Cartea de weekend iti aduce „Regine din umbra”
Articol de cristina.toma, 23 aprilie 2016, 08:00
O carte pe care nu ar trebui sa o lasati necitita in aceasta primavara mai ales daca va place si acea parte a istoriei pe care nu o veti gasi povestita in manualele scolare, ei bine, o astfel de carte este „Regine din umbra” scrisa de Maria Pilar Queralt del Hierro si aparuta in traducere romaneasca la editura Corint.
Autoarea ne vorbeste aici doar despre aceste curtezane si amante ale regilor si imparatilor care au schimbat uneori istoria.
Insa inainte de a le judeca cu asprimea moralistului indragostit de morala sa nu uitam ca istoria aliantelor matrimoniale a fost mai mereu determinata de ratiuni politico-diplomatice si de consolidarea dinastiilor potrivit statutului caselor domnitoare, iar in aceasta situatie sentimentele mirilor nici macar nu contau. Din aceasta cauza, aceste casatorii, adesea erau insotite de nefericire si amaraciune. In aceste conditii suveranii isi gaseau fericirea si implinirea, de cele mai multe ori, in bratele amantelor, adesea femei frumoase si inteligente.
Insa, penduland intre traditia monarhica si nefericirea adusa de casatoriile impuse, regii si favoritele lor, au scris o alta istorie, aflata oarecum in penumbra si mai putin cunoscuta.
Iar aici Maria Pilar Queralt del Hiero face un periplu prin istorie selectand povestile a 20 de femei intrate in casele regale, de la Maria Pilar Queralt supranumita „regina Castiliei”, amanta si sfatuitoarea lui Alfonso al XI-lea si pana la Camilla Parker Bowles devenita dupa casatorie ducesa de Cromwall dupa casatoria sa cu printul de Wells.
Destinele acestor femei au si asemanari si deosebiri: mai toate au capatat averi, titluti si putere. Insa in vreme ce unele au pastrat un rol secund toata viata parand sa se impace cu el, altele au facut si au desfacut destine, aliante si rivalitati. Altele au suferit razbunarea sotiilor regale dupa moartea protectorilor lor regali iar altele chiar au devenit sotii ale unor capete incoronate.
Gasim aici si povestea regelui Carol al II-lea si a Elenei Lupescu.
Si mediul de unde proveneau aceste doamne era foarte diferit: daca unele erau de neam nobil iar altele se nascusera in familii modeste. Insa alaturi de reginele en titre aceste femei ambitioase au scris nu doar destinul lor ci si pe cel al barbatilor pe care i-au cucerit. S-ar putea spune multe despre aceste „regine din umbra” insa va las sa le descoperiti singuri atunci cand veti citi cartea pe care nu o veti mai lasa din mana pana cand nu veti intoarce si ultima pagina.