Totul despre vaccinarea copilului
Articol de , 6 aprilie 2016, 14:36
Sfaturi mici pentru mămici… hai, și tătici
Vaccinarea copiilor este un subiect fierbinte pe orice forum dedicat părinților.
Argumente precum „mercurul din compoziția vaccinului provoacă autism” sau „prin vaccinare se produce infestare genetică ce va avea ca rezultat cancer sau activări de virusuri noi”, sunt invocate ca adevăruri absolute de cei care refuză imunizarea copiilor lor.
Și nu sunt puțini, din moment ce, anul trecut, de exemplu, în București, rata vaccinării a fost de doar 70%. Periculos de scăzută, mult sub normele recomandate de Organizația Mondială a Sănătății.
Contribuie la acest procent, prin imposibilitatea respectării schemei obligatorii, și deficiențele sistemului de sănătate publică, căci nu puține au fost cazurile în care medicii s-au plâns de lipsa vaccinurilor esențiale.
Dar, cât de întemeiate sunt spaimele părinților? Provoacă, într-adevăr, vaccinul ROR – rubeolă, oreion, rujeolă- autism?
Doctor Cosmina Cristea, medic pediatru cu experiență de peste 25 de ani, are convingerea că este puțin probabilă această corelare:
”După părerea mea, faptul că noi am ajuns unde am ajuns și suntem atât de mulți pe această planetă se datorează și vaccinării și efectelor (ei) benefice. Vaccinarea este foarte importantă nu atât pentru o persoană, cât pentru o populație, pentru că sunt copii care, dacă se declanșează o epidemie, sunt victime sigure.
Niciun pacient, dintre pacienții mei, nu a avut niciun fel de probleme după vaccinarea cu vaccinul trivalent. Este foarte adevărat că, până la un an, copilul este considerat mic și am văzut foarte mulți părinți care au refuzat să ducă un copil la neurolog pentru că au spus: așa e el!! De fapt, copilul avea mari probleme pe care le-au conștientizat abia când l-au avut pe al doilea sau după ce copilul trebuia să meargă, trebuia să vorbească. Semnele de întrebare erau înainte de vârsta de 1 an!
Schema obligatorie de vaccinare a copiilor o puteți afla și din interviul pe larg realizat cu medicul Cosmina Cristea.
Dar care sunt vaccinurile opționale recomandate de specialist, ne lămurim chiar acum:
– vaccinarea antirotavirus, care se face în primele 4 luni de viață – 2 administrări, orale de data aceasta, vaccinarea antipneumococică (se poate face de la 2 luni, odată cu vaccinarea diftero-tetano-pertussis).
Există vaccinuri împotriva varicelei și mai există vaccinarea antimeningococică, antihepatită A și am văzut părinți care le-au făcut pe toate.
Îngrijorate de rata mică a vaccinării și de posibilitatea apariției unor epidemii grozave, autoritățile se gândesc foarte serios la introducerea unei legi prin care să-i constrângă pe părinți să accepte imunizarea împotriva bolilor transmisibile grave. Atât de serios încât la jumătatea acestei luni, proiectul de lege va intra în dezbatere publică.
Nu îl ignora, spune-ți părerea și ascultă mâine un nou episod din Sfaturi mici pentru mămici… hai, și pentru tătici! Împreună vom descoperi metodele naturale de creștere a imunității copilului.