Ascultă Radio București FM Live

VIDEO: Rarissim…Romania isi apara interesul national!

Articol de , 15 aprilie 2016, 11:39

Premiera absoluta in politica externa romaneasca de dupa 1990: Bucurestiul a lasat sa se inteleaga destul de clar ca ar putea sa refuze ratificarea unui tratat international din cauza ca una din partile semnatare continua sa discrimineze cetatenii romani.

Ar fi pentru prima oara de la caderea comunismului cand Romania ar decide sa-si apere pana la capat interesul national, chiar cu riscul de a-i contraria pe partenerii sai europeni si euro-altantici.

In ce consta scandalul

Desi presa romana a vorbit foarte putin, „bomba” era amorsata de mult, mai precis din 2014, cand UE si Canada au incheiat negocierile privind acordul bilateral de liber schimb, denumit prescurtat CETA.

Inca de atunci observatorii politici internationali remarcasera faptul ca Romania era nemultumita ca nu se aplica reciprocitatea de tratament in relatia UE-Canada, in sensul ca cetatenii canadieni au drept de intrare fara viza in toate tarile europene, in timp ce Canda continua sa ceara viza pentru romani si bulgari.

Acum cateva zile, europarlamentarul PSD, Sorin Moisa, care era si raportor al grupului Socialistilor si Democratilor europeni pentru acest tratat, si-a anuntat public demisia si a adresat o scrisoare deschisa premierului canadian Justin Trudeau, in care formuleaza acuzatii dure la adresa Canadei.

Ieri, a fost randul guvernului Ciolos, prin Ministerul de externe, sa isi exprime intr-un comunicat oficial „dezamagirea” fata de faptul ca autoritatile canadiene nu au eliminat vizele pentru romani.

In acelasi comunicat MARE anunta ca „autoritatile romane vor reevalua, la nivelul UE, modul de abordare a relatiei UE-Canada, pentru asigurarea obiectivului eliminarii obligativitatii vizelor pentru cetatenii romani”

Ce inseamna tratatul CETA

Pe 26 septembrie 2014 Canada si UE au incheiat negocierile pentrtu tratatul bilateral de liber schimb, care elimina 98% dintre tarifele vamale existente intre cele doua entitati.

Miza este destul de mare: in 21014 comertul bilateral de bunuri s-a ridicat la 59 de miliarde de euro in 2014, iar schimburile in domeniul serviciilor s-au ridicat la 27 de milairde de euro.

In 2013 tarile din UE aveau in Canada investii directe in valoare totala de 225 de miliarde de euro, in timp ce Canada avea in UE investitii directe de 117 miliarde de euro.

Deci bani multi, care ar urma sa devina si mai multi daca tratatul ar intra in vigoare.

Problema reciprocitatii

In 2001 Uniunea Europeana a adoptat o dispozitie prin care orice tara nou intrata trebuie sa beneficieze, in termen de maxim 2 ani de la aderare, de acelasi tratament prinvind vizele din partea tarilor terte, asa cum beneficiaza tarile terte din partea UE.

Daca trec mai mult de 24 de luni si nu exista reciprocitate, UE ar trebui sa impuna automat vize pentru cetatenii din tarile care refuza reciprocitatea

In ceea ce priveste SUA, Canada si Brunei, acest termen s-a incheiat marti, 12 aprilie 2016.

Asta nu inseamna ca de miercuri UE a cerut din nou vize pentru canadieni si americani, pentru ca tot Comisia Europeana precizeaza ca o astfel de decizie „trebuie sa tina seama de consecintele acestei suspendari asupra relatiilor externe ale UE si ale statelor sale membre”.

Deci nu exista niciun motiv oficial sa fim „certati” de Bruxelles pentru ca cerem sa se aplice o legislatie adoptata inainte de aderarea Romaniei la UE.

Ca o sa inceapa presiuni neoficiale asupra Bucurestiului, asta e altceva.

