Prezentarea filmului ”Fúsi”
Articol de , 12 aprilie 2016, 17:16
Cel de-al treilea film realizat de regizorul, scriitorul, muzicianul şi profesorul de cinema islandez Dagur Kári, „Fúsi” este o comedie dramatică şi romantică ce rulează cu titlul românesc „Un munte de virginitate” la Cinema City Cotroceni şi Sun Plaza, Cinemateca Union şi Muzeul Ţăranului Român şi pe care ți-o recomandăm din toată inima. Cu atât mai mult cu cât a reuşit să obţină şi premii importante la Festivalurile Tribeca şi Cairo.
Titlul filmului, „Fúsi”, este chiar numele personajului său principal excelent interpretat de Gunnar Jónsson, un bărbat de 43 de ani foarte corpolent, care e, de fapt, un băiat prea mare, dar şi cu o inimă „prea” uriaşă. Timid, introvertit, el nu pare să ştie cum funcţionează lumea reală, lipsindu-i curajul de a-şi înfrunta maturitatea. Adevărul e că nu prea e ajutat nici de mama sa, o coafeză fără soţ dar cu un concubin trădător, nici de prietenul lui cel mai bun cu care joacă reconstituiri de bătălii cu ajutorul machetelor, şi nici de colegii de serviciu care, fie îşi bat joc de el cu glumiţe de prost gust, fie vor să-l forţeze să-şi piardă virginitate cu o striperiţă, care dovedeşte că are mai mult bun simţ decât ei.
Fúsi pare a trece ca un somnambul prin viaţa de zi cu zi, în care rutina este cuvântul-cheie pentru el. Plăcerea lui cea mai mare este să stea noaptea în maşină şi să sune la postul de radio local pentru a cere piesele preferate, ceea ce-i atrage prietenia realizatorului programului. Îşi petrece serile de vineri la un restaurant thailandez, unde comandă mereu acelaşi fel bun de mâncare. Este însă nevoit să facă o schimbare totală când în viaţa lui apar pe neaşteptate o fetiţă de opt ani şi o femeie de-a dreptul debordantă. Dacă prietenia cu prima îi aduce nedreapta acuză de pedofilie, pe femeie o cunoaşte mergând forţat la un curs de dansuri americane. Purtând numele de Sjöfn, aceasta este foarte bine jucată de Ilmur Kristjánsdóttir, iar comportamentul ei exuberant se dovedeşte a fi începutul unei depresii grave.
Aşa cum declară realizatorul său, Dagur Kári, filmul spune „…o poveste care poate să inspire şi să încurajeze, despre un bărbat care face un pas decisiv, care-i va schimba viaţa (…) Descrie o situaţie în care ne-am aflat cu toţii: aceea de a judeca greşit pe cineva. În lumea creştină, de la acest sentiment porneşte o întreagă teorie despre vină şi probleme de conştiinţă”.
Ca şi la celelalte filme ale sale, muzica completează perfect emoţiile şi îi aparţine formaţiei lui Kári, Slowblow.