Aprilie e luna animației la ”Filme pentru liceeni”
Articol de Sabina Lapadatescu, 9 aprilie 2016, 13:41
În luna aprilie, „Filme pentru liceeni” propune un titlu japonez: ”Băiatul și bestia”, în regia lui Mamoru Hosoda, cunoscut pentru seria “Digimon”. Liceenii vor dezbate după film despre diferențe culturale și vor afla mai multe despre animație.
Un băiat furios și un samurai stângaci formează cea mai nepotrivită pereche maestru –ucenic. Kyuta părăsește lumea oamenilor (Shibuya) și ajunge pe tărâmul fantastic al bestiilor (Jutengai), unde acesta devine discipolul bestiei Kumatetsu. Această întâlnire fortuită este doar începutul unei aventuri emoționante.
”Băiatul și bestia” este un film extraordinar ce împletește tema familiei, a maturizării, a naturii duale a puterii și a lumilor fantastice. Povestea inițiatică a lui Kyuta începe odată cu intrarea în Juntegai. Aflat în căutarea libertății și împlinirii personale, băiatul învață să uite regulile lumii oamenilor și să se adapteze unui mediu necunoscut. Regizoul a ales animația pentru a ilustra o lume a personajelor non-umane ce critică lumea oamenilor. Astfel s-a născut Juntegai, un univers al zeilor antropomorfici.
„Educația este un drum cu două sensuri, iar asta se regăsește în dialogurile din film. Cred că acest lucru este valabil și în relațiile dintre părinți și copii, care învață unii de la ceilalți. Vorbesc foarte mult despre familie în filmele mele, pentru că mi se pare foarte importantă”, afirma regizorul.
Anul acesta, filmul a primit din partea Japan Academy Prize Association premiul pentru cel mai bun film de animație.
În plus, proiectul propune o lecție de cinema ce prezintă etapele care au marcat istoria filmului de animatie, tehnici ce stau la baza unora dintre cele mai îndrăgite filme de animație sau regizori ale căror stiluri au devenit emblematice de-a lungul timpului, printre ei numărându-se James Stuart Blackton, Tim Burton sau John Lasseter. Lecția este disponibilă online pe site-ul proiectului.
În cadrul proiectului, elevii și profesorii au parcurs deja primele șase lecții de cinema: Scurtă istorie a cinematografului, Genurile Cinematografice, De la documentar la ficțiune, Actorul de film, Cinema la feminin și Planeta cinema și au dezbătut teme sociale precum planificarea familială, egalitatea de gen sau diferențe culturale.
Proiectul „Filme pentru liceeni” are ca obiectiv dezvoltarea metodelor de învățare pentru liceeni cu vârste între 14-18 ani. Acest scop va fi îndeplinit prin proiectarea gratuită a unei selecții de șase filme premiate la nivel internațional în perioada octombrie 2015 – iunie 2016 pentru 10.000 de liceeni și prin organizarea a șase workshopuri pentru 50 de cadre didactice. Proiectul este implementat în București, Timișoara, Râșnov, Corabia, Caracal, Moinești, Moreni, Slobozia, Slatina, Toplița, Târgoviște, Râmnicu-Valcea și Giurgiu.