Cauza otitei – mit și realitate
Articol de , 13 aprilie 2016, 16:50 / actualizat: 14 aprilie 2016, 16:01
M-am întrebat adesea de ce pe vreme frumoasă, cu soare și peste 20 grade Celsius, copiii de la noi sunt obligați să poarte căciulă!
Răspunsul s-ar putea găsi în convingerea multor părinți că orice curent sau adiere de vânt ce desmiardă mutrița simpatică a celui mic provoacă răceală sau, și mai rău, otită!
Virozele și otitele sunt legate, dar mecanismul este cu totul altul decât se crede!
Ne explică doctor Cosmina Cristea, medic pediatru:
”Otitele apar, în general, la câteva zile după debutul unei viroze în care nasul este înfundat și există obstrucție nazală. Otita medie nu se produce niciodată din exterior spre interior, ci din cauză că între urechea medie și nas există o comunicare – trompa lui Eustachio – care la copil este mai groasă și mai orizontală și atunci secrețiile, care în mod fiziologic se produc în urechea medie, nu vor putea fi eliminate suficient de bine și corespunzător prin acea trompă a lui Eustachio și atunci se obstruează și se produce otita; cu durere foarte mare și cu reapariția febrei mari după o perioadă de acalmie.”
Reținem că nu curentul, nu lipsa căciulii și nu apa de la baie provoacă otită.
La fel ca în cazul inflamării polipilor, obstrucția nazală este singura cauză, evitabilă, de altfel.
O explicație pentru otitele frecvente ar mai fi și imunitatea scăzută a organismului, dar păstrează curat nasul celui mic, dă-i timp copilului să se refacă înainte de a-l reintroduce în colectivitate și viața lui și a ta vor fi din nou roz!
Să ai o zi colorată și nu uita, mâine avem din nou ”Sfaturi mici pentru mămici… hai, și pentru tătici!”.
Vom învăța împreună să facem diferența între două afecțiuni frecvente la copil: roșu în gât și amigdalita!