VIDEO: Ordonanta de urgenta pentru salariile bugetarilor
Articol de , 12 aprilie 2016, 11:51
Presedintele Romaniei va fi salariatul bugetar cu cel mai mare salariu brut, de 15.000 lei, in timp ce presedintele Senatului, cel al Camerei Deputaților si seful Guvernului vor fi plătiti cu 13.700 lei. Asa prevede proiectul de ordonanta de urgenta privind salarizarea bugetarilor care este, in prezent, in discutie la Guvern si ale carei prevederi au fost citate de agentiie de presa.
Cu cat ar urma sa fie platiti ministrii
Un ministru ar obtine circa 12.100 de lei (adica circa 2600 de euro) brut si tot atatia bani ar urma sa primeasca si consilierii prezidentiali.
Faptul ca un consilier prezidential este asimilat unui ministru pare putin exagerat, dar daca asta va aduce langa urechea sefului statului sfatuitori mai buni, merita.
Primarul general al Capitalei va fi platit cu acelasi salariu ca un ministru, dar avand in vedere ca are de administrat un buget de 1 miliard de euro pe an si un oras de 2 milioane de locuitori cu atatea probleme, echivalarea este de bun simt.
Ce se va intampla in invatamant si sanatate
Un profesor universitar cu gradatie maxima si vechime de peste 25 ani va castiga peste 5.300 de lei brut, iar un profesor din invatamantul preuniversitar cu gradul didactic I si cu vechimea tot de peste 25 de ani va avea un salariu de 3.400 lei.
Din pacate, un absolvent de universitate nu va castiga, ca debutant in invatamant, mai mult de 1.400 de lei pe luna.
Este greu de crezut ca vom reusit astfel sa-i atragem catre invatamant pe cei mai talentati tineri din facultati.
Pentru un medic cu experienta situatia va fi considerabil mai buna, adica un medic primar va porni de la un salariu de baza de 3.400 de lei si va ajunge pana la 4.300 lei.
Un medic primar de la serviciul de urgente va ajunge sa castige chiar si 4.800 de lei pe luna.
In schimb, un medic rezident va castiga 2.000 de lei pe luna, iar un medic stagiar nu va depasi 1.500 de lei brut pe luna.
Care va fi nivelul minim de salariu la bugetari
Un profesor debutant in invatamantul preuniversitar se va limita la 1.400 de lei pe luna.
Cel mai mic salariu de baza pentru bugetari va fi de 1.290 lei, pentru functionarii cu studii superioare si de 1250 de lei pentru cei cu studii medii și generale.
Atunci cand este cazul, functionarii publici beneficiaza de spor pentru conditii periculoase de pana la 15%.
Cei care lucreaza de noapte ar urma sa aiba un spor de 25% din salariul de baza daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.
Cei care fac ore suplimentare ar trebui sa primeasca ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice.
In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila, munca suplimentara va fi compensata cu un spor de 75% din salariul de baza.
In fine, munca in weekend sau in sarbatorile legale va fi compensata cu un spor de 100% din salariul de baza, daca nu se pot da zile libere.