Febra – dușman sau aliat?
Articol de , 8 aprilie 2016, 13:00
Sfaturi mici pentru mămici… hai, și tătici!
Febra este sperietoare pentru părinți. Asta chiar dacă, prin creșterea temperaturii, organismul se apără și luptă cu infecția.
Războiul este uneori inegal și, de aceea, reacția părinților de a interveni cu orice, adesea antibiotic, poate fi înțeleasă… până la un punct!
Mai întâi de toate, să definim, sumar, febra! Aceasta reprezintă creșterea temperaturii, măsurată axilar sau intrarectal, peste 38,5 grade Celsius. Prin urmare, la 37,5 grade Celsius nu avem de-a face cu febră, ci cu o temperatură care, la bebeluși de exemplu, în primul an de viață, este chiar normală.
Când constatăm că cel mic are, totuși, febră, înainte de a-i da pastile sau siropuri, putem încerca manevre fizice tradiționale.
Doctor Cosmina Cristea, medic pediatru:
”Nu întotdeauna este foarte important să scădem febra; depinde foarte mult și de starea generală a copilului. Aș recomanda, în primul rând, manevrele fizice de scădere a febrei, adică: să fie dezbrăcat, să primească mai multe lichide, chiar și un cub de gheață sau lichidele să fie mai reci.
Toate acestea pot da rezultate și știm asta după propriile experiențe avute când eram mici.
Atenție, însă, șosetele îmbibate în oțet nu sunt o soluție; pot provoca arsuri pe pielea fină și sensibilă a celui mic.
Există însă un motiv pentru care părinții, de multe ori, nu au răbdare să încerce scăderea febrei prin aceste metode naturale. Și este cât se poate de serios: convulsiile febrile!
Convulsiile cu facilitare febrilă pot să apară în perioada de creștere a febrei, nu neapărat la 40 grade Celsius. O convulsie cu facilitare febrilă se poate repeta și, în funcție de recomandarea pediatrului, este cazul sau nu să avem ceva (un antidot) la îndemână!”
Am tot auzit: are febră, dă-i un antibiotic! Dar dacă febra este provocată de o infecție virală, are rost să urmez acest sfat? Aflăm împreună răspunsul luni, la Sfaturi mici pentru mămici…hai, și pentru tătici!