Scrisoarea lui Sorin Moisa

Europarlamentarul PSD a declarat pentru Hotnews ca:

„Aroganta in loc de solutie, pentru motive absurde, in chestiunea vizelor pentru romani: romanii fara vize ar fi un pericol pentru politica de imigratie a guvernului Trudeau, care trebuie sa fie fara pata, pentru ca altfel si-ar putea pierde sprijinul social”

Europarlamentarul PSD a mai criticat si faptul ca guvernul de la Ottawa restrictioneaza accesul in Canada pentru turistii romani, in schimb primeste fara probleme zeci de mii de imigranti sirieni.

In scrisoarea adresata lui Justin Trudeau, Sorin Moisa ii mai spune premierului canadian ca a invoca nivelul de coruptie si proasta guvernare din Romania ca motiv pentru a cere vize romaniloir este imposibil de justificat in conditiile in care Canada tocmai a renuntat sa ceara vize …..mexicanilor.

Ce o sa se intample de-acum incolo

Surse oficiale romanesti anomime citate de EurActiv au afirmat ca Bucuresiul nu va ratifica CETA.

Acelasi oficial a afirmat ca recomandarea facuta de Comisia Europeana Parlamentului si Consilului European de a nu trece la sanctiuni pe motiv ca „trebuie sa tina seama de consecintele acestei suspendari asupra relatiilor externe ale UE si ale statelor sale membre” este considerata la Bucuresti drept „o tradare”.

Sigur este ca, asa cum spuneam mai devreme, in perioada urmatoare asupra Bucurestiului se vor face o multime de presiuni, ca sa nu spunem santaje, ca sa cedeze.

Sa vedem cum stim sa jucam cartea mare pe care o avem acum in mana, DACA avem curajul sa o jucam.

Romania – intre INS si Eurostat
Strada de Business miercuri, 15 mai 2019, 14:44

Romania – intre INS si Eurostat

Intre cifrele publicate de Institutul National de Statistica (INS) si rapoartele oficiului european de statistica, Eurostat, evolutia economiei...

Romania – intre INS si Eurostat
Coeficientul Gini – masura echitatii in repartizarea veniturilor
Strada de Business marți, 14 mai 2019, 14:58

Coeficientul Gini – masura echitatii in repartizarea veniturilor

In 2017 Romania se afla sub media Uninii Europene in ce priveste echitatea repartizarii veniturilor intre cei mai bogati si ce mai saraci, conform...

Coeficientul Gini – masura echitatii in repartizarea veniturilor
Capitalul strain – mai incet cu pianul pe scari
Strada de Business luni, 15 aprilie 2019, 15:20

Capitalul strain – mai incet cu pianul pe scari

44% din valoarea adaugata din economia romaneasca este produsa in firme controlate de capitalul strain. Asta rezulta din cel mai recent raport...

Capitalul strain – mai incet cu pianul pe scari
Uniunea Europeana – lupta pentru banii chinezilor
Strada de Business marți, 9 aprilie 2019, 15:14

Uniunea Europeana – lupta pentru banii chinezilor

Astazi are loc la Bruxelles cel de-al 21 summit China-Uniunea Europeana. Inainte de summit, Comisia Europeana (CE) și Inaltul Reprezentant pentru...

Uniunea Europeana – lupta pentru banii chinezilor
Strada de Business miercuri, 20 martie 2019, 16:17

Romancele, mame la varste mici

Romania are a doua cea mai mica medie de varsta a mamelor la prima nastere din toata Uniunea Europeana, conform celor mai recente date publicate  de...

Romancele, mame la varste mici
Strada de Business luni, 18 martie 2019, 16:17

Indiferenta la previziunile alarmiste, piata auto continua sa creasca

In primele două luni ale acestui an in Romania au fost vandute peste 19.500 de autoturisme noi, o crestere cu 18 procente fata de primele doua luni...

Indiferenta la previziunile alarmiste, piata auto continua sa creasca
Strada de Business vineri, 15 martie 2019, 16:13

Modificarile la Pilonul II de pensii

Conform normelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), incepand din aceasta saptamana, salariatii romani care cotizeaza la...

Modificarile la Pilonul II de pensii
Strada de Business joi, 14 martie 2019, 16:17

Brexit, sau haosul politic absolut

Iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, si asa foarte complicata pentru ca nu exista un precedent in domeniu, a devenit si mai complicata dupa...

Brexit, sau haosul politic absolut