VIDEO: Guvernul si economia: analiza sincera, dar angajamente putine si vagi
Articol de Sabina Lapadatescu, 11 aprilie 2016, 12:01
La o luna de la publicarea raportului de tara in care analizeaza pe larg situatia din Romania, Comisia Europeana a trimis la Bucuresti un nou emisar: Elzbieta Bienkowska, comisarul european pentru piața interna si industrie.
D-na Bienkowska s-a intalnit cu premierul Dacian Ciolos, cu Costin Borc, vicepremier si ministru al Economiei, cu Anca Dana Dragu, ministrul Finanțelor si cu Aura Raducu, ministrul Fondurilor Europene.
Vineri, comisarul european a discutat public cu reprezentantii oamenilor de afaceri, ai sindicatelor si ai autoritatilor la conferinta „Imbunatatirea mediului de afaceri”.
Ca o remarca: inainte de a deveni comisar european Elzbieta Bienkowska a fost ministrul al Dezvoltarii Regionale si apoi ministru pentru Infrastructura in Guvernul condus de Donald Tusk. Deci a fost unul dintre cei care au contribuit esential si la succesul Poloniei in absorbtia fondurilor europene si la faptul ca Polonia a fost singura tara din UE care nu a fost afectata de criza economica.
Cum vede Romania un polonez cu functie mare la Bruxelles
Elzbieta Bienkowska a recunoscut ca Romania are cea mai mare rata de crestere a PIB-ului din toata Europa. Dar ea a atras atentia ca acum trebuie sa ne asiguram ca dezvoltarea economica este durabila, adica sa continuam reformele si sa crestem absorbtia fondurilor europene.
Ar fi trei domenii urgente de actiune: intarirea investiilor, cresterea absorbtiei fondurilor europene si intarirea mediului de afaceri.
Apropo de investitii, comisarul european a precizat ca nu este vorba numai de infrastructura, este vorba de toate investiiile, trebuie eliminate toate barierele din calea tuturor investitiilor.
Apoi trebuie reformate si administratia publica, dar si legislatia privind achizitiile publice.
As fi tentat sa cred ca d-na Bienkowska cunoaste foarte bine situatia din Bucuresti pentru ca avem un caz tipic. Acum cateva saptamani aparea anuntul oficial ca, in fine, va incepe o lucrare mare de infrastructura foartre necesara, anume pasajul rutier dintre Prelungirea Ghencea catre Domnesti.
Nici nu a apucat sa inceapa santierul ca totul a fost blocat din cauza contestatiei depuse de una din firmele care au fost respinse. Asa ca santierul este blocat nu se stie cat timp, pana cand Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor va lua o decizie.
Soarta pasajului rutier Domnesti este tipica pentu tot ce reproseaza Bruxelles-ul Romaniei: dupa ce ca se ia foarte greu o decizie sa se construiasca ceva, atunci cand s-a luat decizia, legislatia achizitiilor publice este atat de prost facuta incat santierul poate fi (si chiar este) blocat pe termen nedefinit.
Ce spun oficialii romani dupa ce a spus comisarul european
La conferinta, singurul oficial roman a fost vicepremierul Costin Borc.
Din pacate, el a spus doar ce ar trebui facut, nu a spus ce a facut deja guvernul ca sa indrepte situatia, sau ce vrea sa faca si cand anume.
De exemplu, ministrul a afirmat ca este nevoie de invatamant dual profesional pentru ca fabricile sa aiba muncitorii calificati care acum lipsesc, dar nu a spus ce a facut, sau ce vrea sa faca, concret, guvernul, ca sa schimbe situatia.
Sau, tot el a spus ca daca o mare firma internationala vrea sa-si aduca la sucursala din Romania un specialist dintr-o tara non-UE, de exemplu sa-si aduca specialistul din India, formalitatile de obtinere a vizei pentru ca acel specialist sa poata lucra in Romania, dureaza nu mai putin de 9 luni(!)
Este o stupizenie birocratica, dar Costin Borc nu a spus ce anume impiedica Guvernul din care el insusi face parte sa schimbe urgent niste reguli stupide.
Guvernantii vorbesc foarte bine, sincer, coerent si la obiect, dar nu fac aproape nimic concret.
„Aproape nimic” insemna ca ceva se face, totusi
Costin Borc a anuntat ca este in curs reorganizarea retelei de comert extrerior a Romaniei, ca sa atragem mai multi investitori si ca sa vindem mai mult in strainatate.
O sa punem accent si pe dimensiunea economica a diplomatiei, adica o sa luam – in fine! – exemplul ambasadorilor straini la Bucuresti, care sunt alaturi de investitorii din tara lor de fiecare dat cand acestia discuta cu oficiali romani.
De asemenea, se pare ca in acest an o sa ne interconectam reteaua de gaze cu cea a tarilor vecine, asa ca o sa putem deveni lideri regionali in energie.
Joi, ministrul Transporturilor, Dan Costescu, a dat asigurari ca autostrada Sibiu-Pitesti va fi gata in 2021, iar tronsoanele Sibiu – Boita si Pitesti – Curtea de Arges din autostrada vor fi gata in 2020. Macar asta este un agajament clar, cu termene de finalizare concrete.