Agenda Parlamentului European pentru săptămâna 11-17 aprilie
Articol de Sabina Lapadatescu, 11 aprilie 2016, 11:50
Registrul numelor pasagerilor din UE (PNR)
Deputații vor vota joi asupra directivei privind registrul numelor pasagerilor UE (PNR) care va obliga companiile aeriene să transmită datele pasagerilor lor către statele UE pentru a ajuta autoritățile să lupte împotriva terorismului și infracțiunilor serioase.
Protecția datelor
Deputații vor vota asupra noilor reglementări privind protecția datelor. Scopul acestei reforme este de a le oferi utilizatorilor de internet control asupra datelor lor personale și de a reglementa transferurile de date către țări terțe. Reforma stabilește, de asemenea, standarde înalte privind utilizarea datelor în scopuri judiciare. Negociatorii Parlamentului și ai Consiliului au ajuns la un acord provizoriu asupra regulamentului și directivei în decembrie anul trecut.
Acordul UE – Turcia
Acordul privind trimiterea imigranților și azilanților de pe insulele grecești către Turcia, încheiat de șefii de stat sau de guvern la 18 martie la Bruxelles, va fi dezbătut cu Președintele Consiliului Donald Tusk și cu Președintele Comisiei Jean-Claude Juncker.
Migraţie şi azil
Un sistem centralizat de azil ar permite UE să gestioneze mai bine fluxul tot mai mare de imigranți și azilanți, conform propunerii de rezoluție pe care deputații o vor dezbate. Textul susține implementarea unor modalități sigure și legale pentru cetățenii țărilor terțe de a intra în Uniune fără să își riște viața și fără să apeleze la traficanți.
”PanamaPapers”
În urma dezvăluirilor ”PanamaPapers” privind peste 200 000 de companii offshore și proprietarii lor secreți, inclusiv mai mulți politicieni și mai multe celebrități, Parlamentul va dezbate cu Comisia și Consiliul întrebarea cheie: sunt eficiente măsurile actuale din UE privind evaziunea fiscală și spălarea de bani?
Strategii de combatere a terorismului
Deputații vor dezbate cu Comisia și Consiliul recentele atacuri teroriste, precum și măsurile existente și noi de luptă împotriva terorismului.
Deputații vor reitera, cel mai probabil, cererea lor la adresa statelor membre de a întări cooperarea în domeniul informațiilor și de a implementa deplin și operațional toate instrumentele legislative existente.
Ierbicidului glifosat
Atâta vreme cât există îngrijorări serioase privind potențialul cancerigen și de perturbare a sistemului endocrin al ierbicidului glifosat, utilizat pe scară largă în agricultură, silvicultură și grădinărit, Comisia Europeană nu ar trebui să reînnoiască
autorizația acestuia pe piață, se arată într-o rezoluție nelegislativă supusă la vot miercuri.
Secrete comerciale
Regulile propuse pentru a ajuta companiile să obțină sentințe favorabile în cazul furtului sau utilizării nepotrivite a secretelor lor comerciale vor fi supuse la vot final
joi. Deputații au introdus clauze care să asigure că noile reguli nu vor restricționa activitatea jurnaliștilor și nu vor descuraja pe cei care vor să tragă semnale de alarmă. Votul confirmă acordul informal încheiat cu Consiliul în decembrie 2015.