VIDEO: Paradisurile fiscale si evaziunea legala
Articol de , 6 aprilie 2016, 11:10
Alaturi de autostrazi si ilegalitatile de la CNADNR, celalalt subiect al momentului in Romania sunt revelatiile aparute in presa internationala despre evaziunea fiscala practicata la scara globala, evaziune la care si unele companii din Romania au partea lor de contributie, ca sa zicem asa.
Ce inseamna paradis fiscal
Inainte de a vorbi despre Panama sau Belize, sau cine stie ce insula in care afaceristii romani, sau occidentali si-au ascuns banii, trebuie inteles ce inseamna un “paradis fiscal”
Este nevoie de lamuriri pentru ca presa, si de la noi si din restul Europei, a insistat pe jumatatea “convenabila” a adevarului si a trecut sub tacere jumatatea “neconvenabila”.
Jumatatea ”convenabila” de adevar
Este faptul ca, asa cum spune Registrul Comertului, in prezent sunt prezente in Romania 1200 de companii înregistrate în locatii exotice gen Panama, Seychelles, Antilele Olandeze, Insulele Virgine Britanice sau Insulele Bermude, companii care un capital total de peste 1,1 miliarde de euro.
Dintre aceste firme pe primul loc se afla cele inregistrate in Antilele Olandeze, firme care au un capital total de peste 500 mil. euro.
Apoi sunt firmele inregistrate in Insulele Virgine Britanice cu peste 290 mil. euro capital social subscris total.
Jumatatea ”neconvenabila” de adevar
Tot din datele de la Registrul Comertului rezuta ca in Romania sunt nu 1200, ci 2500 de firme care au sediile in tari cu regim fiscal exceptional de favorabil, iar foarte multe din aceste tari sunt chiar in Uniunea Europeana.
De exemplu, din cele 2500 de firme, nu mai putin de 832 sunt inregistrate in foarte respectabilul si respectatul ducat de Luxemburg.
Ne aducem aminte de scandalul care a izbucnit acum cativa ani cand s-a aflat ce aranjamente secrete existau intre guvernul din Luxemburg si diferite mari companii internationale pentru ca acestea sa evite plata impozitelor in tarile in care isi desfasoara activitatea.
Mai sunt, apoi, firmele prezente in Romania dar inregistrate in Olanda, sau in Irlanda, de exemplu Rompetrol.
Si Olanda, si Irlanda, si Luxemburg chiar daca nu sunt trecute oficial pe lista neagra, sunt, “de facto”, tot paradisuri fiscale.
Care este diferenta intre Panama si Irlanda?
Diferenta este ca in Irlanda regimul fiscal exceptional de favorabil este in conformitate cu regulile europene in timp ce in Panama avem fiscalitate exceptionala dublata de lipsa de transparenta.
Firmele care profita de lrlanda ca sa nu plateasca impozit pentru activitatile pe care le desfasoara in Franta sau in Romania, sa zicem, au acoperire legala, totul este la lumina, si nimeni nu poate sa le faca nimic.
Se numeste “optimizare fiscala”, este o evaziune masiva, scandaloasa, dar perfect conforma cu dreptul european.
In schimb, firmele din Panama sunt acuzate ca isi ascund si profiturile, dar isi ascund si actionariatul.
Nimeni nu stie cat castiga aceste companii, nu stie cine se afla in spatele acestor companii, unde investesc aceste companii, cu cine au relatii etc.
Cum se face evaziunea fiscala legala in UE?
Studiu de caz: McDonald’s
Firma McDonald’s Europa este inregistrata in Luxemburg.
Firma McDonald’s Franta vinde, sa zicem, 100 de milioane de hamburgeri pe an, dar sustine ca lucreaza in franciza, asa ca pentru fiecare hamburger plateste o taxa “titularului” marcii, care este firma din Luxemburg.
In acest fel McDonald’s Franta poate raporta profituri mult mai mici, deci va plati in Franta impozite mult mai mici, iar firma din Luxemburg a facut deja un aranjament sa plateasca impozit mic.
Pe scurt, o firma face afaceri intr-o tara europeana, face profit in acea tara, dar isi “exporta” profitul la sucursala dintr-o alta tara europeana cu are are aranjamente financiare favorabile.
Asa incat tara in care firma respectiva chiar functioneaza, in care are angajati si in care chiar face profitul, nu obtine niciun ban din impozite, sau obtine sume ridicol de mici in comparatie cu cifra reala de afaceri si cu profitul real.