Despre polipi… numai de bine
Articol de , 12 aprilie 2016, 16:25
Îl cunoști pe ăla… mic de respira greu? Sigur că da, căci inflamarea polipilor este o situație frecvent întâlnită în copilărie.
Cei afectați au respirație dificilă, pe gură, sforăie, iar în cazurile extreme, în care volumul polipilor este foarte mare, pot apărea deformări ale oaselor feței cu înfățișare caracteristică (facies adenoid).
Și dacă, din pricina tuturor acestor neplăceri posibile, polipii îți sunt total antipatici, află că ei au rol pozitiv în viața noastră, fiind, împreună cu amigdalele, prima linie de apărare a organismului.
Mai multe explicații avem de la specialist – doctor Cosmina Cristea, medic pediatru:
”Polipii sau vegetațiile adenoide fac parte din inelul limfatic prezent în organismul oricărui copil. Într-adevăr, polipii sunt prima poartă în care ajung virusurile și bacteriile.
Polipii, în general, se dezvoltă, se hipertrofiază după ce copilul ajunge în colectivitate și se lovește de foarte multe infecții virale și bacteriene.”
Fiind ei, polipii, atât de prietenoși cu noi, nu ne grăbim să îi extirpăm, ci îi lăsăm în pace dacă supărările pe care ni le provoacă sunt acceptabile. Când este totuși indicată intervenția chirurgicală? Avem răspunsul chiar acum de la medicul Cosmina Cristea:
”Atunci când sunt foarte mari și obstruează foarte mult faringele posterior și cavumul și când infecțiile la nivelul urechii sunt foarte frecvente, adică otitele sunt foarte frecvente.
Este foarte important ca părinții să știe că trebuie să păstreze curat nasul copiilor în momentul în care aceștia răcesc. Dacă reușesc să facă această manevră, atunci și complicațiile sunt foarte rare și, de multe ori, nu e nevoie de operație.”
Prin urmare, o igienă riguroasă a nasului și polipii își pot vedea liniștiți de rolul pentru care au fost creați: să apere organismul, în prima linie!
Un nas curat este important și pentru prevenția unei alte afecțiuni ce tulbură viața copilului și, implicit, a ta ca părinte: otita!
Dar despre asta, în rubrica de mâine!