Drama politică „Bridge of Spies / Podul spionilor”
Articol de , 21 aprilie 2016, 08:57
Azi ne oprim la un film care rezistă de luni de zile pe ecranele bucureştene: drama politică „Bridge of Spies / Podul spionilor”, ce mai rulează la MV Cinema din Grand Arena, în fiecare seară, de la ora 20.30’. Titlul său face referire la un pod existent ce face legătura între periferia fostului Berlin de Vest şi centrul oraşului Potsdam, aflat sub controlul fostei Germaniei de Est în anii ’60, când, în mijlocul Războiului Rece, serviciile secrete ale sovieticilor şi ale americanilor făceau acolo schimburi de spioni luaţi prizonieri.
Regizat şi produs de Steven Spielberg „Bridge of Spies / Podul spionilor” este ceea ce s-ar putea numi un thriller clasic, poate şi pentru că scenariu necunoscutului Matt Charman a fost rescris de fraţii Ethan şi Joel Coen. Deşi sunt suficient de antrenante, acţiunea şi suspansul sunt mai puţin importante decât ciocnirile de idei şi dilemele morale, precum şi fidelitatea stilului faţă de epoca reconstituită mai ales prin decoruri, costume, imagine şi muzică.
Filmul spune povestea primului schimb de acest fel, având în centrul său pe James Donovan care l-a negociat, foarte bine interpretat de Tom Hanks. Foarte bun şi conştiincios avocat al unei firme de asigurări din Brooklyn el se trezeşte numit, mai întâi, să apere, într-un proces la Washington, pe spionul sovietic Rudol Abel, pentru a cărui interpretare Mark Rylance, a fost distins cu premiile Oscar şi BAFTA. Donovan, nu numai că-l scapă de condamnarea la moarte, dar e gata să facă şi recurs pentru că nu s-au respectat unele proceduri. Ceea ce-i atrage oprobriul public şi-i pune în pericol de moarte familia.
Cum el e cel ce a sugerat că păstrarea în viaţă a spionului sovietic poate fi o monedă de schimb pentru a salva viaţa celor americani, avocatul Donovan este trimis de către CIA să negocieze, neoficial, în Berlinul de Vest şi cel de Est ce tocmai deveneau separate de celebrul zid, schimbul unui tânăr pilot american de avion de spionaj U-2 capturat, ajuns prizonier în URSS, contra lui Rudol Abel. Cu tot pericolul, dar şi cu ajutorul final al lui Abel care-l respectă, Donovan obţine la schimb nu numai pe amintitul pilot ci şi pe un student american arestat de Stasi, negociind atât cu unul şefii KGB-ului cât şi cu reprezentantul guvernului RDG, foarte bine jucat de Sebastian Koch, care caută recunoaşterea ca stat din partea SUA.