Ultimul hipodrom…
Articol de Sabina Lapadatescu, 15 aprilie 2016, 17:31
Anul 1960 a fost martorul ultimului derby pe hipodromul bucureștean, din care astăzi a mai rămas doar un pavilion, transformat în cantină muncitorească de către comuniști.
O întreagă lume legată de cursele hipice a dispărut odată cu acesta, de la rântașii și potcovarii venți din satele din împrejurimi, la pariori împătimiți precum celebrul actor Grigore Vasiliu Birlic. Caii au luat și ei calea abatoarelor în numele mecanizării triumfaliste a agriculturii bolșevice.
În rândul bucureștenilor care au prins acele timpuri mai stăruie nostalgia curselor de trap sau galop, când bogații se afișau cu doamnele în tribune, iar liceeni jucau câte un pol pe un pont pescuit într-o cârciumă la șosea. Dovadă că bureștenii iubesc caii e și faptul că demonstrațiile hipice atrag periodic mii de spectatori.
Instructorul și organizatorul de evenimente hipice, Florina Nicolescu, consideră că un hipodrom ar scuti copiii și părinții de deplasarea la bazele hipice din jurul Capitalei și ar crește numărul de practicanți ai acestui sport.
Fostul arhitect șef al Bucureștiului, Gheorghe Pătrașcu, spune că există un deficit de infrastructură sportivă la nivelul Capitalei și că există premise bune pentru investiții de tipul hipodromului, care s-ar amotiza în timp.
Bucureștiul și România au nevoie de baze hipice și hipodromuri, dacă vrem să revenim în elita acestui sport, tot mai îndrăgit pe plan mondial, și să promovăm un animal devenit simbol pentru istoria noastră națională.
Material realizat de Ovidiu Moldovan