Penitenciar de vacanță
Articol de Stefania Grigore, 7 aprilie 2016, 14:23
Câteva zeci de deținuți de la penitenciarul Tulcea construiesc case ecologice pe insula Tătaru și învață meșteșuguri tradiționale Deltei Dunării.
Ei au învățat de la meșterii locali cum să ridice pereți din chirpici și acoperișuri din stuf, o tradiție pe cale de dispariție în satele pescărești din Deltă Dunării.
Modelul acestor colonii de muncă în natură a fost inspirat de experiența norvegiană unde s-a constatat că deținuții s-au profesionalizat și au devenit mult mai responsabili.
Șeful de penitenciar, Arne Nilsen, spune că recuperarea deținuților se învârte în jurul stimei de șine și că prin munca în echipă aceste persoane se simț utile și fac un pas semnificativ spre reintegrarea socială.
Deocamndata pe insula Tătaru există 5 ateliere meșteșugărești unde deținuții învață tâmplărie, olărit, împletit dar se preconizează că ei o să construiască aici și câteva case în care să locuiască permanent.
Pentru acest regim de semilibertate au fost selectate persoane care au în general puțin timp până la ispășirea pedepsei și care nu sunt tentate să evadeze.
Material realizat de Ovidiu Moldovan