Antibiotice, da, dar nu oricând și pentru orice!
Articol de , 11 aprilie 2016, 16:29
Are febră? Dă-i antibiotic!
De câte ori nu ai auzit acest sfat, spus fără reținere și care ilustrează, de fapt, practica multora dintre părinți.
Și rezultatele se văd! Potrivit statisticilor, România ocupă primul loc în Europa în ceea ce priveşte utilizarea de antibiotice fără prescripţie medicală și locul trei la cantitatea consumată. Mai clar, luăm antibiotice și când nu e nevoie, iar automedicația este preferata noastră.
Și chiar dacă febra în cazul copiilor poate provoca neplăceri de tipul convulsiilor febrile, doctor Cosmina Cristea, medic pediatru ne sfătuiește să nu ne gândim la ce e mai rău și să avem răbdare:
Antibioticele nu sunt niște antipiretice, adică de scădere a febrei. Antibioticele sunt niște medicamente care omoară bacteriile; nici virusurile nu le omoară. Administrarea de antibiotice, oricum, nu trebuie făcută din prima zi de febră. Este important să existe niște criterii după care medicul să administreze antibioticul și pediatrii au aceste criterii. Nu este indicat ca antibioticul să-l dea părintele după urechea lui!
Prin urmare, chiar dacă cel mic are temperatura crescută, în primele 3- 4 zile aplicăm măsurile tradiționale: hidratare, fără exces de haine și, dacă se depășesc 38,5 grade Celsius, antitermice.
Dăm antibiotic doar la sfatul medicului pediatru care trebuie să fie sigur că infecția este bacteriană.
Este foarte important să nu facem abuz de antibiotice! Există pericolul apariției unor germeni rezistenți la medicația disponibilă în prezent și, mult mai rapid, al distrugerii florei intestinale.
Dr Cosmina Cristea:
”Antibioticele luate într-o cantitate foarte mare și fără niște argumente foarte solide pot distruge flora intestinală și să producă tot felul de dismicrobisme cu apariția unor candidoze, de exemplu, foarte supărătoare și greu de tratat după aceea pentru că lasă în urmă o imunitate scăzută. Acum se vorbește foarte mult de microbiota intestinală care are un rol foarte important în imunitate, pe care noi o distrugem dacă administrăm antibiotic fără măsură și fără un motiv adevărat.”
Și dacă încă nu te-am convins, îți mai spun ceva: peste 25.000 de persoane mor anual în Uniunea Europeană din cauza infecţiilor care nu pot fi tratate.
Este, evident, efectul rezistenţei la antibiotice, dezvoltată prin folosirea lor necontrolată.