte, la cerere, modul de calcul al preţului politelor RCA.
ASF fixeaza si un termen de trei luni in care firmele de asigurare trebuie sa raspunda cererii de despagubire sau sa notifice in scris motivele pentru care nu a aprobat despagubirile.
In noul proiect de lege RCA, transmis de ASF spre dezbatere in Parlament se mai stabileste ca victima unui accident auto in urma caruia ajunge intr-o stare extrem de grava, nu va mai putea primi pe asigurarea RCA despagubiri mai mari de 500.000 de lei.
O astfel de victima poate obtine in prezent, in instanta, si peste un milion de euro.
Propunerea a venit din partea asiguratorilor care se plang de cresterea despagubirilor platite pentru vatamari corporale si de practica neunitara din instante.
Proiectul ASF a integrat o propunere pe care asiguratorii insista de multa vreme si care vizeaza introducerea in lege a unor criterii generale de evaluare a despagubirilor solicitate pentru vatamari corporale.
Limitele minime de raspundere acoperite prin asigurarea RCA conform reglementarilor Uniunii Europene care sunt in prezent si sunt mentinute si in noul proiect de lege sunt urmatoarele:
a) pentru prejudicii materiale produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, limita de despagubire se stabileste, pentru accidente, la un nivel de 1.000.000 euro;
b) pentru vatamari corporale si decese, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, limita de despagubire se stabileste, pentru accidente, la un nivel de 5.000.000 euro.
Alte prevederi care apar in noul proiect de lege RCA: compensarea directa intre asiguratori
„Art. 23. – Prevederi generale
(1) In urma compensarii directe, asiguratorul RCA al persoanei prejudiate recupereaza contravaloarea daunei de la asiguratorul RCA al persoanei vinovate de producerea prejudiciului.
(2) Compensarea directa este aplicabila la indeplinirea cumulativa a urmatoarelor conditii:
a) accidentele auto se produc pe teritoriul Romaniei;
b) vehiculele implicate in accidentele auto sunt inmatriculate/inregistrate in Romania;
c) prejudiciile sunt produse exclusiv vehiculelor;
d) ambele vehicule implicate in accidentul auto au asigurare RCA valabila la data evenimentului;
e) prejudiciile exclud vatamarile corporale.
(3) Procedura compensarii directe se stabileste prin conventii multilaterale incheiate intre asiguratorii RCA.
(4) Prevederile alin. (1) – (3) nu afecteaza dreptul persoanei prejudiciate in urma unui accident auto produs de un vehicul asigurat RCA de a exercita actiunea directa pentru recuperarea prejudiciului produs impotriva asiguratorului RCA al persoanei vinovate de producerea accidentului auto.
Polita RCA se va putea incheia si pentru o perioada de o luna
Art. 4. – Incheierea contractului RCA
(1) Contractul RCA se incheie pe o perioada de la o luna la 12 luni, multiplu de o luna, in functie de optiunea asiguratului.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), contractul RCA se poate incheia pe o perioada mai mica de o luna in urmatoarele situatii:
a) pentru vehiculele inmatriculate/inregistrate in alte state membre pentru care se solicita asigurarea in vederea importului in Romania, pe o perioada de maximum 30 de zile de la data dobandirii proprietatii, dovedita cu documente justificative;
b) pentru vehiculele destinate exportului, pe o perioada de maximum 30 de zile;
c) pentru vehiculele care se autorizeaza provizoriu pentru circulatie, pe perioade de 30 de zile, dar cumulat nu mai mult de 90 de zile.
Polita RCA va putea fi suspendata
„Art. 5. (6) Contractul RCA poate fi suspendat la cererea asiguratului care a incheiat un contract RCA pe perioada suspendarii dreptului de circulatie al vehiculului conform prevederilor legale sau pe perioada imobilizarii vehiculului; in situatia producerii riscului pe perioada suspendarii contractului RCA, asiguratorul este obligat la plata despagubirii, acesta avand drept de regres impotriva persoanei vinovate de producerea accidentului; procedura suspendarii se stabileste prin reglementari comune ale Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Transporturilor si A.S.F”.
Sursa: hotnews.ro