Salvați Dămăroaia și Bucureștii Noi
Articol de Stefania Grigore, 28 aprilie 2016, 13:53
Acolo unde autoritățile asistă indiferențe sau neputincioase la apariția unor clădiri ilegale, cetățenii încep să ia atitudine și chiar să se solidarizeze.
E cazul asociației „Salvați Dămăroaia și Bucureștii Noi” care în 3 ani a reușit să adune 200 de membrii și să deschidă mai multe procese împotriva constructorilor care sfidează legea.
Gheorghe Fătu e vicepreședintele acestei organizații și apreciază că în cele 2 cartiere există peste 250 de clădiri ilegale.
Un grup de acțiune civică s-a format și la nivelul unei alei și a reușit să oprească ridicarea unui bloc de 10 etaje care deranja vecinătatea.
Florin Teacă și-a câștigat dreptatea în justiție. În locul blocului cu 10 etaje urmând a se construi o clădire cu o înălțime rezonabilă.
A devenit simptomatic că autoritățile să lase greul pe cetățean în cazul în care o simplă dispoziție administrativă ar clarifica lucrurile, ne spune avocata Luiza Manole care are pe rol câteva spețe de acest gen.
Primăriile așteaptă ca oamenii să se judece ani de zile cu constructorii și abia în momentul în care aceștia obțin o sentință favorabilă să o pună în aplicare.
Autoritătile acuzate de pasivitatea în domeniul disciplinei în construcții invocă lacunele legislative și chiar insuficiența de personal.
Asociația „Salvați Dămăroaia și Bucureștii noi” va înainta în parlament o serie de amendamente la legislația privind disciplina în construcții care să permită o gestionare mai ușoară în acest domeniu atât de controversat astăzi.
Material realizat de Ovidiu Moldovan