Cartea de weekend: ”Culturi in contrapunct. Amintirile unui sefard turco-american”
Articol de cristina.toma, 9 aprilie 2016, 09:00
Bun gasit! O carte pe care nu ar trebui sa o lasati necitita in aceasta primavara este ”Culturi in contrapunct. Amintirile unui sefard turco-american”, scrisa de Bension Varon si aparuta la Editura Hasefer, in traducerea Alinei Cârâc.
Pe cat de usor este de citit de catre oricine cartea lui Bension Varon, pe atat de greu este de caracterizat: ar putea fi o carte de filosofie dar sinceritatea cu care este scrisa te duce mai degraba cu gandul la o carte de memorii.
Autorul isi spune povestea vietii fara sa judece pe nimeni, fara a pretinde nici dreptate si nici raspunsuri.
Bension Varon se naste la Istambul intr-o familie de evrei sefarzi, in vremea regimului lui Ataturk.
Este primul din familia sa care se va naste la maternitate si primul care va termina un colegiu.
Va lucra o vreme alaturi de tatal sau implicandu-se in afacerile familiei dar va studia din proprie initiativa si pianul si va merge si la un club de calarie.
Va face serviciul militar, iar apoi va merge sa isi continue studiile universitare in Statele Unite de dupa cel de-al doilea razboi mondial. Evenimentele, oamenii, culturile diferite in care creste si cu care intra in contact sunt privite aici cu seninatate. Aceasta pentru ca la Bension Varon expunerea si cunoasterea mai multor culturi nu duce la conflicete interioare ci la o anume imbogatire sufleteasca dupa cum insasi autorul afirma explicand si titlul: ”Pentru mine culturile sunt precum cunoasterea: daca adaugi notiuni noi, nu inseamna ca le dai la o parte pe cele vechi. La fel este cazul si cu polifonia, un alt nume dat contrapunctului, ce poate contine mai mult de doua linii melodice. Dar cum ramane cu efectul final?”.
Insa raspunsul va las sa il aflati singuri atunci cand veti citi cartea! Veti gasi aici detalii despre sarbatori laice si religioase, aniversari, despre armata, despre ce inseamna sa te muti dintr-o tara in alta, despre viata universitara in America postbelica, despre Banca Mondiala, despre muzica si reflectarea ei in viata si atunci cand nu este vorba despre un muzician dar, mai ales despre cum sa te impaci ci tine insuti si cum sa ii accepti si sa convietuiesti cu altii chiar daca sunt diferiti de tine si cum tocmai aceste diferente creeaza armonia.
”Culturi in contrapunct” pare a fi fost scrisa tocmai pentru aceasta perioada a globalizarii si pare a fi un raspuns care linisteste toate temerile oamenilor legate de acest fenomen. Este in acelasi timp o carte de istorie traita pe care nu o veti lasa din mana pana cand nu veti intoarce si ultima pagina!